E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTürk Lirası EM para birimlerinden negatif ayrıştı---

Türk Lirası EM para birimlerinden negatif ayrıştı

Türk Lirası EM para birimlerinden negatif ayrıştı
12 Mart 2019 - 17:09 borsagundem.com

Yılbaşından bu yana TL dolar karşısında yaklaşık yüzde 3 değer kaybederken, benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinde yüzde 6'yı aşan değer kazançları mevcut

Dolar/TL, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik endişelerle geçen hafta yaşanan sert yükselişlerin ardından bu hafta nispeten daha sakin bir seyir izliyor.

Bankacılar piyasada bugün Brexit sürecinin yakından takip edildiğini belirtirken, TL'nin benzer para birimlerinden negatif ayrışma trendi de devam ediyor. TL bugün dolar karşısında yüzde 0.3 ile oldukça sınırlı bir değer kaybı yaşasa da benzer para birimlerinde yüzde 0.2 ila 0.6 bandında değer kazancı yaşandı.

Verilere göre TL'deki negatif ayrışma oransal olarak nispeten küçük olsa da neredeyse her gün görülüyor. Yılbaşından bu yana bakıldığında TL dolar karşısında yaklaşık yüzde 3 değer kaybederken, benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinde yüzde 6'yı aşan değer kazançları mevcut. Ortalamalara bakıldığında ise yılbaşından bugüne genel olarak gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazanırken TL değer kaybediyor.

Bankacılar bu trendde yerel seçimlerle birlikte birçok faktörün rol oynadığına dikkat çekiyorlar.

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler öncesi yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin 5 aydır aralıksız devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Brexit süreci piyasada yakından takip ediliyor

Dış piyasada Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'nin AB üyeliği sürecine ilişkin tasarının yarınki oylaması öncesi parlamentodaki görüşmeler izlenirken, küresel piyasalara ve Türkiye ekonomisine olası etkisi nedeniyle Brexit süreci de piyasada yakından takip ediliyor.

Brexit anlaşmasının revize edilmiş hali bugün İngiltere parlamentosunda oylanacak.

Öte yandan May'in Muhafazakar partisinde etkili Brexit yanlısı milletvekili grubu bugün yapılacak oylamada Brexit anlaşmasını onaylamayacaklarını açıkladılar.

Anlaşma tekrar reddedilirse, milletvekilleri Çarşamba günü, 29 Mart'ta anlaşma yapmadan ayrılmayı oylayacaklar ve bunu da reddederlerse Perşembe günü Brexit'i ertelemeyi oylayacaklar.

Dolar/TL Türkiye ABD ilişkilerine yönelik endişeler başta olmak üzere geçen hafta 5.35'li seviyelerden sert yükselişle Cuma günü 14 Ocak'tan beri ilk kez 5.4880'i test etmişti.

Ancak bu sert yükseliş ardından beklentilerden kötü gelen ABD verilerinin desteğiyle kur haftayı 5.45 civarında tamamlamıştı. Dolar/TL bu haftanın ilk iki işlem gününde ise genel olarak sakin bir seyir izliyor. Kur saat 16:52'de 5.4550 seviyesinde işlem gördü. Aynı saatte euro/TL 6.1555 seviyesindeydi.

Öne çıkan riskler: S-400 ve lokallerin döviz talebi

Bankacılar piyasalarda yerel seçimler, ABD-Türkiye ilişkileri ve lokallerin döviz alımlarının diğer gelişmelere göre daha yakından takip edildiğini de belirtiyorlar.

Türk-Amerikan ilişkilerinde sorunlu bir yılı geride bırakan Ankara ve Washington, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 sistemlerini satın alma kararı ve ABD'nin bu adıma yaptırımlarla karşılık vereceğine dair güçlü sinyaller göndermesi ile yeniden gergin bir dönemece girdi.

ABD'nin savunma yaptırımlarını hayata geçirmesi durumunda Brunson krizinde olduğu gibi bu adımın piyasalar üzerindeki psikolojik etkisi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle süreç piyasalarda yakından takip ediliyor.

Öte yandan TCMB verilerine göre bireysellerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 5 aydır, her hafta aralıksız artış gösterirken 103.56 milyar dolara ulaşan birikim tarihi zirveye daha da yaklaşmış durumda. Bankacılara göre bu trend TL'de değer kaybı yönünde önemli bir baskı yaratıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Misafir 12 Mart 2019 20:23

    TL 'ye güvenenler hep mağdur oldu. Milleti devamlı kandıramazsın, Bu millet kazık yiye yiye akıllanıyor, en çok da A K P liler döviz biriktiriyor.