E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürk-İş Başkanı'ndan asgari ücret açıklaması---

Türk-İş Başkanı'ndan asgari ücret açıklaması

Türk-İş Başkanı'ndan asgari ücret açıklaması
07 Aralık 2022 - 11:35 borsagundem.com

Türk-İş Başkanı Atalay "Asgari Ücret müzakeresi 7.785 TL'den başlayacak, nereye çıkabiliyorsa çıkacak" açıklamasında bulundu.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugün yapılacak ilk toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu.

Tespit ettikleri açlık sınırının 7.785 lira olduğunu hatırlatan Atalay "Asgari Ücret müzakeresi 7.785 TL'den başlayacak, nereye çıkabiliyorsa çıkacak" ifadelerini kullandı. Atalay asgari ücrette uygun olmayan bir rakam çıkarsa masada olmayacaklarını belirtti.

Atalay, açıklamasında şunları kaydetti:

"Diyoruz ki veriler elimizde. Kırk senedir bizim uzman arkadaşlarımız bu rakamları söylüyor. Biz de kamuoyuna diyoruz ki, Türk-İş'in açlık rakamı, yoksulluk rakamı bu. Yoksulluk rakamı 10 bin 170 lira bir bekar işçi için. Rakam söylemek kolay burada önümüzde öyle problemli mesele vergidir vergiyi konuşmak lazım. Vergi toplumun tamamını ilgilendiriyor. 20 sene önce vergi asgari ücretin 20 katıydı şimdi 5 katı bile değil. Yani vergi ile ilgili ülkeyi yönetenler bir düzenleme yapması gerekiyor.

"Pazarlık 7 bin 785 lira sınırından başlayacak"

Şimdi burada saat 14.00'te komisyon toplantıya girecek. Biz bugün komisyonda asgari ücreti 5 bin 500 lira ilgili konuşmayacağız. Bugün komisyonumuz asgari ücreti 7 bin 785 lira açlık sınırından başlayacak, onun üstüne nereye çıkabiliyorsak çıkacağız. Toplumun büyük kesimini memnun edecek bir rakam olursa, komisyonu memnun edecek bir rakam olursa, başkanların benim razı geleceğim bir rakam olursa oturur altına imza atarız. Toplumun, işçinin memnun olmadığı rakamın ne altına imza atarız ne de o masaya otururuz.

Açlık sınırını kamuoyuna açıkladık. Televizyonların bir bölümünde sanki Türk-İş bunu istemiş gibi gösterdiler. Bunun altını çizerek olayı anlatıyorum. Ekseriyet kamuoyunun memnun olacağı bir rakam varsa dün de olmadık bugün de olmayız. Ne asgari ücretlinin ne emeklinin, ne işçinin başını aşağı eğdirecek dün de bir şey yapmadık bugün de yapmayız. Bizden duymadıklarına arkadaşlar itibar etmesinler.

Uygun olan bir rakam olursa bizim için problem yok. Uygun olmayan bir rakam olursa katılmayız, o masada olmayız durum bundan ibaret.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun mesaisi bugün başlıyor

 

Dünyada asgari ücret son on yılda nereye geldi?

 

Bakandan asgari ücret açıklaması: Ortalamayı yukarı taşıyan...

 

TİM Başkanı'ndan asgari ücret açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • x11 Aralık 2022 10:36

    askari ucret 2 tip olmali kapicilarin ev kirasi yok bu haliyle artarsa isten cikarmalar olur uyariyorum dikkat

  • Er08 Aralık 2022 00:09

    Net En az 500 dokar olmalı

  • Bik07 Aralık 2022 18:50

    İşçilerin sarı sendikası kapıyı 10 000 TL'den açmalıydı.

  • acacu07 Aralık 2022 16:31

    Sen pazarlığını çoktan bitirmişsin de, tiyatro oynuyorsun şimdi sanki mücadele veriyormuş gibi. 7800 açıklarlar, sonra CB bi güzellik yapıp 8000 e yuvarlar.

  • borsacı07 Aralık 2022 16:03

    verse de ne yazar alsada ne yazar enflasyon kemrince işçilerimiz yine zor günlerde geçim geçirecek.önce hükümet TL ye istirar getirmedikçe yaşam katlanarak zorlaşacak.anladıgım gerçek şuki hükümet enfasyondan hoşnut .sürekli para basıp dagıtmaktan zevk alıyorsa enflasyonda coşacak.

  • ALİ KODUŞ07 Aralık 2022 15:47

    Sizlere kaldı ise işimiz ALLAH kaldı demektir.

  • Mucise Reis ;)07 Aralık 2022 14:52

    patron ne yapar ?. yaa banane kardeşim. 10 bin olsa mala koyucaz. 20 binde olsa mala koyacaz. enflasyon ateşlenecek. hukumet programı zarar gorecek... ben verdiğim patarı mala yansıtıcam. her firma yansıtamaz. iş kaybı olacak , iş kaybı olanlarda işçi çıkartacak.  yatırımlar duracak,azalacak, kredi çekim vb 2. planda olacak. seçimlere kadar yağımızda kavrulacak... benım anladığım patronların bakış açısı da bu... enflasyon artışı yansıyacak.. hayal yıne pahalılacak, maaşların alım gücü düşecek, ücretliler ve özellikle emekli ve işsizler hatta fakir ve en kötü durumda olanlar ise fiyat artışlarına yetişemeyecek dibin dibine fakirliğie girecek.. ekonomi programı, sıfır faiz tek hane uygulamaları ve program ile  içeri sokulamayan döviz, vergileri ağırlaşan ücretli fakirler, vergi toplanamadığındada fakirliği artan yönetim ... seçimlere iyi yansımaz her durumdada. süt olur 20-25.... enflasyondan

  • Mucise Reis ;)07 Aralık 2022 17:17

    Ahmet bey, insanların hakkını ödeyemıyorsna kapat dükkanını. Bu kadar basit. Boşu boşuna zombi firma olarak kayıtlı vergisini veren firmaların rekabet gücünü büyümesini düşürme... ohh ne güzel dünya suriyelilere vereceksin 4 bin tl. o yok bu yok kıdem yok ihbar yok. ben işveren oldum türkiye de diye gezeceksin :D işini hakkı ile kayıtlı yapanların işinede ben daha ucuz yapıyorum diye bozacaksın. kapat güzel kardeşim, kendine faydası olmayanın ne işçiye ne devlete faydası olmaz. Bu mantık ile ne ülke ilerler gelişir nede millet rahata kavuşur. kırılma noktası hak hep işçinin yendi. İşçi ezile ezile yokluk içine düştü. Senin işlerin süper ise sen 10 bin ver 15 bin ver... illaki devletin belirleyeceği rakama neden kilitleniyorsun ? işin kötü ise ne diye düzeni övüyorsun ? :D 

  • AHMET ÖZBİLEN07 Aralık 2022 15:49

    Amma cahil kalmıssın.Nereden biliyorsun o kadar zam yapıpda satacaklarını bir de satamazlar ise ne olacak.sonra bir de patronlara kıdem tazminatı yükü var.bunları patronlara sen mi vereceksin.eline almıssın klaveyyeyi sallıyıp duruyorsun.elini tutanmı var patron olsan sen işciler 1 000 TL dahi vermessin karıştırıcı seni.

  • Tanzimli Hıyar Satıcısı07 Aralık 2022 14:00

    Patrona üstüne para teklif etseydiniz, olmaz mı?

  • Kaçkar KAPLANI07 Aralık 2022 13:53

    Hiç bir şeyin fiyatına zam yapılmayacağına dair garanti verilsin o zaman belki 9-10 bin lira makul olabilir ancak asgari ücrete yapılan zam oranında yada üstünde zamlar devam ederse insanlar yine sefalete sürüklenmiş olur. Vatandaşa bakkallara oranla çok uygun fiyatla ürün satan zincir markerler olmasaydı şimdi enflasyon %500 olurdu. Üretici fiyatı 2 kat yüksek olmasına rağmen tüm enerji fiyatları %200-300 artmış iken marketler düşük kar oranı ile satış yaptığı için enflasyon bir nebze olsun düşük kalmış. Birileri bunlara dua edeceğine üzerlerine gidiyor. Bu marketler olmasa halk açlıktan birbirini yerdi.

  • MEHMET07 Aralık 2022 12:43

    adambir traş olur tv karsısına gecıyorsun insanların karşısına adamda tipe bak.daha önce bu kişinin yandaş olduğu çok defa belli oldu zaten. şimdi ki acılış rakamından da anlaşılıyor bu. 10 bin tl muhabeti yaptılar şimdi fiyatlar zamlandı 10 bine göre 7700 den kapıyı acacağiz diyorlar. 

  • Bir dost07 Aralık 2022 12:29

    Yanlis bir baslangic miktari belirlenmis, 2023 ocak-haziran ortalamasi enflasyon ama bu tuik degil bagimsiz kurumlarin olabilecek gercek enflasyonun uzerine simdiki dort kisilik aylik insani yasam kosullarini saglayacak miktar eklenerek buluali, buda benim belirledigim 15.000 tl dir. Adalet olmazsa bir taraf yag bal la bir taraf kuru ekmekle kalir bugunku gibi . 3500 tl emekliye yeter diyenlere OY YOK.

  • Sai07 Aralık 2022 12:09

    OO iyi bari 8 bine bir 9 btu dandik klima takarsınız dört köşe olursunuz. Pardon suyu elektrikiği unuttuk tüh, 12 ay sonra alırsınız, pardon maaş artınca 8 binlik klima da 12 bin olacak tüh 20 aya çık sen.

  • Mucise Reis ;)07 Aralık 2022 11:49

    Asgari ücretle geçinmeyen tv yazarlarının ve yorumcularının,... bazı siyasilerin.. asgari ücreti övmesi :D ... hngi vekilin oğlu kızı asgari ücretle çalışıyor ?  :D yani etrafında bir sorabilecğei insan var mı samimi olarak izleyip görebileceği : )) o bakımdan  7,869,55 yeter artar diyecekler.