E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTurhan'ın son hamlesi 'metal hisse'---

Turhan'ın son hamlesi 'metal hisse'

Turhan'ın son hamlesi 'metal hisse'
11 Şubat 2015 - 05:41 borsagundem.com

Borsa İstanbul, Londra Borsası’nın iştirakı takas ve saklama kuruluşu ‘London Clearing House’un yüzde 2 hissesini aldı

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, 7 Haziran’daki milletvekili seçimlerinde aday olabilmek için başvurunun son günü istifa etti. Hülya Güler'in Hürriyet'teki haberine göre Başkan Turhan’ın, istifadan önceki son icraatının Avrupa’nın önde gelen takas ve saklama kuruluşu London Clearing House’un (LCH. Clearnet) yüzde 2 hissesini satın almak olduğu öğrenildi.

Borsa İstanbul’un, aldığı London Clearing House hisselerinin, Londra Metal Borsası’na ait olduğu belirtildi. Mayıs 2013’te Londra Borsası tarafından çoğunluk hissesi satın alınan London Clearing House, işlem hacmi açısından dünyanın en büyük takas kuruluşlarından biri olarak gösteriliyor. Borsa çevreleri söz konusu hisse alımını, Borsa İstanbul ile Londra Borsası arasında karşılıklı bir hisse değişimi işleminin öncüsü olarak yorumladı.   
Hong Kong Borsası’nın Londra Metal Borsası’nı satın aldığı ve ardından Londra Metal Borsası’nın elindeki London Clearing House hisselerini satmaya karar verdiği kaydedildi. Yüzde 2’lik hisseye geçtiğimiz haftalarda Londra Borsası ile işbirliği anlaşması imzalayan Borsa İstanbul’un aldığı ve tarafların anlaşmayı yakında duyuracakları belirtildi. Borsa İstanbul ile Londra Borsası arasında imzalanan işbirliği anlaşması ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nın (VİOP) BIST 30 endeksine ve pay senetlerine dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri Londra Borsası Türev Ürünleri Piyasasında işleme açıldı. Bu anlaşma ile takas işlemleri de LCH. Clearnet tarafından gerçekleştirilecek. İşlemlerin haziran 2015’te başlaması planlanıyor. 



ÖDEME HİSSE TAKASI İLE Mİ?

Borsa İstanbul’un hisseleri ne kadar aldığı açıklanmazken, bazı çevreler ödemenin hisse değişimi ile yapılabileceğine dikkat çekiyor. Borsa İstanbul’un aldığı hisse karşılığında iştiraklerinden birinin bir kısım hissesini Londra Borsası’na satması söz konusu olabilir deniliyor. Ancak Borsa İstanbul yetkilileri bu konuda bir açıklama yapmadı. Borsa İstanbul Nasdaq Borsası ile gerçekleştirdiği ortaklık kapsamında kuruma yüzde 5 hisse vermişti. Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada da, çeşitli kurumlarla yürüttütleri stratejik ortaklık görüşmelerinin devam ettiğini, birden çok anlaşmayı bir arada açıklayabileceklerini söylemişti.

Değeri 800 milyon Euro’yu aşıyor

LONDRA Borsası, 2013’ün mayıs ayında hali hazırda yüzde 2.3 hissesine sahip olduğu London Clearing House’un yüzde 55.5’ini daha alarak, toplam hissesini yüzde 57.8’e çıkarmıştı. Anlaşmanın yapıldığı dönemde London Clearing House’un değeri 800 milyon Euro’nun üzerine kadar çıkmıştı.

Yabancının güveni artar

BORSA İstanbul’un London Clearing House’ın hisselerini almasının yurtdışından Türkiye’de sermaye piyasalarında işlem yapacak yabancı yatırımcıları olumlu etkileyecek. Londra Clearing House’ta hissesi olan bir borsada işlem yaptığını bilmenin  bazı yabancı yatırımcıların güvenini daha fazla artıracağı ve böylelikle Borsa İstanbul’a daha fazla likidite sağlayacağı belirtiliyor.

Söylentileri reddetmişti

Geçen pazar günü G20 zirvesi kapsamında gerçekleşen IIF konferansında karşılaştığımız İbrahim Turhan 7 Haziran seçimlerine katılmak üzere istifa edeceği söylentilerini kesin ve net bir dille reddetmişti. 20 Ocak’ta Londra’da Borsa istanbul’un gerçekleştirdiği forumda yazılmaması kaydıyla başkanlığı devredebileceğinin sinyalini vermişti. Bu durumu hatırlattığımız geçen Pazar günü şu cevabı vermişti: “2016’nın ilk çeyreğine kadar yapmayı planladığımız Borsa İstanbul’un halka arzını tamamlayana kadar görevimin başındayım. Benim bildiğim kadarıyla 7 Haziran seçimlerine  milletvekili olarak katılmam söz konusu değil. Benim dışımda gelişen bir olay varsa emin olun haberim yok” demişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)