E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTurhan: Spekülatif işlemleri azaltacağız---

Turhan: Spekülatif işlemleri azaltacağız

Turhan: Spekülatif işlemleri azaltacağız
17 Ocak 2014 - 09:48 borsagundem.com

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, piyasalar ve Borsa İstanbul'a ilişkin önemli açıklamalarda bulundu

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, piyasalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Turhan, Borsa İstanbul'un vadeli işlem piyasasında yurtdışında ortaklık aradığını ilk kez açıkladı.

SPEKÜLATİF İŞLEMLER AZALACAK

Turkan SPK ile B Grubu hisselerde likiditeyi azaltmayacak, aynı zamanda likiditesi az olan pay gruplarında spekülatif işlemleri azaltacak bir metodaoloji üzerinde çalıştıklarını söyledi.


ENERJİ PİYASASINDA İŞLEMLER TAMAM

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, enerji borsasıyla ilgili sorun olmadığını gerekli izinlerin alınmasıyla devreye alınacağını söyledi.

YURTDIŞINDA BİR GÖRÜŞME DEVAM EDİYOR

Turhan, "CNBC-e ekranlarında ilk kez söylemek istiyorum. Yurtdışında çok önemli bir piyasayla vadeli işlem üzerine görüşmemiz sürüyor. Bu anlaşma Borsa İstanbul'un vadeli işlemlerde bilinirliğini de artıracak" dedi. Turhan, “Yurtdışı önemli bir piyasa ile işbirliğini 2014'te açıklamayı umuyoruz” diye devam etti.

SİSTEM ANTİKADIR DEMEDİM

Turhan, geçtiğimiz günlerde Borsa İstanbul'da yaşanan arızayla ilgili yaptığı açıklamaların yanlış anlaşıldığını söyledi ve şöyle devam etti: "Ben arızayla ilgili yaptığı canlı telefon görüşmesinde Borsa İstanbul sisteminin antika olduğunu söylemedim. Böyle açıklamalar risklidir biliyorum ama kamuoyunun konuyla ilgili bilgilendirilmesi adına yapılmış bir açıklamaydı. Antika gibi bir şey söylemedim" Turhan, "Sistem için antika benzetmesini otomobillere gönderme yapmak için söyledim" dedi.

BİZ BETA KASETSEK, ONLAR BLU RAY

Borsa İstanbul Başkanı arızalarla ilgili olarak "Şimdi yine bir benzetme yapmak istiyorum. Göreve başladığım ilk günden bu yana diyorum. Sistemde yenilemeye gerek var. Borsa İstanbul'la ilgili şöyle bir şey daha demek istiyorum. Böyle benzetmelerin riskli olduğunu biliyorum ama biz eskiden iki tür kaset vardı. Beta kaset ve VHA. Şimdi biz beta kasetsek, diğer sistemler blu-ray'dir" dedi.

FARKLI YATIRIMCI TİPLERİ FARKLI REAKSİYON GÖSTERİYOR

Piyasalar hakkında konuşan Turhan, hem dış ve hem de iç gelişmelerin etkisiyle Borsa İstanbul'da yaşanan düşüşü değerlendirdi. "Borsa İstanbul Başkanı, farklı yatırımcı gruplarının piyasa reaksiyonları farklı oluyor" dedi ve şöyle devam etti: "Borsalarda üç tip yatırımcı oluyor. Bunlardan ilki uzun vadeli yatırım yapanlar. 10 yıl gibi bir süreyle hareket ederler, anlık etmezler. İkinci grup daha hareketli olan hedge fonlar gibi yatırımcılardır. Üçüncü tipteki yatırımcılarsa günlük hareket eden yatırımcılardır. Bu yatırımcıların hareketleri farklı oluyor. Gerçekleşen sorunların kalıcı olduğunu düşünürlerse bu yatırımcıların hareketleri değişir. Ülkeye yönelik yayımlanan raporlarla bağlantılı da hareket ederler. Bu raporlar ilk tipi etkilemese de diğeri yatırımcı tiplerini etkiler."

YERLEŞİK YATIRIMCI EKSİKLİĞİ VAR

Turhan, Türkiye'de yerleşik kurumsal yatırımcı eksikliği olduğunu söyledi. Borsa Başkanı, son dönemdeki sert düşüşlerle ilgili olarak, "Mayıs ayından bu yana küresel piyasalarda Fed'in etkisiyle düşüş yaşandı ancak o süreçte Türkiye'de başgösteren sosyopolitik sorunlar yatırımcılar üzerinde etkili oldu" dedi.

PORTFÖY DAVRANIŞLARI DEĞİŞTİ

Turhan, gelişmiş ülkelerdeki toparlanmanın yatırımcıların portföy kompozisyonlarını etkilediğini belirtti. Turhan, "Fed'in politikasındaki değişikliğin etkilerinin görülmesinin ardından bahsettiğim yatırımcı tiplerinin portföylerinde değişimler oldu. Üçüncü tipteki yatırımcılar büyük hareketi sağladı. İkinci ve birinci türdeki yatırımcılarsa değişimi düşünmeye başladı" dedi.

SOSYAL ÇALKANMALAR HER ÜLKEDE OLABİLİR

Borsa İstanbul Başkanı, sosyal çalkantıların her ülkede yaşandığını ancak o ülkeye yönelik ekonomik duruş algısının güçlü tutulmasının her şeyin üzerinde olduğunu söyledi.

SİSTEMİK RİSK VURGUSU

İbrahim Turhan, açığa satışın yasaklanması gibi önlemlerin sadece sistemik riskler başgösterdiği zaman gerçekleştirilmesinin doğru olacağını söyledi ve "Genel gidişatta bir sorun yoksa algıyı bozmamak gerekir" dedi.

NASDAQ ANLAŞMASI

Nasdaq’la planan işbirliğiyle ilgili olarak, “Teknolojinin sadece satın alınması değil, öncelikle Borsa İstanbul’un kendi kendine teknolojik olarak yeterli olmasını sağlamak. Bir kere normal teknoloji satışının ötesinde bir şey. İkinci olarak bizim 60 kadar arkadaşımızı eğitecek. Bizzat Nasdaq’ın kendi tesislerinde eğitim verilecek. 2016’nın üçüncü çeyreğinde her türlü teknik desteği kendi elemanlarından alır hale gelecek. Beş yıl içinde de tüm sorularına yönelik kendi yazılımını geliştirir hale gelecek. Bize teknik her aşamada teknik bilgi verecekler. Anlaşmada Borsa İstanbul markasının Nasdaq tarafından desteklenip, güçlenmesi var. Bununla birlikte Nasdaq’ın yer aldığı piyasalar Borsa İstanbul kendi ürünlerini pazarlar hale de gelecek” diye konuştu.

TEKNOLOJİK BAĞIMLILIK OLMAYACAK

Turhan, Nasdaq ile yapılan anlaşmanın kesinlikle bir teknolojik bağımlılık anlamına gelmeyeceğini söyledi.

BORSA İSTANBUL'UN HALKA ARZI

Borsa İstanbul Başkanı, daha önce 2015'in birinci çeyreğinde gerçekleştirilmesi beklenen Borsa İstanbul halka arzı için, "Ben hâlâ o tarihe yetişebileceğimize inanıyorum" dedi. Genel halka arzlarla ilgili de konuşan Turhan, "Büyümede, mali disiplin ve finansta sağlamlık sürerse, genel halka arzlarda sorun olmaz" şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ismet4220 Ocak 2014 06:59

    Başkanım artık ky nın devamlı arkasına dolanan şirketler var artık bunlara dur demenizin zamanı geldi de geçiyor. 2011 yılından beri yüksek maliyetle beklediğim gs hissesi var. adam arkamıza dolanma uzmanı oldu...

  • santa17 Ocak 2014 15:01

    o kadar güvendiğin nasdaqı gidip gördün mü ben gördüm zannettiğin gibi teknoloji harikası bir yer değil bir tek disaster recovery sistemleri iyiydi ama onda bile çuvalladılar.

  • ibrahim özbek17 Ocak 2014 14:51

    başkan güvenilirliğini yitiriyorsun hiçbir icraatını görmedik yazık ne goldaşta ne gs da ne diğer senetlerde etliyede sütlüyede dokunmuyorsun

  • KOMEDİ17 Ocak 2014 14:21

    Çok komiksin sen be amca. en son kervansaraydaki birleşme koşullarına bak. sen onaylamadın mı? borsadaki finansman olarak iyi olan borsada olmayan batık şirketin birleşmesinin sonucunu görüyor herkes. Birleşmeyle. hissedeğeri defter değeri üçte birine düştü. hem çağrı fiatı komedi. hem patık şirketin sahiplerine ihraç edilen 528 milyon lot komedi

  • Klgyozede17 Ocak 2014 13:48

    Sayın Murat çok doğru yerinde tesbitler yapmışsınız. Piyasadan anlamayan bu ikiliye MB başkanınıda eklersek tam olacaklar. Memleketi borsayı ne hale getirdiler. halen daha utanmadan konuşuyorlar

  • Ayyy inanmıyorummm17 Ocak 2014 13:10

    Spekülatif işlemler azalacakmış.. İnanayım mı?. hala 1 liralık şirketler 5 liradan halka arz kuyruğunda.. Sayın başkan bu demeci verirken ne içtiniz. Çaykur mu?..

  • codexi17 Ocak 2014 12:10

    eminim hakkından gelirsiniz speklerin ! kağıtları gruplandırarak b grubu kağıt sahiplerini mağdur ettiniz.yanlarında yer almadınız.bu antika sisteminizle ve hantal çalışma şeklinizle bi halt yiyemezsiniz.bi de ev hanımlarını bile borsaya çağırdınız.borsamıza güvenip kimse kağıt almasın!!!!

  • 17 Ocak 2014 12:03

    tamam ama siz bu açıklamalrı yaparken bile boş durmuyolar bak prizmaya samata :) dalga geçiyolar müdehale edin bakalım. ya da iş işten geçince edersiniz.

  • murat17 Ocak 2014 11:52

    başkan o kadar bilmiyorki ,spekülasyonla manüplasyonu bile bilmiyor,spekülasyonsuz borsa olurmu yahu,manüplatör ise aramaya bile gerek yok çünkü ods sizsiniz,mahkemeye ver haakime ispat edicem delilleriyle ,son iki yıldır yığınla hisse katlamalı düştü,çıkan bir tane bilee yok.

  • katılıyorum17 Ocak 2014 11:25

    BİST Başkanı tüm iyi niyetine rağmen elemanlarını çalıştıramıyor ve süreçler sürekli ötelenip gecikiyor

  • murat17 Ocak 2014 10:59

    imkb başkanıyla spk başkanının görevde kaldığı müddertçe artık bu piyasada para kazanılacağına inanmıyorum,borsayla ilgili yaptıkları her eylem bize zarar veriyor umarım birer önce bildikleri bir işi yaapmaya giderlerde insanlar rahatlar.