E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTurizmciler Ruhani'den umutlu---

Turizmciler Ruhani'den umutlu

Turizmciler Ruhani'den umutlu
10 Haziran 2014 - 04:58 borsagundem.com

Bu yıl 1.5 milyon İranlı turist bekleniyor ancak İran’dan Antalya’ya direkt uçuş yasak. Turizmciler, Ruhani’den bu yasağı kaldırmasını bekliyor

Türkiye bu yıl İran’dan 1.5 milyon turist bekliyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Türkiye ziyareti, diğer ekonomik işbirliği olanaklarının yanısıra turizmin geliştirilmesi açısından da büyük önem taşıyor.

Fehim Genç'in Milliyet'teki haberine göre Türkiye’ye gelen İranlıların yüzde 80’i Antalya’yı tercih ediyor. Ancak İranlı turistlerin dünyaca ünlü tatil bölgesi Antalya’ya gelmelerinin önünde büyük bir engel var. İranlılar Antalya’ya Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Isparta, Nevşehir havaalanları üzerinden aktarmayla gelebiliyor. Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Türk televizyonlarında İranlı yöneticileri tatil yaparken görünce, ‘cehennem bölgesi’ diyerek Antalya’ya direkt uçuşları yasaklamıştı.

Turizmciler, aktarmalı seferlerle tur maliyetinin yüzde 30 daha pahalı hale geldiğini, direkt seferlerin başlamasıyla İranlı turist sayısının ikiye katlanacağını belirtiyor. Yeni Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Türkiye ziyaretinin bu yasağın kalkması yolunda bir umut vaat ettiğini kaydeden turizmciler, Türk makamlarının bu konuda girişimde bulunmasını istiyor.

İkinci sıraya yükseldiler

2011 yılında 1 milyon 800 bin kişiyi aşan İranlı turist sayısı, Birleşmiş Milletler tarafından İran’a ambargo başlatılmasıyla 2012 ve 2013 yıllarında 1.1 milyon seviyelerine geriledi. Bu dönemde İran’ın devalüasyon yapması ve yurtdışına çıkışlarda döviz miktarını yasaklaması, İranlı turist sayısında azalmaya neden oldu.

2013 Haziran’ında ‘ılımlı’ olarak nitelendirilen Hasan Ruhani’nin İran Cumhurbaşkanı seçilmesi turizmde etkisini göstermeye başladı. Mart ayındaki Nevruz bayramında Türkiye’ye akan İranlılar, ilk 5 ayda 500 bin kişiyi aşarak Alman turistlerin ardından ikinci sıraya yükseldi.

‘İranlı turist sayısı ikiye katlanacak’

“İran’dan Antalya’ya, direkt seferlerin başlamasını istiyoruz. Ahmedinejad, Antalya’ya direkt seferleri yasaklamıştı. Bu nedenle İran’dan getirdiğimiz turistleri Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Isparta ve Nevşehir havaalanlarına indiriyoruz. Böylelikle biletlerinde Antalya görülmüyor. Ancak tur fiyatları yüzde 30 artıyor. Direkt uçuşların başlaması halinde tur yüzde 30 daha ucuzlayacak, Türkiye’ye gelen İranlı turist sayısı ikiye katlanacak. Özellikle direkt charter seferlerine izin verilmesini bekliyoruz.”

Rekora koşuyorlar

Yıl    İranlı turist sayısı
2011    1.879.304    
2012    1.186.343
2013    1.196.801
2014/5 ay     502.776
2014 tahmini    1.500.000

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)