E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürk ekonomisi 11 yıldır darbe yiyor---

Türk ekonomisi 11 yıldır darbe yiyor

Türk ekonomisi 11 yıldır darbe yiyor
24 Ocak 2014 - 01:06 borsagundem.com

Kılıçdaroğlu, AKP'nin pek çok ülkenin çiftçisine dünyanın parasını ödediğini belirterek, "Saman ithal edeceğimiz aklınıza gelir miydi" dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Konya Dedeman Otel'de düzenlenen, CHP İş Dünyası Diyalog ve Dayanışma Birimi (İDDB) İş Dünyası ve Meslek Örgütlerinin Sorunları ve Çözüm Yolları adlı programa katıldı. 

Konya'dan daha küçük topraklara sahip olan Hollanda'nın tarım ve sanayi ülkesi olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: 

"Biz son 11 yılda pek çok ülkenin çiftçisine dünyanın parasını ödedik. Hollanda'nın yıllık tarım ürünü ihracatı 80 milyar dolardır. Hollanda, tarım ürünü ihracatında dünyada üçüncüdür. Ve Konya'dan küçük. Türkiye'nin tarım ürünü ihracatı 80 milyar dolar değil, 12 milyar dolardır. Bir sorunumuz var. Bizim mutlaka tarıma özel önem vermemiz, çeşitlendirmemiz gerekiyor. Aklımıza hiç gelmezdi Türkiye'nin saman ithal edebileceği. Herhalde ben 2 yıl önce gelip de sizlerle toplantı yaptığımda, 'Arkadaşlar bu politika böyle devam ederse, Türkiye saman ithal eder' deseydim, siz içinizden; 'ya şu genel başkan da amma da uçtu kardeşim, saman mı ithal edilir?' derdiniz. Ama bugün bu gerçekle karşı karşıyayız. Bunu hepimizin bilmesi gerekiyor."  

Kılıçdaroğlu, eleştirmenin kolay olduğunu; asıl, "Türkiye'yi nasıl aydınlığa çıkaracağız?", "Nasıl Türkiye'yi bilgi toplumu haline getireceğiz?" sorularının sorulması gerektiğini belirterek, bunun birinci yolunun eğitim sisteminden geçtiğinin altını çizdi.  

BÜTÜN DÜNYA BİZE GÜLÜYOR

Hayatı, çevreyi ve dünyayı sorgulamak gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: 
"Eğer bunu yapabilirsek bilgi toplumunu yakalayabiliriz. Yapıyor muyuz? Hayır. Tipik örnek mi istiyorsunuz vereyim. Eğitim, bütün ülkelerde stratejik alandır. O yüzdendir ki 'milli' kelimesini eğitimin başına koyarız. Milli Eğitim Bakanlığı gibi... Eğitim milli olmak zorundadır. Çocuklarımız geleceğin Türkiyesini kuracaklar. 4+4+4 sistemi geçti. Bir, kalkınma planlarında yok. İki, hükümet programında yok. Üç, Milli Eğitim Bakanlığının stratejik planında yok. Dört, Bakanlar Kurulu'nda hiç görüşülmedi. Ne oldu? 5 milletvekili 4+4+4 ile ilgili teklifi Meclis Başkanına verdi. Teklifi veren milletvekillerinin hiçbirisi eğitimci değil. Geçti mi, geçti. Bütün dünya bize gülüyor. Üniversitesine, eğitimine önem vermeyen bir toplumun, bilgi toplumu olma şansı sıfırdır. Bunu yakalamak gerekiyor." 

Kılıçdaroğlu, "Canlı hayvanda Orta Doğu'yu besliyorduk. Neden ben canlı hayvan ithal edeceğim? Tarım alanına özel ağırlık vermemiz gerekiyor. İkincisi lojistik. Konyalı iş adamları da şikayet ediyorlar. Neden biz süratle denize ulaşamıyoruz diye. Öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki Asya ile Avrupa'yı bağlıyoruz. Böyle bir nimet hiçbir ülkede yok. Bizdeki insan kaynağı Avrupa'nın hiçbir yerinde yok. Müthiş genç ve yetenekli bir nüfusumuz var. Taşı sıksa suyunu çıkaracak. Başarıya aç ama iş bulamıyor. Neyi değerlendiremiyoruz? Bunları düşünerek bizim ekonomide yeni yol haritası çizmemiz lazım."   

KARA TABLO ÇİZMEK İSTEMEM

Daha sonra iş adamlarının sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, son dönemde dolardaki artışın ihracata etkisiyle ilgili sorulan bir soru üzerine, "Son dönemde dolardaki artış kaygı verici. Kaygı verici olduğunu ben de biliyorum siz de biliyorsunuz. Hiçbir zaman ana muhalefet partisinin genel başkanı olarak 'ekonomi kötüye gidiyor' diye bir laf etmedim, etmek de istemem. Kara bir tablo çizmek istemem çünkü bu ülkenin umuda ihtiyacı var. Hepinize şunu söylüyorum; Türkiye bütün bu sorunlarını aşabilir" diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu, bu programın ardından karayoluyla Ankara'ya hareket etti. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)