E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürbanlı vekile izin---

Türbanlı vekile izin

Türbanlı vekile izin
13 Ağustos 2013 - 12:20 borsagundem.com

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 'Temel Hak ve Özgürlükler' bölümünde yer alan 'Eşitlik' ve 'Çocuk Hakları' başlıklı bölümlerini yeniden müzakere etti

Komisyonda 'Eşitlik' maddesinde 4 partinin vardığı uzlaşmayla devlete, kadınların siyasi, sosyal ekonomik ve kültürel alanlardaki hak ve özgürlüklerini kullanması ve bunlardan yararlanmasını zorlaştırıcı engelleri ve her türlü 'ayrımcılığı' ortadan kaldırmaya dönük önlem alma yükümlülüğünün getirilmesi benimsendi.
Cumhuriyet gazetesinin iddiasına göre; söz konusu düzenleme, kadınların 'siyasi' alandaki hak ve özgürlüklerini kullanmasını zorlaştırıcı 'engelleri ve ayrımcılığın' kaldırılması için önlem alma yükümlülüğü getirdiği için 'türbanlı milletvekiline' de yeşil ışık yakacak.
Haberin devamı ↓reklam
'EŞCİNSEL EVLİLİK GÜNDEME GELİR'
'Eşitlik' maddesinde bir başka önemli düzenleme ise 'cinsel yönelim hakkı'nda oldu. Daha önce BDP'nin önerdiği ve CHP'nin de destek verdiği 'cinsel yönelim hakkı'nın yeni anayasada yer almasında ısrar eden iki parti bu tavrından vazgeçince, 'cinsel yönelim hakkı' sadece madde gerekçesine konuldu. Komisyonda AKP; 'cinsel yönelim hakkı'nın tanınması durumunda 'eşcinsel evlilikler'in gündeme gelebileceğini belirtince CHP’li Süheyl Batum, "Bu hakkın içinde evlenme hakkı yok. Bu sadece insanların ötekileştirilmemesine yönelik bir düzenleme" diyerek itiraz etti.
KADIN KOTASINDA UZLAŞMA
Eşitlik maddesinde ayrıca, kadınların gerek siyasi yaşamda daha etkin olmalarını sağlamaya dönük 'kadın kotası'nda da uzlaşmaya varıldı. Maddeye, gerekçe notu olarak da "Tüm alanlarda kadın erkek eşitliğini hayata geçirmek üzere devlet organları, başta kadın örgütleri olmak üzere ilgili sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde izler" hükmü konuldu.
'Çocuk hakları' maddesinde ise daha önce uzlaşmaya varılamayan bazı hükümlerde uzlaşıldı. Bu kapsamda BDP’nin önerdiği çocukların 'kendi kültüründen yararlanma' hakkı, MHP'nin itirazına karşın, 3 partinin uzlaşmasıyla 'yeşil' yazıldı. Ancak BDP'nin çocuğun 'kendi dilini kullanma hakkı' talebi ise kabul görmediği gibi komisyonda sert tartışmalara yol açtı. BDP'li Bengi Yıldız, "İki milletten tek millet yaratamadık. Devlet yaratamadı, başarısız oldu" deyince, MHP’li Oktay Öztürk sert tepki gösterdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hacı13 Ağustos 2013 19:33

    bu türbanı ne sattın be akp, memleketin altını üstünü yedin. tek taş koymadın bu ülkede hatta geçmişte beğenmediğimiz nice hükümetlerin yaptıklarını özelleştirip sattın, tayyip erdoğan eşittir deniz feneridir benim için, dinine imanına zerre güvenim yok