E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürk SİHA'larını gören Putin şoka girdi---

Türk SİHA'larını gören Putin şoka girdi

Türk SİHA'larını gören Putin şoka girdi
12 Nisan 2021 - 12:10 borsagundem.com

Savaş gemilerinin boğazı geçtiği, ordu birliklerinin elleri tetikte beklediği sıcak noktada büyük sürpriz. Rus medyası, Türk silahlı insansız hava araçlarının ilk kez uçtuğunu bildiriyor.

Rus yanlısı ayrılıkçıların Ukrayna askerlerini öldürmesiyle ateşkes havaya uçtu, Vladimir Putin sınıra 100 bin askerlik dev bir ordu yığıp Kiev yönetimine açık açık meydan okudu.
Ukrayna'yı destekleyen ABD Karadeniz'e savaş gemilerini yolluyor, Rus donanması ise Kerç Boğazı'ndan geçip Azak Denizi'ne açıldı. Rus ordusu, Hazar Denizi'ndeki savaş gemilerini de Karadeniz'e çekti
Rus medyası, Rus ordusunun Ukrayna birliklerinin etrafını sardığını batıdaki Moldova'dan da sardığını bildiriyor. Haberlere göre, Ukrayna sınırına 13 kilometre mesafedeki Transnistria'ya Rus askerleri yerleştirildi.

GÖRÜNTÜLER KIRIM'DAN

Rus ordu televizyonu Zvezda, Moskova'nın 2014 yılında el koyduğu Kırım'da kar altında gerçekleşen bir tatbikatın görüntülerini yayınladı. Gerek mermilerin kullanıldığı gövde gösterisinde BTR-80 zırhlı aracından inen askerlerin ateş açtığı görüldü.

Ukrayna ordusunun Donbas'a sekiz Tochka-U füze sistemi daha sevk ettiğini yazan Rus medyası, ayrıca Kiev yönetiminin Türkiye'den satın aldığı Bayraktar TB2 SİHA'larının da ilk kez Donbas semalarında uçtuğunu duyurdu.

RUS MEDYASI: BAYRAKTAR TB2 SINIRDA

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Bayraktar TB2'leri Rus yanlısı ayrılıkçılara karşı Nisan ayının ikinci yarısından itibaren kullanacağını ileri süren Rus medyası, silahlı insansız hava araçlarının güneydeki Melitopol'den kuzeydeki Kharkiv'e kadar keşif uçuşu yaptığını aktardı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Bayraktar TB2'leri Rus yanlısı ayrılıkçılara karşı Nisan ayının ikinci yarısından itibaren kullanacağını ileri süren Rus medyası, silahlı insansız hava araçlarının güneydeki Melitopol'den kuzeydeki Kharkiv'e kadar keşif uçuşu yaptığını aktardı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise, bugün sabah yaptığı açıklamada Moskova'nın Kiev'den gelen diyalog tekliflerini geri çevirdiğini dile getirdi. Resmi açıklamada Rusya'ya Ukrayna sınırındaki askerlerini geri çekmesi için bir çağrı da yapıldı.

Rus RIA haber ajansı ise, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin basın sözcüsü Yulia Mendel'in Facebook hesabından yaptığı bir paylaşımı diline doladı. Ajansa göre, NoCivilWar hashtag'i açan Mendel aslında 'Not a civil war' demek istiyordu ve kısa sürede silinen paylaşımla rezil oldu.

KONVOYLARIN SONU GELMİYOR

Rusya'nın Ukrayna sınırında asker ve askeri konvoy yığdığını gösteren yeni görüntüler ortaya çıktı. "Çatışmaya hazır" ifadelerinin yer aldığı şoke edici görüntülerde, Vladimir Putin'in zırhlı araçlarının çamurlu yolda ilerlediği görülüyordu.

Dünyanın dört bir yanında derin endişelere yol alan tartışmalı konuşlandırmaya dahil olan Rus birlikleri, Rusya'nın Rostov bölgesindeki Baltaysk'tan geçerken görülebiliyor.
Tanklar ve füzelerin de olduğu ve Rus ordusunun yoğunlaştığı sınır bölgesinde çekilmiş olan görüntülerin ardından, ABD Hava Kuvvetleri'nin C130 uçağının Ukrayna'nın başkenti Kiev'e indiği ve bilinmeyen ekipmanlar ve personel getirdiği açıklandı.

ABD SAVAŞ GEMİLERİ KARADENİZ'E GEÇECEK

Kiev yönetiminin yanında yer alan ABD, resmi destek açıklamalarının ardından ilk somut adımı atarak iki savaş gemisinin bu hafta Karadeniz'e geçeceğini Türkiye'ye bildirdi. 1936 tarihli Montrö Sözleşmesi hükümleri gereği, ABD'nin savaş gemilerini Karadeniz'e göndermeden 15 gün önce Türkiye'ye bildirimde bulunması gerekiyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Rusya'yı bir kez daha açık bir şekilde uyardı, Moskova'nın Ukrayna'ya karşı 'saldırgan ya da pervasız' bir şekilde hareket etmesi halinde bunun bedeli olacağını söyledi.

Blinken, "Ukrayna sınırında, Rusya'nın ilk işgal yaptığı zaman olan 2014'ten bu yana görülen en fazla asker yığınağı var. Bu nedenle de Avrupa'daki ortaklarımız ve müttefiklerimizle yakın temas ve iş birliği halindeyiz. Başkan Joe Biden bu konuda net. Rusya, pervasız ya da saldırgan bir şekilde hareket ederse bunun bedeli ve sonucu olur" dedi.

ABD'Lİ ASKERİ ATEŞE CEPHE HATTINDA

Ukrayna Savunma Bakanlığı, ABD'li yetkililerin ülkenin doğusundaki cephe hattını ziyaret ettiğini açıkladı. Askeri ateşe Albay Brittany Stewart, ziyarette Washington'ın Rusya tehdidinden derin endişe duyduğunu söyledi.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy de hafta içinde Donbas cephesine bir ziyaret gerçekleştirmiş ve Twitter hesabından "Başkomutan olarak bu zor zamanlarda Donbas’ta askerlerimizin yanında olmak istiyorum" mesajını paylaşmıştı.

ASKER SAYISI 100 BİNİ BULDU

Amerikalı yetkililer, Rusya'nın Ukrayna sınırında 2014'ten bu yana hiç bu kadar fazla sayıda asker konuşlandırmadığını söylüyor. Ukrayna ordusunun Mart ayı sonundaki tahminine göre, sınıra hareket eden Rus askerlerin sayısı yaklaşık 20 bindi.

'KILIK DEĞİŞTİREN BİR İNTİHAR HAPI'

Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kozak, Ukrayna'nın ülkenin doğusundaki Donbas bölgesindeki gelişmelere, gerekirse vatandaşlarına yardım etmek için müdahale edebileceğini söyledi. Dmitriy Kozak, "Her şey, yangının ne kadar büyük olacağına bağlı. Çatışmaların şiddetlenmesi Ukrayna için sonun başlangıcı olabilir" dedi.

Moskova'dan son günlerde yapılan açıklamalarla benzer tonda konuşan Kozak, "Eğer Devlet Başkanımız Putin'in dediği gibi Donbas'ta bir Srebrenitsa senaryosu yaşanırsa, görünen o ki oradaki vatandaşlarımızı korumak zorunda kalacağız" diye konuştu.

Rusya'nın resmi televizyonu RT 'Ukrayna'nın NATO fantazisi kılık değiştiren bir intihar hapı' başlığını kullandı, Ria ise 'Kim ve neden Ukrayna'nın NATO'ya katılmasını konuşarak Rusya'yı provoke ediyor?' başlığıyla bir haber yayınladı

ABD'NİN ARTAN ENDİŞELERİ

Son günlerde üst üste açıklamalar yapan Beyaz Saray, Doğu Ukrayna'da artan Rus askeri varlığının NATO müttefikleriyle görüşüldüğünü açıkladı. Washington’ın bölgede yaşananları Rusya’nın artan saldırganlığı olarak gördüklerini kaydeden Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "Rusya'nın şu anda Ukrayna sınırında 2014’ten bu yana hiç olmadığı kadar çok birliği var" diye konuştu.

Rusya'yla Ukrayna arasında son haftalarda gerginliğin artmasının ardından geçtiğimiz haftalarda ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı Mark Milley ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Ukraynalı meslektaşlarını aramışlar ve Washington'un Kiev'e destek mesajını iletmişlerdi.

Rus nüfus ve Rusya yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbas bölgesinde (Donetsk ve Lugansk) tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesinin ardından, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar 2014'ten bu yana aralıklı olarak devam ediyor.

Son haftalarda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalar yoğunlaşırken, Moskova’nın sınırın diğer tarafındaki askeri varlığını artırması iki ülke arasında sıcak çatışmaya yönelik endişeleri doruk noktasına çıkardı.

Ukrayna Ordusu, Perşembe günü bir askerin daha hayatını kaybettiğini, böylece bu yılın başından bu yana öldürülen Ukrayna askerlerinin sayısının 25’e çıktığını açıkladı. 2020 yılında toplam 50 Ukrayna askeri hayatını kaybetmişti.

Donbas krizinin çözümüne ilişkin müzakereleri Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu yürütüyor. Taraflar arasındaki en son kapsamlı ateşkes, Temmuz 2020'de sağlanmıştı.

Ukrayna Parlamentosu, yedi yıl önce Kırım'ın ilhakı ve Donbas'taki gelişmeler sonrası Rusya'yı 'saldırgan' ülke olarak nitelendiren yasayı onaylamıştı. Vladimir Zelenskiy de, iki hafta önce Kırım'ın kurtarılmayı amaçlayan Askeri Güvenlik Stratejisi'ni onaylamıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN TOSUN06 Mayıs 2021 11:25

    rusya ukrayna sınırında asker azaltıyor ve savaş söylemlerini yumuşamaya bıraktı,sebep ukraynanın aldığı türk tb-2 lerden madara olmamak için,taki sihalarımıza karşı koyabilecek gücü bulunca tekrar rusya saldırganlığa geçecek,ruslar ne yapıyor,TÜRK sihalkarına karşı ellerindeki mig-29 uçaklarını sihalara karşı sihaları düşürmek için modernize yaptılar ayrıca sihalarımıza karşı siha geliştirdiler acaba biz bu rus oynunu bozmak için ne yapıyoruz karşı tedbir alıyormuyuz,ayrıca yeni akıncı ve tb-3 ler  bad  patriotlarına,rus 400 lere israil çin hava savunmlarına denenmeli onları imha ediyormu bakmalıyız,yapıyormuyuz,israilin demir kubbesini delecekmiyiz,ne yapıyoruz o hainlere karşı.

  • Malkoçoğlu17 Nisan 2021 23:47

    MUSTAFA sen yazdıklarınla kime yalakalık yapıyorsun, Bayraktar Siha TB2 tamamen Türk ve sınıfında tek, TEİ füze motoru Türk yapımı ve testte dünya rekoru kırdı, dünyaya at gözlüğü ile değil kalp gözüyle bakarsan doğruyu görebilirsin.

  • HASAN TOSUN13 Nisan 2021 10:35

    boş bir haber

  • devrimci devrim12 Nisan 2021 22:22

    eski bir azılı solcu ve devrimci olarak derhal tbmm.den rusyaya tezkere kararı çıkarılsın ve dostumuz ruslara yardım için asker gönderilsin.tek yol devrim.

  • Mustafa12 Nisan 2021 20:39

    Sanki bu siha oyuncağı dünyada tek Türkiye'de var.Yalakliginda eskiden bı sınırı vardı.

  • Mehmet12 Nisan 2021 17:32

    Sihalarin füzeleri yiyin ce rus tankları o zaman soktan çıkar. Sihalar Uçakları da vurabiliyor sanırsam.

  • belirsizlik12 Nisan 2021 16:52

    komik olmayalım isterseniz.. bay editör..

  • baltacı mehmet12 Nisan 2021 16:35

    katerina da şok oldum demişti çadırda ama sonra eb.... şeyini tersten gören ben olmuştum.

  • Rst12 Nisan 2021 16:06

    Toplumların gelişmek istemesi neden savaş nedeni olsun? İnsanlar dünyaya güzel nimetlerden faydalanmak, refah içinde yaşamak için geliyor. Siyasi askeri çıkarlar karşılıklı toplumlara zarar veriyor. Savaş tüm dünya için tehdit bence. Çocukları yetim, aileleri gözü yaşlı bırakmanın, yatırımları yerle yeksan etmenin gecerli bir nedeni olamaz. Suriye ne hale geldi. Herkes perişan oldu. İşitlisi, pkk lısı ülkeyi tarumar etti. Birde utanmadan bizi taciz ediyor. Kimin desteğiyle tabiki Abd nin.O nedenle çokta güvenmemek lazım. İnşallah sorun uzlaşma yöntemiyle çözülür. Abd adil olsa Halkbank davasını bitirirdi. Pkk yı desteklemezdi. Umurunda değiliz. Onun için ne kadar tahribat bıraktığı önemli hissiyatına sahibim. Yakaladığına her yönüyle baskı kuruyor. Örümcek gibi o ağa takıldınız mı bırakmıyor maalesef. Yani ben öyle düşünüyorum.

  • HASAN TOSUN12 Nisan 2021 15:42

    NASIL ŞOKTAN ÇIKACAK,ÇOK ÜZÜLDÜK

  • Ukrayna'nın başının belası12 Nisan 2021 14:55

    Ukrayna haritası içinde bir bölgede yaşayan Ruslar bağımsızlık ilan etmiş ve buna karşı ordusunu harekete geçiren Ukrayna'yı durdurmak için Rusya da sınıra asker yığmış.. Bunları başlatan şey Ukrayna'nın Rusya etkisinden kurtulup batıyla ilişkileri geliştirmek ve refah içinde yaşamak istemesiydi.

  • Şok şok şok12 Nisan 2021 13:54

    Putin şok olmuş yazık Putin’e bizim siha İHA ları görünce şok olmuş koma pozisyonuna alın da ölmesin...bi halt yapamıyor böyle İHA siha görünce kıskandı kesin...putin bizi kıskanıyor 😁😁😁

  • ıtri12 Nisan 2021 12:50

    resmi hacker ordusu olan, S400lerin üstüne S500leri de yapan Putin şoka girmiş. Osmanlı padişahlarını da öyle gazlarlardı, rahmetliler kafkaslardan kırıma, oradan balkanlara kadar şamar manyağı yapılmıştı 300 yıl