E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürk markalarından Kazak avı---

Türk markalarından Kazak avı

Türk markalarından Kazak avı
12 Eylül 2014 - 06:09 borsagundem.com

BMD Başkanı Doğan, ‘Türk markaları Kazakistan gibi ülkelere şimdi gelmezlerse 10 yıl sonra tüm köşebaşları kapılmış olur’ dedi

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı ve Ramsey İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan, hazır giyim markalarının yakın bölgesindeki ülkelerde iş yapma potansiyellerinin yüksek olduğunu söyledi.

Kadife Şahin'in Milliyet'teki haberine göre Kazakistan’da pazar araştırması yapan BMD üyeleriyle birlikte çeşitli ziyaretler ve iş görüşmelerinde bulunan Doğan, “Bu ülkelerde kapılarda karşılanıyoruz. Türklerin buralarda iş yapma fırsatları var. Bu ülkelere şimdi gelmez 10 yıl sonra gelirsek bütün köşebaşlarının kapılmış olduğunu görürüz” dedi.
Türkiye’nin ülke itibarının, markalarının dünyada tanınır hale gelmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Doğan, ‘Ülke itibarımızın artmasıyla birlikte bu bölgelerdeki Türkiye algısı da değişti. Türk mallarının kalitesine güven arttı. Türkiye markaları burada iyi algılanıyor. Avrupa’da hazır giyim markaları köşebaşlarını tutmuş vaziyette. Bu bölgeye 10 yıl sonra gelirsek maliyeti çok yüksük olur ve köşebaşları tutulur” şeklinde konuştu.

Hedef 20 bin mağaza

Kazakistan’da Almata ve Astana’da 20’nin üzerinde AVM’de incelemede bulunduklarını belirten Doğan, Türkiye’de 500 bin Kazak’ın tatil yaptığını belirterek, “Pazar araştırmasında Türkiye algısına bakıyoruz. Türk markalarının Kazakistan’daki algısı yüksek. 15 yatırımcıyla 18 marka için 150 ayrı görüşme organize edildi” dedi.
BMD Başkanı Hüseyin Doğan, şu anda yurtdışında 5 bin olan Türk mağazaları sayısının 2023’te 20 bine çıkarma hedefleri olduğunu söyledi.
Doğan, “Markalarımız, Türk perakende sektörünün öncü ve değerli kuruluşlarıdır. Genel anlamıyla “Türkiye” markasını temsil ediyorlar” dedi.

Yurtdışında liderlik hazır giyimcilerde

141 Türk markasının 99 ülkede 5 bin mağazası bulunuyor. Bunların yüzde 62’si hazır giyim mağazası. Yurtdışındaki Türk markalarına ait mağazaların yüzde 70’i, 3 bini BMD üyesi firmalara ait.  
Haziran 2014 itibariyle BMD üyesi firmalardan 84 markanın 90 ülkede 3 bin mağazası bulunuyor. 2003’te BMD markalarının yurtdışı mağaza sayısı 350 iken, bu rakam 2010’da 1.175 oldu.
Sektörlere göre yurtdışında faaliyet gösteren Türk markalarına bakıldığında sektörde liderliği 85 farklı ülkede 49 marka ile faaliyet gösteren hazır giyim sektörü elinde tutuyor. Hazır giyimi 48 farklı ülkeden 5 marka ile mobilya, ev tekstili ve ev dekorasyonu sektörü takip ediyor.
BMD üyesi markaların mağazalarının yüzde 50’si Azerbaycan, Ermenistan, Beyaz Rusya, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Rusya, Tacikistan, Türkmenistan ve Ukrayna’da bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)