E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürk turiste yüzde 15 'Rus indirimi'---

Türk turiste yüzde 15 'Rus indirimi'

Türk turiste yüzde 15 'Rus indirimi'
14 Mayıs 2015 - 04:30 borsagundem.com

Rusya ve Avrupa'dan gelecek turist sayısının düşük olması turizmcilere tedbir aldırıyor. Oteller boş yerler için yüzde 15 indirim yaptı

Rusya ve bazı Avrupa ülkelerinde Türkiye’ye gelen turist sayısında beklenen düşüş, en çok Türk turiste yaradı. Türkiye’de tatil bölgelerinde olan oteller yüzünü Türk turiste dönerken, fiyatlarını da neredeyse 2013 seviyelerine çekti. Bu çerçevede yapılan erken rezervasyonlarda da büyük bir artış yaşandı.

Geçen yıl 4.5 milyon Rus turist Türkiye’ye gelirken, bu yıl gelen Rus turist sayısında yüzde 25’lik bir düşüş yaşanabileceği ifade ediliyor. Rusya ve AB ülkelerinde gelen turist sayısında yaşanan düşüş sonrası boş kalan oteller, Türk turistlerle açığı kapatmaya çalışıyor. Erken rezervasyonun bitiş tarihine sayılı günler kala Türk tatilcilerin elini çabuk tutması gerektiğine dikkat çeken Etstur Yurtiçi Turlar Direktörü Suat Özbek, “Geçen yıl mayıs ayında bu yılın mayıs ayına kadar erken rezervasyon satışlarında kişi sayısında yüzde 51 artış yaşandı. Ciroda da yüzde 60 artış oldu. Daha pahalı satmadık. Ancak ortalama gecelemeler arttı. 1 kişin yaptığı geceleme sayısı 4.6’dan 5.2’ye çıktı. Ortalama yüzde 10’luk artış yaşandı. Fiyatlar 2013 yılına döndü. Bu fiyat düşüşündeki en büyük etken dış pazarlardan gelen talebin azalması” dedi. 

Bu yıl Türkiye’ye gelmeyen turistlerin geçen yıl ortalama 8 gece konaklama yaptığına dikkat çeken Özbek, “Etstur olarak ise 5.2 geceleme ortalama yakaladık. Rus pazarından yüzde 25 düşüş olabilir mi tereddütleri yaşanıyor. Bu düşüş 1 milyon kişi anlamına geliyor. Bu yıl gelmeyecek 1 milyon turist toplamda 8 milyon geceleme yapıyordu. Biz ise bu yıl 200 bin kişiye fazladan satış yapıyoruz. Ortalama 5 gece konaklıyorlar. Bu da yaklaşık 1 milyon geceleme yapıyor.Eğer turist sayısında geçen yılki seviyeler yakalanırsa bütün sektörün bayramlaşması gerekir” dedi. Etstur olarak kişi sayısında minimum yüzde 40 artış beklediklerini, yurtiçinde 720 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Özbek, “Toplamda ise 1 milyon kişiye ulaşacağız” ifadelerini kullandı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)