E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTürk Lirası'nın yönü BİST için belirleyici olacak---

Türk Lirası'nın yönü BİST için belirleyici olacak

Türk Lirası'nın yönü BİST için belirleyici olacak
08 Ağustos 2018 - 08:52 borsagundem.com

ABD ile ilişkilerin tekrar düzelebileceği beklentisi piyasalarda harekete neden oluyor

BIST… Global hisse piyasalarındaki pozitif seyre eşlik ederek yükseldi… Dünkü düşüşün ardından öğleden sonraki saatlerde ABD'ye mutabakat için gidecek heyetin belirlenmesi paralelinde oluşan ABD ile Türkiye ilişkilerinin düzelebileceği beklentileriyle TL’deki kayıpların sınırlı şekilde azalması ve olumlu bilanço açıklayan şirketlerin güçlü karlılıklarının etkisiyle endeks günü %2,11 yükselişle 96,161 seviyesinden tamamladı. Diğer sektörlere göre volatilitesi yüksek olan bankacılık sektörü HALKB’nin %6,43 yükselişi öncülüğünde %3,57 yükseldi, sanayi sektöründeki yükseliş ise %1,24 ile endeksteki yükselişe kıyasla sınırlı kaldı. TL’nin önümüzdeki süreçte ABD - Türkiye ilişkilerinin düzeleceği sinyallerini veren haberler olması halinde kayıplarını toparlaması, bilanço sezonu içerisinde şirketlerin açıkladığı güçlü karlılıklar ve global hisse piyasalarında hem Asya hem ABD tarafında gerçekleşen pozitif eğilimli seyir eşliğinde endeksin hafif yükseliş eğilimli seyir izlemesini beklemekteyiz. ABD ile Türkiye ilişkilerinin gidişatına dair haberler, TL’nin yönüyle beraber endeks için de belirleyici olmaya devam etmekte, bununla birlikte Cuma günü açıklanacak olan ABD enflasyon verisi de önemli olacak. Şirket Haberleri… Dün bilanço açıklayan şirketler arasında BAGFS 81,8 milyon TL net zarar, CEMTS 55,8 milyon TL net kar, EGSER 32,7 milyon TL net kar ve TKNSA 10,1 milyon TL net zarar açıkladı.

USDTRY… Tarihi rekor seviyelerinin ardından düşüşte… Parite dün gün içerisinde ABD ile Türkiye arasındaki gerilimlere paralel şekilde oldukça volatil bir seyir izleyerek gün içerisinde en yüksek 5,4230 seviyesini ve en düşük 5,1821 seviyesini test etti. Pazartesi gecesi Asya seansındaki sert yükselişin ardından dün gün içerisinde ABD'ye mutabakat için gidecek heyetin belirlenmesi, heyette Adalet, Enerji ve Dışişlerinden 3’er kişi olacağı ve ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin yaptığı “ABD Türkiye’nin sağlam dostudur “ şeklinde açıklama yaptığı haberiyle paritede hafif düşüş gerçekleşti. Uluslararası piyasalarda analistlerin TL varlıklara ilişkin risklere dikkat çekmesi ve Trump'ın İran yaptırımlarının bu ülke ile işbirliği yapan ülkeleri de kapsadığı yönündeki açıklamaları söz konusu düşüşü sınırladı. Paritenin yönü açısından ABD ile Türkiye ilişkileriyle ilgili haberler takip edilecek. Türkiye’de yüksek cari açık, yüksek enflasyon ve düşük reel faiz ortamında, genel olarak doların değer kazandığı konjonktürde orta vadede paritede yükseliş eğiliminin devam etmesini beklemekteyiz.

EURTRY… Sert yükselişinin ardından hafif düşüşte… Pazartesi gecesi USDTRY’deki yükselişe paralel olarak gerçekleşen hızlı yükselişiyle 6,2254 seviyelerini test etmesinin ardından, Euro Bölgesinde üretimdeki durağanlığa işaret eden verilerin ardından hafif düşüşe geçti. Fakat söz konusu düşüş EURUSD paritesindeki yükseliş nedeniyle sınırlı kaldı.

EURUSD… Yükseliş seyri devam edebilir… Almanya’da beklentilerin üzerinde gerçekleşen ticaret açığı ve beklentilerin altında düşüşe geçen sanayi üretimi verilerine rağmen dolar varlıklardaki satıcılı seyir eşliğinde dolar endeksinin nedeniyle parite hafif yükseliş eğilimli seyir izledi. FED’in yıl sonuna kadar iki kez faiz artırımı yapacağına yönelik yüksek beklentilerle Dolar fiyatlanmış olduğu için, Cuma günü ABD’de enflasyon verisinin yüksek gelmesi durumunda paritenin 1,1650 – 1,1700 bandına doğru yükselmesi beklenebilir.

XAUUSD… Dolar endeksindeki düşüş nedeniyle yükseldi… Dün dolar varlıklarda satıcılı seyir görülmesi altını pozitif etkiledi. Altın gün içerisinde en yüksek 1216 $ seviyelerine yükselerek günü %0,30 yükselişle 1211$ seviyesinden tamamladı. Cuma günü ABD’de beklenti paralelinde enflasyonun yüksek gelmesi, FED’in faiz artırımı beklentilerinin yarattığı dolardaki yükseliş eğilimini yavaşlatabilir, bu nedenle altındaki yükseliş eğilimli seyrin devam etmesini beklemekteyiz.

BRENT… ABD’nin İran’ı hedef alan yaptırımlarının yürürlüğe girmesi eşliğinde yükseldi… ABD'nin mümkün olduğu kadar çok ülkenin İran'dan petrol alımını sıfırlamalarını istediğini söylemesi ve İran ticaretine ilişkin yaptırımların yürürlüğe girmesi jeopolitik gerginlikleri artırarak Brent petrol fiyatlamalarını pozitif etkiledi. Dün dolar varlıklarda satıcılı seyir görülmesi söz konusu yükselişin sınırladığını düşünmekteyiz, buna rağmen Brent petrol günü %0,48 yükselişle 73,62$ seviyesinde tamamladı. ABD’nin İran’a yönelik petrol ihracatını etkileyecek yaptırımlarının 5 Kasım’da yürürlüğe girecek olması Brentte yükseliş seyrini devam ettirebilir.

S&P 500… Global pozitif risk iştahı eşliğinde yükseldi… S&P 500 endeksi dün dolar endeksindeki hafif negatif seyre rağmen, bilanço sezonunun sonuna doğru şirketlerin çoğunun beklentilerin üzerinde kar açıklaması nedeniyle yükseliş eğilimini sürdürüyor.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)