E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiTürk kahvesine yabancı konuk---

Türk kahvesine yabancı konuk

Türk kahvesine yabancı konuk
02 Nisan 2016 - 07:44 borsagundem.com

Türk kahvesi makinesi sektörüne yeni oyuncular giriyor. Arçelik ve Arzum’un yer aldığı pazara, Bosch ve Conti’nin de girmek için hazırlık yaptığı öğrenildi.

Dünyada ve Türkiye’de her geçen gün artan kahve tüketiminden payını Türk kahvesi de alıyor. Türk kahvesi tüketiminin artması sonucu kahve makinesi sektörüne de yeni oyuncular girmek için hazırlık yapıyor. Türkiye’de şu anda Arçelik’in Telve’si ve Arzum’un Okka’sı bulunuyor. Sektörden edinilen bilgilere göre, Türk kahvesi makinesi üretmek için Bosch ve Conti de hazırlık yapıyor. Kısa süre içinde ürünlerini ülkemizde pazar sunuyor olacaklar. Ancak elektrikli kahve cezvesi denen cihazlarda ise marka sayısı 20’yi buluyor.

Tüketimi artıracak
Sektör hakkında bilgi aldığımız bu alandaki önemli oyunculardan biri olan Arzum’un Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Türkiye’de Türk kahvesi makinesi pazarının yüzde 22 büyüdüğünü belirterek, bu yıl da bu alanda yüzde 10’luk büyüme beklediklerini söyledi.
Türk kahve makinesinde Okka’yla ikinci olduklarını aktaran Kolbaşı, “Pazar payımız yüzde 12.9’a yükseldi. Tek modelimiz var ama yeni modeller üzerinde çalışıyoruz” dedi. Kolbaşı, Okka’nın fiyatının 599 TL olduğunu anımsatarak, bu ürünün hem alt hem de üst segmenti için yeni ürün hazırlıkları yaptıklarını  da aktardı. 
Okka’yı yurtdışına da ihraç ediyorlar. Kolbaşı, Türkiye’deki kahve tüketimine de değinerek, kişi başına yıllık tüketimin 500 gram olduğunu belirtti. Kolbaşı, dünyada 1.5 milyar fincandan fazla kahve tüketildiğini, bunun yüzde 10’unun Türk kahvesi olduğunu, makineleşmeyle bu oranı artırmak istediklerini de kaydetti.

Rakamlarla kahve sektörü
-  Türkiye’de çay ve kahve makineleri pazarı 303 milyon ciroya sahip 
-  Pazar önceki yıla göre yüzde 15.8 oranında büyüdü
-  Türk kahve makineleri pazarı yüzde 22 büyüme gösterdi
-  2016 yılında Türk kahve makinesinde yüzde 10 artış bekleniyor
-  Filtre kahve makinesi alanı yüzde 27 büyüme kaydetti
-  Espresso makine pazarı ise yüzde 38 büyüdü

İlk Arçelik geliştirdi
Türk kahvesinde makineleşme süreci 2004 yılında başladı. Arçelik, bu tarihte Türk kahve makinesi Telve’yi pazara sundu.
Arçelik Ar-Ge ekibinin geliştirdiği ürün, dünyadada pek çok uluslararası yarışmada ödüller almaya da hak kazandı. Şu anda hem büyük hem küçük boylarda ve kırmızı, siyah ve beyaz renklerde seçenekleri bulunuyor. Arçelik’in bu adımından sonra Arzum da 3 yıllık bir Ar-Ge çalışması sonrasında Okka’yı geliştirdi. Birkaç yıl önce pazara giren Okka’yla bu alanda da rekabet kızıştı. Türk kahvesinin 500 yıllık geçmişi bulunuyor. Bu önemli içecekte normal cezveler yanında elektrikli cezveler ve yeni nesil makineler arasında rekabet artıyor.

Hanife Baş / Milliyet
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)