E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTurkcell'de atama yapılacak!---

Turkcell'de atama yapılacak!

Turkcell'de atama yapılacak!
16 Temmuz 2013 - 09:53 borsagundem.com

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Turkcell'deki genel kurul karmaşasına son verileceğini açıkladı

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, piyasalardaki gelişmeleri yorumluyor. Vahdettin Ertaş, Merkez Bankası Başkanı Başçı, ve Fed Başkanı Bernanke'nin açıklamalarını değerlendirdi.
Başkan Ertaş, şunları söyledi:
"Fed Başkanı Bernanke'nin açıklamasının ardından piyasalarda çalkantı başladı. Kalıcı olmayacak bir gelişmeydi. Borsalardaki endeksler, faiz oranları ve kur-paritede değişiklikler yaşandı. BİST endeksine bakıldığında yüzde 18 kayıp var. Rusya borsasında da yüzde 8 düşüş yaşandı. Fed Başkanı Bernanke piyasalarda büyük etki yarattı. Düşüşler kısa sürede geçici olacaktır. Bernanke'nin açıklamalarına sert reaksiyon gösterildi ve sonrasında yumuşamaya başladı. Önümüzdeki dönemde daha sakin bir dönem olacak ancak volatilite geçtiğimiz dönemlere göre daha yüksek seyredecek.

BİST endeksinde yüzde 55 artışla en fazla yükselen endeks olduk. Yatırımcılar bu durumda kar realizasyonu gerçekleştirdi ve BİST en fazla değer kaybı yaşanan borsa oldu. Gezi Parkı olayları, Bernanke'nin açıklamaları piyasalara sert satışlar getirdi.
Yabancı çıkışları 1.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yabancı çıkışları son 5 güne baktığımızda 4 günde toparlanma olduğunu görüyoruz."
ARACI KURUM İNCELEMELERİ
SPK Başkanı Ertaş, aracı kurumlara karşı yapılan incelemeleri şöyle açıkladı:
"Aracı kurumlardaki incelemeler rutin işlerdir. SPK muhattap olduğu alanda incelemeler yapar. Bir takım aracı kurumlardan bilgiler istedik. Neler istediğimizi ise açıklayamayız, kanunen yasak. Aracı kurumlardan aldığımız bilgileri derledik ve birçok yatırımcının yurtdışı kaynaklı olduğunun farkına vardık. 
SPK Kanunu'nda iki suç var. Bunlar, manipülasyon ve insider tradingdir. Aracı kurumlardan istediğimiz bilgiler, manipülasyon, insider trading ya da piyasa bozuculukla ilgili olabilir. Tüm istenen bilgiler SPK Kanunu'nun 104. maddesi çerçevesindedir.
Türkiye küresel ekonomik sistemin ayrılmaz bir parçası oldu. Türkiye'nin kurallarına uyan tüm yatırımcılara gönlümüzü ve kucağımızı açtık. SPK güvenli bir ortamda yatırım yapılması için işbaşındayız.
Piyasa bozucu eylem kapsamında aracı kurumlardan çalışan bilgilerini aldık ancak bunun nedeni sadece suçu işleyen kişiyi tespit edebilmek içindi. Yani kurumu komple cezalandırmak yerine kişi bazlı değerlendirmeler yaptık. Şüpheli işlem kategorisine giren işlemlerin yüzdesi sadece yüzde 2. Bu yüzde 2 içine giren işlemler inceleniyor. SPK ceza vermek amacıyla bilgi, belge istemiyor.
Türkiye ekonomisinde Bernanke'nin açıklamaları ve Gezi Parkı olayları etkili oldu. Ancak bu geçici bir süreydi. Şimdilerde ise Türkiye piyasaları global piyasalara ayak uydurmuş durumda. Piyasalarda olup biten her şey için her saat her dakika bilgi alıyoruz. Son zamanlarda da oluşan sert hareketler nedeniyle ilave bilgiler istedik. İnceleme konusu bundan ibaret."

'TURKCELL'E ATAMA YAPACAĞIZ'
SPK Başkanı Ertaş, Turkcell'le ilgili şunları kaydetti:
"Turkcell'le ilgili yapacaklarımızı 24 Mayıs'ta açıkladık. Turkcell'e bağımsız yönetim kurulu üyesi atadık. Turkcell son 3 yıldır genel kurul yapamıyor, genel kurulda çoğunluk sağlanamadığı için iptal ediliyor. Bunun yanı sıra yönetim kurulu üyelerinin de süresi sona erdi. Genel kurul toplanamadığı için yönetim kurulu üyeleri de seçilemiyor. 90 bine yakın yatırımcısı var. Büyük bir şirkette bunların olması istenmeyen bir durumdur. Atadığımız 3 bağımsız yönetim kurulu üyelerinin görevi, şirket kendi genel kurulunu yaptıktan sonra bitecek. 2 yönetim kurulu üyesini en kısa sürede atayacağız. Torba Yasa'nın verdiği yetkiyle atamaları yapacağız. Geriye kalan yönetim kurulu üyelerini yine aday olanlardan biz seçeceğiz.
Mahkemenin verdiği Turkcell kararıyla SPK'nın hiçbir ilgisi yok. Eğer 60 gün içerisinde genel kurul toplanırsa, atadığımız bağımsız üyelerin görevleri sona erecek."
ARACI KURUM SERMAYELENDİRME ŞARTI
SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, aracı kurum sermayelendirilmesine ilişkin şunları söyledi:
"Türkiye farklı bir ülke oldu. 10 yılda çok büyük değişimler yaşandı. Aracı kurumlarla ilgili eksikliklerimiz var. Göreve geldiğim zaman çalışma yaptırdım. 2000 yılında  153 olan aracı kurum sayısı 100'e düştü. Aracı kurumların lisanslarının olmasına rağmen bazıları işlem yapmıyor. 93 aracı kurumun 47'si zarar yazdı. Aracı kurumların zararları oldukça yükselmeye başladı. Bu durumda bir yapılandırma ihtiyacı doğdu. Aracı kurumları güçlü yapıya çevirmek için çalışma yaptık ve bunu geçtiğimiz hafta yayınladık.
1 Temmuz 2014'te yürürlüğe girecek olan düzenlemede geçiş süresi 1 yıl olacak. Aracı kurumlardan 2023'e uygun performans bekliyoruz. Aracı kurumlarda olduğu gibi yatırımcılarda da sınıflandırma yapılacak. Yatırımcılar, genel ve profesyonel müşteri olarak ikiye ayrılabilir. Dedikodulara ve internet sitelerine güvenerek yatırım yapma devri bitti."

HALKA ARZLAR
SPK Başkanı Ertaş, son dönemlerdeki halka arzlara da şöyle değindi:
"Halka arz seferberliğinde sayısal anlamda büyük başarı yakalandı.Türkiye'de şirket sayısı artıyor ancak 2008'den bu yana halka arzlarda düşüşler yaşanıyor. Halka arz edilen şirketlerde fiyatlar 10'da 1'lere düşüyor. Şeffaflıkları artırdık, bilançoları düzenledik, fiyat tespit raporlarını farklı kurumlardan da istedik. Şirketten ne taahhüt ettiklerini ve daha sonrasında ne yapacaklarını istedik. 2013 yılında 670 milyon dolarlık halka arz gerçekleşti. Son politika değişikliği sonrası daha sağlıklı 11 halka arz oldu. Hedef olarak 1000 şirket halka arzını koruyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kara murat16 Temmuz 2013 16:47

    biri halka arz etmiş biri satmış biri almış ky ;hani benim para hani benim para demiş

  • Hasan16 Temmuz 2013 13:17

    Devletin ozel sektore bu kadar mudehale etmesi de olmuyor artik. TMSF gelir kafasina gore borc tahsilati diye sirketlere el koyar, SPK gelir oraya buraya Yonetim Kurulu Uyesi atar. Sanki Komunist ulke'de yasiyoruz. Ben sirketimi kuracagim, karli hale getirecegim, sonra vasifsiz siyasi destekli bir burokrat gelecek benim sirketimde at kosturacak. Bizim ulkede o yuzden kimse uzun soluklu sirket kurup, buyutme pesinde degil, her an elinizden gidebilecek sirketleri ne diye kurasiniz ki? Solcu partiler yapsa anlayacagim da, kac senedir bu ulkede Sag iktidarlar var en azili Komunistler gibi ulke yonetiyorlar, en buyuk devletlestirmeleri yapiyorlar surekli. Lafa gelince komunizme laf ederler. Iki yuzluler.

  • kılıç16 Temmuz 2013 11:25

    SPK BAŞKANI BİZİM HER HANGİ BİR MÜDAHALE YETKİMİZ YOK DİYOR O ZAMAN VARLIGINIZIN BİR ANLAMI VARMI. VURGUNCU BAŞI BOŞ İSE YATIRIMCININ GÜVENİ KALIRMI TABİKİ VURGUNCU GÜCÜNE GÜÇ KATAR