E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye, AB yaptırımlarına karşı 'Geri Kabul' anlaşmasını askıya alabilir---

Türkiye, AB yaptırımlarına karşı 'Geri Kabul' anlaşmasını askıya alabilir

Türkiye, AB yaptırımlarına karşı 'Geri Kabul' anlaşmasını askıya alabilir
12 Temmuz 2019 - 11:20 borsagundem.com

Avrupa Birliği’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarımıza karşı yaptırım uygulaması halinde Türkiye’nin de ‘Geri Kabul’ anlaşmasını askıya alma planını devreye sokabileceği ifade ediliyor.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sondaj çalışması yapmasına Avrupa Birliği’nden (AB) gelen yaptırım tehditlerine karşı Ankara’nın da bazı argümanları masaya koyma hazırlığında olduğu belirtildi. Diplomatik kaynaklar, AB’nin tutumunun devam etmesi halinde Türkiye’nin de AB ile yapılan geri kabul anlaşmasını askıya almayı düşünebileceğini kaydettiler.

Reuters Haber Ajansı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalarını “yasa dışı” olarak niteleyen AB’nin, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasına yönelik hazırlık içinde olduğunu bildirdi. Ajansa sızdırılan taslağa göre; Türkiye ile AB arasında yürütülen Kapsamlı Hava Taşımacılık Anlaşması (CATA) müzakereleri durdurulması, yüksek düzeyli toplantılara devam edilmemesi, Avrupa Komisyonu’ndan Türkiye’ye aktarılan üyelik öncesi AB fonlarının da 2020’den itibaren azaltılması gündemde. Milliyet’e konuşan diplomatik kaynaklar ise, AB’nin yaptırım hazırlığına karşılık Türkiye’nin de bazı argümanları olduğunu belirtti. Kaynaklar, Türkiye’ye yaptırım uygulanması halinde, AB ile mültecilerin Avrupa’ya geçişini önlemek için yapılan geri kabul anlaşmasının askıya alınmasının düşünülebileceğini dile getirdi. Anlaşmanın askıya alınması halinde, Avrupa’nın en büyük korkusu olan mültecilerin geçişi kolaylaşacak.

AB’nin bir diğer yaptırım tehdidi olan Kapsamlı Hava Taşımacılık Anlaşması’nın durdurulmasının ise uçuşların askıya alınması anlamına gelmediği kaydedildi. Yaptırım tehdidi olan CATA ile ilgili olarak kaynaklar şu değerlendirmeyi yaptı: “Reuters Haber Ajansı’nın yayınladığı bilgileri şaşkınlıkla takip ediyoruz. Bu anlaşma olmadı diye seferler duracak anlamına gelmiyor. Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRK) hariç şuan ikili bazda tüm ülkelerle anlaşmamız var. Almanya, Fransa başta olmak üzere tüm AB ülkeleriyle ikili bazda yapılan anlaşmalarla seferlerimiz devam ediyor. AB ile devam eden anlaşma müzakereleri de devam ediyor. Henüz bir anlaşmaya varılamadığı için bir yaptırıma da tabii tutulamaz. Eğer sonuçlansaydı, bu ikili anlaşmaların yerini alacaktı. Bu anlaşmayı yapmaya hevesli taraf Türkiye değil, AB tarafıydı. AB, konuyu farklı bir noktaya çekiyor. AB, 2016 Haziran’da kendi havacılık politikasını yayımladı.

Bu doğrultuda CATA anlaşmasını bize önerdi. AB, bizimle imzalamayı amaçladığı anlaşmanın bir benzerini ABD, Moldova ve Katar ile de yaptı. AB, havacılık politikası ikili bazda değil de, tek bir çatı altında devletlerle anlaşma yapıyor. Çünkü AB kendini tek bir devlet olarak konumlandırıyor. Reuters’ın sızdırdığı bilgiler AB ile Türkiye arasında uçuşlar duruyor anlamına gelmez.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hüseyin14 Temmuz 2019 13:56

    Elimiz zayıf diye ne isterlerse verecek halimiz yok inceldiği yerden kopsun gerekirse aç kalırız euro 70 lira olur ama hakkımızı yedirmeyiz. Elimiz zayıf diye diye bu hale geldik. Böyle uysal koyun olursak elimiz hiç bir zaman güçlenmez. Bir şeylere sahip olmak için bedel ödemeyi kabul etmemiz ve tek yumruk olmamız lazım.

  • Talha12 Temmuz 2019 16:11

    Alabilir ne demek ki almalı. Sınır kapılarını açıp Mültecilerin AB ülkelerine doğru yola çıkmalarına izin vermeli. Zaten Cumhurbaşkanı Suriyeliler konusunda ab nin taahhütlerini yerine getirmediğini söylüyordu. Hem AB kim oluyordu bizim egemenliğimizi ilgilendiren konulara müdahil oluyor. Hakkımız olanı yaptırım tehdidi ile gasp etmeye çalışıyor. Söz de bunlar özgürlükçü ve demokrasi beşiği olarak kendilerini nitelendiriyorlar. Belki en başta sığınmacıları AB ye salsaydık bu ülkeler kendi güvenlik ve çıkarları için de olsa suriye de devam eden savaşı durdurmak için daha fazla çaba harcarlardı.

  • gobel6612 Temmuz 2019 15:00

    Türkiye'nin hiç bir ilişkisi karşılıksız değil hatta bundan önceki zayıf hükumetler döneminde Türkiye pazar olarak kullanılmış, bu bakımdan hiç bir yaptırım karşılıksız kalmaz. 

  • wers12 Temmuz 2019 14:22

    ekonomi avrupaya bağlı olunca hal böyle oluyor 

  • VS12 Temmuz 2019 12:52

    AB YE KARŞI BİZİM SİLAH BİRAZ ZAYIF SANKİ.İNŞALLAH GERİ TEPMEZ

  • Türkiyenin eli çok güçlü12 Temmuz 2019 14:45

    Hiç de değil kabusları olan geri kabul anlaşmasını askıya alalım vallaa yanımızda bile yer alırlar. Açıverelim kapıları mültecilere bak doğru AB ye gitsinler sonra seyrelle  gürültüyü AB de mahvolurlar. Bizim argümanlarımız çok güçlü. AB zaten her zaman bize karşı ikiyüzlü olmuştur. Mülltecileri göndermekte zaten geç bile kaldık.

  • Yagiz 12 Temmuz 2019 11:46

    Çok yaman sakacisin delikanlı