E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürk-İş'ten bin 300 TL asgari ücrete destek---

Türk-İş'ten bin 300 TL asgari ücrete destek

Türk-İş'ten bin 300 TL asgari ücrete destek
05 Kasım 2015 - 03:59 borsagundem.com

Türk-İş Başkanı Atalay, “Bin 300 TL ‘yetmez ama evet’ diyeceğimiz bir teklif" dedi

Asgari ücretin 2016 yılı başında bin 300 TL olmasına yönelik AK Parti’nin vaadine, ücreti belirleyen komisyonda yer alan Türk-İş'ten destek geldi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçileri temsil eden Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Bin 300 TL ‘yetmez ama evet’ diyeceğimiz bir teklif. Sene başı için bin 300 TL yapılması yönündeki teklifi getirsinler biz destekleriz. Ama aynı zamanda tehlikeli işkollarında asgari ücretin daha yüksek belirlenmesi yönündeki sözlerini de hatırlatıyoruz. Komisyondan bu konuda da bir karar çıkmasını istiyoruz” dedi.

KADEMELİ ÜCRET

Atalay’ın destek verecekleri yönündeki açıklaması, asgari ücretin yeni düzeyi için önemli bir işaret. Halen asgari ücret, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik bir komisyonda belirleniyor. Hükümetin getireceği teklife işçiler de destek verirse, yeni asgari ücret işveren temsilcilerinin olumsuz oy kullanması durumunda dahi oy çokluğuyla kabul edilebilecek. Atalay şimdiye kadar komisyon tarihinde sadece 3 kere asgari ücretin kendi mutakabatlarıyla çıktığını belirtirken, “Asgari ücret normal koşullarda bir başlangıç ücretidir. Ama Türkiye’de geçim ücreti olarak kabul görüyor ve ne yazık ki 5 milyon insan asgari ücretle geçinmeye çalışıyor” dedi. Yıllardır kendilerinin Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakamlar üzerinden bir asgari ücret belirlenmesini istediklerini belirten Atalay, “Böyle bir ortamda bin 300 TL yeterli olur mu, olmaz. Ama bir başlangıç noktasıdır. Sadece bu da değil. Seçim öncesi ağır işler için asgari ücretin kademeli olarak artırılacağı söylenmişti. Madenler, inşaat, enerji, silikoliz hastalığının yaygın görüldüğü sektörler, gemi sanayii, mermer üretimi bu ağır işler sınıfına alınmalı” görüşünü savundu.

Asgari ücretin beklentilerinin başını oluşturduğunu belirten Atalay, emekliler ve taşeronların da öncelikli diğer iki konuları olduğunu söyledi. Emeklilerin en zor geçinen ücretli kesimlerinden olduğuna dikkat çeken Atalay şöyle devam etti:

“Yıllardır bir sistem var. Memura zam verildiğinde, memurla toplu sözleşme yapıldığında bundan emeklisi de yararlanıyor. Ama aynı şey işçi emeklileri için geçerli değil. Bunun da değişmesi gerekiyor. İşçiler için bir toplu sözleşme imzalanıyorsa, kazanılan maaş zammından işçi emeklileri de yararlanmalı. Biz bu konuyu da hükümete ileteceğiz. Bir diğer önceliğimiz de taşeronlar. Mutluyuz ki, iki yıldır hem muhalefetin hem de hükümetin gündeminde taşeronlar var. Artık bir hükümet kurulduktan sonra hızlıca hem Hak-İş, hem DİSK’in olduğu bir komisyonla kamuda asıl işi yapan taşeronları belirleyelim. Bizim belirlemelerimize göre kamuda 115 bin taşeron asıl işi yapıyor. Toplu sözleşme imkanları artık taşeron çalışanlarımız için de geçerli olmalı.” (Hürriyet / Hacer Boyacıoğlu)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)