E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürk-İş: İşçiyi enflasyona ezdirmeyin---

Türk-İş: İşçiyi enflasyona ezdirmeyin

Türk-İş: İşçiyi enflasyona ezdirmeyin
20 Nisan 2017 - 06:32 borsagundem.com

157 bin kamu işçisinin gözü haftaya oturulacak toplu sözleşme masasında. Türk-İş Başkanı Atalay, hükümetle yapacakları pazarlıklarda öncelikli olarak işçilerin enflasyona ezdirilmemesini isteyeceklerini belirtti

Toplam 157 bin kamu işçisinin gözü haftaya Türk-İş tarafından resmi teklifin sunulacağı, toplu sözleşme masasında. Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, talepleri konusunda Hürriyet’e konuştu. Atalay taleplerinin arasında 3 yıldır çözüm bekleyen taşeron işçilerin de bulunduğunu açıkladı. Atalay, hükümete sunacakları resmi toplu sözleşme teklifi için bu hafta Türk-İş Başkanlar Kurulu’nu toplayacaklarını ve buradan çıkan sonuca göre teklifi oluşturacaklarını söyledi. 2017-2018 dönemini kapsayan toplu sözleşmeleri için hükümetle yapacakları pazarlıklarda öncelikli olarak işçilerin enflasyona ezdirilmemesini isteyeceklerini belirten Atalay, şöyle devam etti:

AİLELERİYLE 600 BİN KİŞİ

“Yüzde 11’i geçen enflasyondan bahsediyoruz. Artık Türkiye’de bir enflasyon gerçeği var. 157 bin kamu işçisi aileleriyle birlikte 600 bin kişi ediyor. 600 bin kişinin enflasyona ezdirilmemesi birinci önceliğimiz. Bunun dışında işçilerin ocak ayında aldığını Aralık ayında da alması gerektiğini düşünüyoruz, vergi nedeniyle kayıpları olmamalı. Türkiye’de gelir vergisi ödeyenlerin çoğunluğunu ücretliler oluşturuyor ve gelir ile kazanç üzerinden alınan verginin yaklaşık üçte ikisi ücretlilerce ödeniyor. Toplam vergi gelirleri içinde yüzde 70’lere ulaşan dolaylı vergiler de, çalışanların vergi yükünü daha da artırıyor. Artık buna bir çözüm bulmalıyız”

TAŞERONLAR DA OLACAK

Bir diğer taleplerinin taşeron çalışanlar olduğunu söyleyen Atalay, bu konuda da bir sonuca varılması gerektiğini söyledi. Taşeronlar konusunda çıkarılan kanunlar, verilen sözler olmasına karşın hiçbir ilerleme olmadığını belirten Atalay, “Sayıları 800 binle anılan kamudaki taşeron çalışanlar için, gecikmeden bir formül ortaya konulmalı. Verilmiş sözler var, ancak bir sonuç yok. 800 bin insanın beklentisinden bahsediyoruz” diye konuştu. Geçici işçilerle ilgili taleplerinin de toplu sözleşme dosyalarında olacağını belirten Atalay, “Geçici işçiler senede 5 ay 29 gün çalışıyorlar. 20 bin geçici işçinin devlete ek bir maliyet getireceğini düşünmüyorum. Tüm bu konularla ilgili bir teklif dosyası hazırlayacağız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na sunacağız. Referandum da bitti. Artık normal gündeme dönelim. Derdimiz evine ekmek götüren işçimizin kafasının rahat olması. Bunun için masaya oturacağız ve pazarlık yapacağız” dedi.

YÜZDE 6+5’TE ANLAŞMIŞLARDI

KAMU işçileri için, son toplu sözleşme, 2015-2016 dönemi için imzalanmıştı. Toplu sözleşmede, işçi ücretlerine 2015 yılı için yüzde 6+5, 2016 yılı için yüzde 3+3 zam yapılmasının yanı sıra, enflasyon farkı verilmesi, yılda 500 liralık bir defaya özgü ödeme yapılması ve aylık brüt çıplak ücretleri 2 bin 150’nın altında olanlara 100 lira, 2 bin 151 ila 2 bin 250 arasında olanlara 75 lira, 2 bin 251 ila 2 bin 350 lira arasında olanlara 50 TL iyileştirme zammı verilmesi de öngörülmüştü.

TÜRK-İŞ’İN 4 TALEBİ:

1) İşçiler enflasyona ezdirilmesin.
2) Taşeron işçilere kadro verilsin.
3) Geçici işçilere kadro verilsin.
4) Vergi nedeniyle maaşlar düşmesin.

TAŞERONLARIN BİTMEYEN SÜRECİ

TÜRK-İŞ’İN gündeme getireceği taşeron işçiler konusu da gündemdeki sıcaklığını koruyor. Soma’da 2014 yılında yaşanan ve 301 işçinin hayatını kaybettiği facia sonrası, taşeron çalışmayla ilgili kısıtlamalar getiren kanuni düzenlemeler kabul edilmişti. Bu kapsamda kamunun taşeron çalıştırması sınırlandırılırken; taşeron işçi çalıştırılabilecek alanları da Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği öngörülmüştü. Hükümet de, taşeron çalışanların tümünün kadroya alınacağını açıklamıştı. Ancak aradan geçen 3 yılda, taşeronların kadroya alınması yönünde bir düzenleme yapılmadı. Bunun dışında, kamuda taşeron çalıştırmayı sınırlayan kanun maddeleri de bugüne kadar uygulanmadı. (Hürriyet / Hacer Boyacıoğlu)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)