E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürk şirketlerinin açık pozisyonu risk!---

Türk şirketlerinin açık pozisyonu risk!

Türk şirketlerinin açık pozisyonu risk!
12 Mayıs 2015 - 13:26 borsagundem.com

Barclays, Türk şirketlerinin açık pozisyonlarına dikkat çekti

Barclays, “Türkiye’nin finans dışı kurumsal sektörlerindeki açık döviz pozisyonu birkaç yıldır takip ettiğimiz makro bir risktir” açıklamasında bulundu.

Barclays, “Şimdiye kadar bu risk sınırlandırılmıştı ancak riskler artış gösterdi ve şirketlerin açık döviz (FX) pozisyonları 2014 yılı sonunda iki kattan fazla artarak yıllık brüt ihracatın yüzde 115’ine ve gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 23’üne ulaştı. 2008’de bu oranlar sırasıyla yüzde 53 ve yüzde 10 seviyelerindeydi. Daha da önemlisi, yüksek döviz borcu olan bazı büyük sektörler ihracat gelirleri bakımından doğal bir hedge sahibi değiller. Bu sektörlere örnek inşaat gösterilebilir ” değerlendirmesinde bulundu.

Barclays konu ile ilgili raporunda, “Döviz yükümlülüklerinin uzun vadeli oluşu ana hafifletici etken olarak görülüyor. 178 milyar dolarlık açık FX pozisyonundan (Şubat 2015 itibarıyla) yalnızca 10 milyar doları kısa vadeli. Bu durum FX uyumsuzluklarının gelişen piyasalarda yaratabileceği FX likidite baskıları hafifletiyor. Ancak yurtiçi bankaları kurumsal FX uyumsuzluklarına geçmişe göre bugün daha fazla maruz kalıyor. Bankaların kurumsal FX kredilerindeki payları 2008’deki yüzde 35 seviyesinden 2014’te yüzde 70’e yükseldi” ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • daha idare eder 12 Mayıs 2015 15:21

    2 sene sonra game over

  • kılıç12 Mayıs 2015 14:25

    YABACILAR ÜLKEMİZ EKENOMİSİNİ İYİ TAKİP EDİYOR SÜREKLİ DEGİŞİK KURULUŞLARDAN UYARI GELİYORSA EKENOMİK DURUM ÇOK CİDDİ KRİZ İÇİNDE BU SEBEPLE DİKKATLİ OLMAK LAZIM BORSADAN UZAKLAŞMAK MANTIKLI ÇÜNKÜ SATIŞA GİRDİLERMİ KÜÇÜK YATIRIMCI BİTER,

  • O ZAMAN12 Mayıs 2015 13:35

    hemen SAT mı diyorsunuz ..