E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye 2023'te nükleer teknolojiye geçiyor---

Türkiye 2023'te nükleer teknolojiye geçiyor

Türkiye 2023'te nükleer teknolojiye geçiyor
25 Ocak 2021 - 17:39 borsagundem.com

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin 2023'te nükleer teknolojiye geçeceğini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı televizyon programında 2020'nin bakanlık açısından son derece kritik hamlelerin yapıldığı, başarıldığı bir yıl olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.

405 MİLYAR METREKÜPE ÇIKTI

En önemli konunun Karadeniz'de yapılan doğal gaz keşfi olduğunu söyleyen Dönmez, "Ağustos ayında Sayın Cumhurbaşkanımız 320 milyar metreküplük ilk aşamadaki keşfi açıklamıştı. Sonrasında ilave keşifle birlikte bu rakam 405 milyar metreküpe çıktı. Birinci sondaj bitti. Türkali-1 kuyusuna gittik. İkinci sondaj da bitti. İşin takvimlendirmesi de belli. Fatih, dün sondaj yapacağı yeni lokasyon olan Türkali-2'ye vardı ve çalışmalarına başladı. Derin denizde çalışıyoruz. Oradaki denizin derinliği yaklaşık 2 bin metre. Son derece zor bir operasyon. Sadece sondaj açmak yetmiyor. Kuyuların tamamlanması için birtakım işlemler var. Üretime geçtiğimizde gazın karaya getirilmesiyle alakalı yapacağımız çalışmalar var. Bunların da bir taraftan mühendislik çalışmaları devam ediyor. İlk günde de açıkladığımız gibi hedefimiz 2023 yılında Sakarya gaz sahasında bulduğumuz bu gazı inşallah Filyos'tan iletim sistemine bağlamak" dedi.

PLANLADIĞIMIZ GİBİ DEVAM EDECEK

Bakan Dönmez, 2 yılda Akdeniz'in muhtelif bölgelerinde 8 sondaj yaptıklarını belirterek, "Bazı emareler olmakla birlikte somut bir keşif olmadığı için de herhangi bir açıklama yapmadık. Bir taraftan sismik araştırmalarımız da devam ediyor. Gerek Oruç Reis'in yapmış olduğu çalışmalar, gerekse Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Gemisinin yapmış olduğu çalışmalar. Bu süreçler biraz uzun zaman alan, zaman tüketen süreçler. Çünkü binlerce, milyonlarca datayı işlemeniz gerekiyor tek tek. Sonrasında da o bilgiler değerlendiriliyor ve muhtemel potansiyel noktalar belirleniyor. Oralarda da sondaj yapıyoruz. Hâlihazırda Oruç Reis Gemimiz Antalya açıklarının güneyinde üç boyutlu sismik araştırmalarına devam ediyor. Yavuz Sondaj Gemimiz de Taşucu'nda hazırlıklarını yapıyor. Bu sismik araştırma çalışmalarının sonunda Yavuz'un yeni sondajını nerede yapacağına karar vereceğiz. Çalışmalarımız programladığımız, planladığımız gibi devam edecek" diye konuştu.

TÜRKİYE 60 YILLIK HAYALİNE GEÇMİŞ OLACAK

Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde güzel gelişmelerin yaşandığını belirten Bakan Dönmez, şunları söyledi:

"Reaktör kabı, kor tutucu geldi. Dört adet buhar türbini sahaya indi. İkinci üniteye ilişkinde temel atma çalışmaları bitti. Hazırlık seviyesi bitti. Orası da aşağı yukarı bir 5-6 ay geriden geliyor. Zaten bizim planlamamızda da 2023 yılında ilk üniteyi devreye almak. Takip eden yıllarda da birer yıl arayla diğer üniteleri de devreye almak. Toplamda dört ünite olacak. Üçüncü ünitenin inşaat lisansını da aldılar. Dördüncü ünitenin inşaat lisansına da başvuru yaptılar. Birer yıl faz farkıyla devam ediyor bu çalışmalar. İnşallah büyük bir aksilik olmazsa 2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100'ncü yılında Türkiye 60 yıllık hayalini kurduğu nükleer teknolojiye geçmiş olacak."

Kapalıçarşı'da külçe altın fiyatları 25/01/2021

 

Altının kilogramı 441 bin 600 liraya yükseldi

 

Doğu Akdeniz'de jetlerle eğitim

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sezar25 Ocak 2021 22:16

    Nükleer enerjiye mecburuz. En az şu an 3 tane nukleer tesis yapmak zorundayiz. Dunya ile rekabet edemeyiz. Şunu da unutmayalım ki Fransa nın enerjisinin %75 nukleer santrallerden saglanmaktadir.

  • AHMET ÖZBİR25 Ocak 2021 19:22

    ALLAH nazardan korusun Hz. Fatih'in torunu Fatih Dönmez'i, nice hizmetlere sebep olmasını diliyorum. NÜKLEER ENERJİ'de çok geride kaldık. Acilen her il'e NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ İSTİYORUZ. Durmak yok, SÜPER GÜÇ TÜRKİYE'YE SÜPER HİZMET YAKIŞIR.

  • misafir25 Ocak 2021 20:20

    savunduklarını bunun gibi gerizekalılar bitirecek haberi yok  8-) 

  • AhmetK25 Ocak 2021 20:11

    Dostum sevgının fazlası da zararlıdır.her ile de nukleer olmaz. Her konuda yorum yaparak cıddıyetını kaybetmemenı tavsiye ederım. Niyetının ıyı oldugunu bildiğimden...