E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTürk Lirası dolara karşı en çok değer kaybeden para oldu---

Türk Lirası dolara karşı en çok değer kaybeden para oldu

Türk Lirası dolara karşı en çok değer kaybeden para oldu
06 Ağustos 2018 - 09:21 borsagundem.com

ABD ile yaşanan gerilim dolar kurunu yükseltiyor

BIST… Bilanço beklentileriyle yükselişini sürdürdü… Geçen hafta ABD'nin yaptırım kararı sonrası Çavuşoğlu ve Pompeo arasındaki görüşme görüşmenin yapıcı geçtiği ve iki ülke arasındaki sorunların çözüme kavuşturulması için çalışmaların devam edeceği haberi endeksi pozitif etkiledi. Bununla beraber yurtiçinde Temmuz ayı TÜFE verisinin beklentilerin altında %0,55 artış şeklinde gerçekleşmesi ve böylece yıllık enflasyonun %15,85 seviyesine yükselmesi ile BIST, Perşembe günü kırdığı yükseliş trendinin üzerine dönmeye çalışarak haftanın son gününü %1,13 yükselişle 95,610 seviyesinden tamamladı. Söz konusu toparlanmayla birlikte endeksin 96,900 – 97,500 bant aralığına doğru yükselişi beklenebilir. Cuma günü Cumhurbaşkanı’nın savunma sanayilerinden taviz verilmeyeceğini ifade etmesiyle ASELS %4,14 yükseldi. Şirket Haberleri… AFYON… Şirketin 6 aylık konsolide olmayan net karı 13 milyon TL şeklinde gerçekleşti. TATGD… Şirketin 6 aylık konsolide olmayan net karı 24 milyon TL şeklinde gerçekleşti.

USDTRY… Gelişen ülke para birimlerindeki değer kaybı eşliğinde yükselişe devam etti… FED'den gelen güçlü büyüme mesajları, ABD işsizlik oranının aylık %3,9 ve ücret artışlarının yıllık %2,7 şeklinde beklenti paralelinde gerçekleşmesi sonrası dolar endeksindeki hafif yükselişle beraber, gelişen ülke para birimlerindeki ve risk iştahındaki düşüş devam etti. TL de söz konusu düşüşe eşlik ederek değer kaybetti. Fakat beklentilerin altında gelen Türkiye enflasyon verisi ve 5,1152 seviyesinden gelen tepki düşüşleri eşliğinde paritedeki yükseliş sınırlı kaldı. Geçen hafta paritenin haftalık bazda yükselişi %5,66 seviyesinde gerçekleşti ve TL, dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi oldu.

EURTRY… Yatay seyir izledi… USDTRY paritesindeki yükselişle beraber geçen hafta EURTRY paritesindeki haftalık bazda yükseliş %3 şeklinde gerçekleşti. EURUSD paritesindeki baskılanma nedeniyle EURTRY güç bulamadan sınırlı yükselerek günü 5,8860 seviyesinden tamamladı.

EURUSD… ABD’de güçlü gelen veriler pariteyi baskıladı… Cuma günü ABD işsizlik ve ortalama saatlik kazançlar verilerinin beklenti paralelinde gelmesi, Euro Bölgesinde Temmuz ayında ekonominin yavaşladığına ve yılın ikinci yarısına durgun başlandığına işaret eden perakende satışlar ve hizmet PMI verileri eşliğinde parite haftanın son gününü gün içerisinde gördüğü en düşük seviye olan 1,1561 seviyesine yakın seviyede tamamladı.

XAUUSD… Dolar endeksindeki toparlanmaya rağmen yükselişini sürdürdü… Altın Cuma günü destek seviyesi olan 1205$ seviyelerini test etmesinin ardınndan tepki alımlarıyla 1217$ seviyelerine kadar yükseldi. Beklentilerimiz paralelinde altın doların güçlenmesine direnç oluşturarak yükselişe geçti.

GLDGR… TL’deki değer kaybı eşliğinde yükseliş eğilimini devam ettiriyor… Gram altın TL’deki sert düşüşle ve ons bazında altındaki toparlanmayla beraber yükseliş trendini sürdürerek gün içerisinde direnç seviyesi olan 199TL’ye ulaşarak günü 198,21 seviyesinden tamamladı.

BRENT… Jeopolitik risklerin artmaya devam edeceği sinyalleriyle düştü… Çin'in ABD'nin İran'dan petrol alımını azaltması yönündeki talebi reddetmesiyle beraber Ortadoğu'da artan jeopolitik gerilim, petrol fiyatlarında düşüşe neden olabillir.

S&P 500… Bilanço sezonunun devam etmesi nedeniyle yükselişe devam ediyor… Teknoloji şirketlerinin olumlu bilançoları ve bilanço açıklanma sezonunun devam etmesi nedeniyle endeks yükselişe devam etti. Söz konusu bilanço sezonunun endekse olan pozitif etkisinin azalmasını beklemekteyiz.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)