E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTurizm sektöründe vizesiz seyahat sevinci---

Turizm sektöründe vizesiz seyahat sevinci

Turizm sektöründe vizesiz seyahat sevinci
05 Mayıs 2016 - 04:02 borsagundem.com

AB Komisyonu'nun Türkiye vatandaşlarına vizenin kaldırılması için tavsiye kararı alması turizmcileri umutlandırdı. Acenteler Avrupa'ya daha fazla tur düzenleyeceklerini söylüyor. Oteller de Türkiye'ye ilginin artacağını bekliyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde aldığı tavsiye kararı turizmciler tarafından sevinçle karşılandı. Seyahat acenteleri de, Türkiye’de faaliyet gösteren oteller de karardan mutlu. Seyahat acenteleri işlerinin en az yüzde 50 artacağını söylerken, Türkiye’deki otel işletmecileri alınan kararla birlikte Türkiye’nin imajının güçleneceğini, böylelikle Türkiye’ye gelen Avrupalı turist sayısının daha da artacağını görüşünü dile getiriyor.

Burak Coşan'ın Hürriyet'te yer alan haberine göre Avrupa’ya giden Türk sayısının ilk etapta yüzde 10 artış göstereceğini ifade eden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “Geçen yıl toplamda 9 milyon Türk yurtdışına çıktı. Bunun 6.5 milyona yakını Avrupa’ya gitti. Vizelerin kalkması kararı çıktığında bir anda çok büyük artışlar olmayacaktır. Ancak biz AB’ye vize uygulamıyorken, onların bize vize uygulaması zaten çok büyük bir saçmalık. Türkiye vize uygulanacak bir ülke değil” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE YARAYACAK

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da alınan kararı olumlu karşılayanlar arasında. Bu kararla Türkiye’de Avrupa’ya turist akını olacak gibi bir algı olmaması gerektiğine dikkat çeken Ayık, “Bu karar Türkiye’nin AB ile entegrasyonunda çok önemli bir anlam ifade ediyor. AB’nin aldığı karar sayesinde Türkiye’nin yerinin Avrupa olduğu tescillenmiş oluyor. Türkiye’nin imajı için çok önemli bir karar olarak görüyorum. Böylece Türkiye’nin güvenli bir ülke olduğu algısı oluşacak. Böylelikle Avrupa’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı artış gösterecektir. Alınan karar Türkiye turizmine yarayacak” dedi.

YÜZDE 50 ARTIŞ OLUR

Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran da “Olacak mı, bu kararı alacakları mı derken artık oldu diye düşünüyorum. Bu saatten sonra Türkiye’ye vizeyi kaldırmıyoruz diyemezler. Avrupa’ya çıkışlar yüzde 50 artacaktır diye düşünüyorum. Hem 100 Euro’luk vize maliyeti olmayacak. Hem de vize prosedürleri ile uğraşılmayacak. Ayrıca tüm havayolları şirketlerimiz Avrupa’dan Türkiye’ye turist getiriyordu ancak buradan Avrupa’ya gidişlerde istedikleri verimi alamıyorlardı. Bu sorun da ortadan kalkacak” diye konuştu. Türk turistlerin en çok Almanya, Fransa ve İtalya’dan schengen vizesi aldığını söyleyen Onaran, “Yılda 1 milyon schengen vizesi alınıyor. Bunun 500 binini bu üç ülke karşılıyordu” dedi.

Vizesiz Avrupa KOBİ'lere doping olacak

 

AB Komisyonu: Türk vatandaşlarına vize kalksın

YENİ PASAPORTLAR BİYOMETRİK OLACAK

VİZESİZ Avrupa, 1 Haziran 2016 tarihinden itibaren alınacak pasaportlarla mümkün olacak. Bu pasaportların çiplerine AB’nin şart koştuğu biyometrik veriler (parmak izleri ve bazı kişisel veriler) yüklenmiş olacak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, pasaport konusundaki çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu, yeni pasaportların 1 Haziran’dan itibaren verileceğini belirtti. Çavuşoğlu, yeni pasaportlar için cüzdan bedeli ödeneceğini ancak harç bedeli ödenmeyeceğini vurguladı.

YURTDIŞI TURLAR YÜZDE 40 ARTAR

ETS Tur Yurtdışı Turlar Müdürü İbrahim Cenk Okumuş da şunları söyledi: “Eğer vizeler kalkarsa yurtdışı turlarına olan talep yüzde 30-40 oranında artış gösterecektir. Özellikle büyük artışın otobüslü turlarda olacağını öngörüyoruz. Ulaşım ve konaklama bedellerinin az olması nedeniyle tatilcilerin hem kendi araçları hem de kısa tur paketleri ile yakın bölgelere yapacakları seyahatlerde artış olacaktır. Avrupa’nın uzak bölgeleri de artıştan nasibini alacaktır. Tüm plan ve programlarımız hazır vizeler kalktığı anda hayata geçireceğiz” diye konuştu.

VİZE ÜCRETİ AĞIR GELİYORDU

JOLLY Tur Genel Müdürü Figen Erkan da kararı olumlu bulduklarını söyledi. Geçen yıl Avrupa ülkelerine giden 70 bin Türkün tatiline aracılık ettiklerini söyleyen Erkan, “299 Euro’ya AB ülkelerinde 3-4 gece konaklamalı tatil satarken, 100-120 Euro’luk vize ücreti ödemek tatilcilere zor geliyordu. Bu ücretin ödenmeyecek olması Avrupa’ya gitmek isteyen Türk turistlerin önünü açacaktır. Eğer vizeler kaldırılırsa Avrupa tatili satışlarımızda ilk etapta yüzde 50’lik artış yaşanır. Hafta sonu tatili için dahi Avrupa’ya giden turist sayısı artacaktır” ifadelerini kullandı.

HAFTA SONU UÇAKLAR DOLAR

AVRUPA Birliği (AB) Komisyonu’nun Türk vatandaşları için vizelerin en geç haziran ayı sonunda kaldırılmasını yönelik aldığı karar havayolu şirketlerini de harekete geçirdi. Özellikle kısa mesafe uçuşlarda daha fazla sefer düzenleneceğini dile getiren havayolu şirketlerinin temsilcileri, şu değerlendirmeyi yaptı: “Daha çok hafta sonu tatili için Türk vatandaşları yabancı ülkeleri tercih edebilecek. Özellikle de kısa mesafe uçuşlar öne çıkacak. Yunanistan, İtalya ve Almanya gibi ülkelere olan hafta sonu uçuşlarda yüzde 100 doluluk oranlarına ulaşılacağını tahmin ediyoruz. Tüm bunların yanı sıra iş seyahatlerinde de artış gözlenebilir. Avrupa ile iş yapan Türk şirketleri bu ülkelere daha sık gezi düzenleyecektir. Vizelerin kalkmasıyla havayolu şirketleri de talebin yoğun olduğu destinasyonlara daha fazla uçmak için çalışacak.”

VİZE ŞİRKETLERİ ÇOK ZORLANACAK

TÜRK pasaportu taşıyanlar için yurtdışına yapılacak seyahatlerdeki en büyük masraf kalemlerinden birini vize ücretleri oluşturuyordu. Bugün Türkiye’den Avrupa’ya seyahatlerde Schengen vizesi almak gerekiyor. Schengen vizesi için 85 Euro ödeniyor. Bunun 60 Euro’su vize için verilirken, 25 Euro’su vize işlemi yapan şirketlere gidiyor. Hazirandan sonra vizelerin kaldırılması durumunda bu şirketlerin de misyonu ortadan kalkmış olacak. Avrupa başta olmak üzere Türkiye’den vize isteyen ülkeler için vize aracılığı yapan sektör temsilcileri, bu durumun gerçekleşmesi durumunda işlerin yarı yarıya azalacağını söyledi. Yetkili, “Şu anda Avrupa’ya gitmek için istenen Schengen vizesi 25 ülkeyi kapsıyor. Vizeler kaldırılırsa, bu alandan elde edilen gelir tabii ki de azalacak. Ama vize işlemleri yapan şirketler için kepenk kapatma tabii ki olası değil çünkü Türkiye’den vize isteyen ülkeler hala var. ABD, Kanada, Çin şimdi bir de Rusya. Ancak işlerin yarı yarıya azalacağını söyleyebilirim rahatlıkla” dedi.

İHRACATA DA KATKI YAPACAK

VİZESİZ Avrupa’nın ihracata da katkı yapacağını anlatan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, şu açıklamayı yaptı: “AB ile vize uygulamasının yarattığı sorunlardan en fazla etkilenen kesimlerden biri de biz ihracatçılarız. İşadamlarının vize kaygısı olmadan Avrupa pazarlarında müşteri arayabilecek. Diğer taraftan, ihracatçılarımızın büyük çoğunluğu KOBİ’lerden oluşuyor. Bu kararla birlikte, KOBİ’lerimizin de önü açılmış olacak. Büyük firmalarımız vize alma konusunda ciddi sorunlarla karşılaşmıyor. Ancak, küçük ve orta ölçekteki ihracatçılarımız çoğunlukla bu sorunla karşı karşıya kalıyor. Hem zaman, hem maliyet anlamında bir kayıp yaşıyorlar. Vize serbestisi ile aynı zamanda teknoloji ve bilgi transferi de kolaylaşmış olacak. Bugün dünyanın en önemli fuarlarından birçoğu AB’de gerçekleşiyor. İşadamlarımızın adeta şehirlerarası seyahat edercesine bu fuarlara, kongrelere, toplantı ve seminerlere katılabilmeleri, kısa vadede ihracatımızı artıracak. Orta ve uzun vadede ise ülkemize ihracat artışından çok daha geniş kapsamlı etkiler yaratacak. Özellikle, yeni nesillerimize sağlayacağı avantajlarla yarının ihracatçıları olacak gençlerimize de yepyeni vizyonlar kazandıracak.”

9.2 milyon
Schengen ülkelerine giden Türk vatandaşı sayısı

85 Euro
Aracı şirkete ve vizeye ödenen ücret

85 milyon Euro
Türklerin AB ülkelerine vize almak için her yıl ödediği para

1980
Avrupa Birliği ülkelerinin Türk vatandaşlarına vize uygulamaya başladığı yıl

70
Türklere vize uygulamayan ülke sayısı

26
Schengen vizesi isten ülke sayısı

%70
Yurtdışına çıkışlarda Avrupa’yı tercih eden Türk vatandaşlarının oranı

Schengen vizesi ile en çok gidilen ilk 10 ülke

Ülke Giden kişi (bin kişi)
-------------------------------
Yunanistan 898
Bulgaristan 659
Almanya 477
İtalya 271
Hollanda 94
Fransa 91
İspanya 74
Avusturya 59
İsviçre 44
Belçika 34

Schengen vizesi için hangi evraklar isteniyor?

* İngilizce vize talep dilekçesi
* En az 3 ay geçerliliği olan pasaport
* 2 adet biyometrik fotoğraf
* Güncel şirket evrakları
* SGK işe giriş bildirgesi ve SGK hizmet dökümü
* Son 3 aylık maaş bordrosu
* Son 3 aylık banka hesap dökümü
* Ev tapusu ve otomobil ruhsatı
* Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)