E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTürk Lirası kazanımlara öncülük etti---

Türk Lirası kazanımlara öncülük etti

Türk Lirası kazanımlara öncülük etti
11 Haziran 2021 - 08:28 borsagundem.com

 A1 Capital Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar yakından inceleniyor

Haftanın en önemli verisi olan ABD Mayıs ayı TÜFE verisi açıklandı. Manşet enflasyon aylık bazda %0.6 ve yıllık bazda ise %5 oranında artış kaydetti. Piyasa, TÜFE’nin %4.7 oranında yükseleceğini ön görmekteydi. Risk başlangıçta satıldı, ancak bir süre sonra veriler detaylı incelendiğinde ; Kısmen kullanılmış araçların, ev eşyalarının, uçak biletlerinin ve giyim eşyasının maliyetlerindeki istikrarlı büyümeden kaynaklanan ve hepsinin “geçici” olduğu düşünülen enflasyon rakamları iyi huylu görünüyordu, Sonuç olarak Tüketici fiyat endeksi verileri ; tüketici fiyatlarının geçen ay tahminden daha fazla yükseldiğini göstermesine rağmen, artışın büyük ölçüde, aşıların pandemiyi kontrol altına almasıyla ekonominin daha geniş bir şekilde yeniden açılmasıyla ilişkili kategorilerden kaynaklandığını
gösterdi.

TÜFE'deki köpüklülük şimdilik devam ediyor ancak baz etkileri ile bastırılmış talep baskıları arasında büyük enflasyon tartışmasına kesin bir cevap vermiyor. Bu da “FED’in ultra destekleyici politikalarını sürdüreceğine, yakın zamanda da parasal teşviklerin azaltılmasını gerektirmediği “düşüncesi bahsinin
devam etmesine neden olunca Hazine getirileri de Mart ayından bu yana en düşük seviyesine %1,44’e gerileme kaydediyordu. 

TÜFE verisi ile eş zamanlı açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları da 300k olan beklentilerin aksine 376k olarak açıklandı. Enflasyon verileri göreceli güçlü gelirken toparlanmaya devam eden istihdam piyasasının henüz FED’in istediği ölçüden uzakta olduğuna işaret ediyordu.

Daha yüksek enflasyon ve sıfıra yakın politika oranları ABD'de daha negatif reel faiz oranları yaratınca da, gelişen piyasa para birimlerinin payı diğer riskli varlıklarla birlikte rekor seviyeye yükseldi. Türk lirası da kazanımlara öncülük etti ve yükselişe geçti.

Bloomberg dolar endeksindeki 3 aylık oynaklık, Şubat 2020'den bu yana en düşük seviyesine indi.
Bloomberg Emtia Endeksi ham madde fiyatlarındaki artış nedeniyle Temmuz 2015'ten bu yana gün içi işlemlerde en yüksek seviyesine yükseldi. Dün takip edilen bir diğer önemli gelişme de ECB kararları ve Lagarde’ın konuşmasıydı. ECB beklenildiği gibi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Buna karşılık banka pandemi acil durum varlık alım programını 2022 yılının Mart ayına kadar devam edeceğini yeniledi.

ABD TÜFE bir riskti, ECB de öyle. Her ikisi de geçti ve hiçbiri de piyasaların görüşünü değiştirmedi.

Piyasada alıcılı açılış bekleniyor

Altında enflasyon sonrası pozitif görünüm sürüyor

Asya borsaları karışık seyirde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)