E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTuran Yolu'nda sona gelindi ---

Turan Yolu'nda sona gelindi

Turan Yolu'nda sona gelindi
23 Temmuz 2022 - 09:29 borsagundem.com

GSYH toplamı 1.1 trilyon dolar olan Türkçe konuşan devletleri birbirine bağlayacak proje olarak öne çıkan Turan Yolu'nda sona gelindi.

Karabağ zaferinin ardından Türkiye ile Asya arasında koridor olan Zengezur Koridoru'nda sona gelindi. Türkçe konuşan devletleri birbirine bağlayacak olan Turan Yolu ile Gürcistan ve İran üzerinden yapılan geçişler ve buradaki kısıtlamalar son bulacak.

Sabah'ın haberine göre Türkiye ile Asya ve Türk Cumhuriyetleri'ni birbirine bağlaması planlanan Turan Yolu'nda sona gelindi. Azerbaycan'ın işgal edilmiş topraklarını Ermenistan'dan geri almasıyla gündeme gelen Zengezur Koridoru, Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri'ni direkt birbirine bağlayacak. Gürcistan ve İran üzerinden yapılan geçişler ve buradaki kısıtlamalar son bulacak.

Bu yolla birlikte bir anlamda sınırsız ticaret dönemi başlayacak. Türkiye, yeni yol ve bağlantıların açılmasının olumlu etkileri olacağından hareketle Azerbaycan'ın batı bölgelerinde ülke ile birlikte yoğun bir inşaa faaliyeti sürdürüyor. Hattın bu yıl açılması planlanıyor. Koridorun fonksiyonel hâle gelmesiyle Güney Kafkasya'da ekonomik işbirliği tesis edilebilecek.

HEDEF 15 MİLYAR DOLAR

Zengezur, gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) toplamı 1.1 trilyon dolar olan Türkçe konuşan devletleri de birbirine bağlayacak proje olarak öne çıkıyor. Türkiye ile Azerbaycan'ın ticaret hacmi 4.5 milyar dolar civarında seyrediyor. Hedef ise 15 milyar dolar. Koridorla Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine kesintisiz olarak karadan ulaşım sağlanabilecek.

Zengezur Koridoru, Çin'in Tarihî İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması amacıyla hayata geçirdiği "Bir Kuşak Bir Yol Projesi" açısından da önem taşıyor. Koridorun işler hâle gelmesiyle Azerbaycan'ın Türkiye ile Çin arasındaki konumunun da Kuşak-Yol Projesi bağlamında pekişeceği ve Ukrayna Savaşı'nın ardından daha önemli hâle gelen proje için Zengezur'un kritik bir alternatif güzergâh olabileceği ifade ediliyor.

Zengezur Koridoru veya Nahçıvan Koridoru, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan tarafından kazanılmasının ardından Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ateşkes antlaşmasının 9. maddesi gereğince Azerbaycan ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında bağlantıyı kuracak olan koridor olarak tanımlanıyor.

AZERBAYCAN ODAK ÜLKE OLDU

Karabağ zaferinin ardından ticari ilişkilerin de daha fazla arttığı Azerbaycan ile çok sayıda yeni proje ve işbirliği de gündemde. Birçok Sivil Toplum Kuruluşu da bu alandaki organizasyon ve işbirliklerine ağırlık verdi. 13. Boğaziçi Zirvesi'de Azerbaycan'ı hedef ülke yapmak istediklerini söyleyen Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) Kurucusu Cengiz Özgencil, "Azerbaycan uluslararası ticarette yeni bir lige doğru ilerliyor. Hem Türkiye hem de dünya ile çok daha güçlü ticari ilişkileri var. Turan Yolu'nun da devreye girmesi ile sınırsız bir ticaret dönemine geçmiş olacağız" dedi. Bu yıl 50 ülkeden iş ve devlet insanını İstanbul'da ağırlayacaklarını belirten Özgencil, "Bugüne kadar yabancı ülkelerden cumhurbaşkanı, başbakan, bakan, prens ve prenses düzeyinde kıymetli misafirleri ağırladık" diye konuştu.

Aliyev'den Rusya'ya Karabağ suçlaması

Yerli yazılım, Karabağ Zaferi'nin görünmeyen kahramanı oldu

Azerbaycan'dan Fransa'ya Karabağ notası

 





Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Taş23 Temmuz 2022 18:08

    Biz bu işten ancak gurur duyarız Rahmetli şehit liderimiz Muhsin Ağabeyimizde bize Bu yolun çıkış yolu olduğunu göstermiştir Allah Müslüman Türkü korusun

  • baran23 Temmuz 2022 19:37

    Arkadaşım kusura bakma!  Aynı şiiri farklı bir zevat söyleyince nerelere gidiyor sen de anlamışsındır. Şiirin yazarı çok çile çekmiş zindanlarda yatmış bir insan o dönemdeki hissiyatı ile yazmış!  O dönemin sarayı ve ezikliğine mahsus  bir durum! Hadi sağlıcakla kal. Yanlış anlaşılma olur nitekim diğer yorumlara bakınca ne dediğimi anlarsın.

  • baran23 Temmuz 2022 16:54

    Bu  Türkler de çok oluyor. Burada 1 manga etmeyen edersiz soytarı bu kadar kötülediğine göre.  müjdeli günler çok yakında demektir.  

  • Ali Taş23 Temmuz 2022 14:43

    Saraylarda süremem Dağlarda sürdüğmü Bin cihana değişmem Şu öksüz Türklüğumü

  • Ali Taş23 Temmuz 2022 17:23

    Sen aynı baransan sorun yok yada beyin nakli yaptırdın

  • baran23 Temmuz 2022 16:31

    Ne dağı lan?  Hangi dağ?  Türk olmak dağda gezmek mi oluyor sığır?   Dağda gezen çakallar belli niyet belli!  İlla öksüz kalacakmış!  Kafaya bak kafaya!  Türk öksüz değil önderdir.  Seni karaktersiz sırıtık seni!  Seni onu git Pensilvanya soytarısına anlat!  Öyle bir Türk beklemesin.  Bak yine kuyruğundan yakaladım seni.  Türklük bedenimiz Müslümanlık ruhumuz!  Yakında  o icazet aldığın soytarıların da çevrenden uçup gittiğini görünce  aklın  gidecek. Tam soytarı ağzı bunlar!

  • Mantıklı hayaller kurun23 Temmuz 2022 14:26

    Rusya'nın Ukrayna'ya yaptığını gördükten sonra, Azerbaycan ve Öteki Sovyet Cumhuriyetleri güvende değil..

  • baran23 Temmuz 2022 16:52

    Ermeniler bir katliam yapsa idi kınamı yakacaktın?  Hele Rusya ile bir savaşa girsek ağzın kıçın birbireine karışır zevkten değil mi?

  • baran23 Temmuz 2022 16:35

    Aynı zübük yine piyasada!  İşte anlayın artık bu tam bir alçak.  Türklerin birleşmesi bu iti çok rahatsız etmiş ki mütemadiyen nik değiştirip  kendi zayıf şeytana teslim aklıyla çakallık yapacak.  Sen Azerbaycan için ve diğerlerini de hiç dert etme feto köpeği  Türklerin Müslümanların Orta Asya da sayılarının artması ancak senin gibi soytarıları rahatsız ediyor!  Tabi  bu itler durur mu paçaları tutuştu. Pensilvanya  Papazından nağmeler okuyacak.

  • manyak herif23 Temmuz 2022 12:03

    "turan yoluna karşıyım.en iyi yol otoyoldur.

  • Mucise Reis : )23 Temmuz 2022 10:13

    Önemli bir yol ama kritik noktalarda Rus askerlerin olması ve kafasına göre burad aişlem edebilme ihtimali can sıkıcı. Demir yolları, kara yollarıiarı önemli. Demir yollarında standart trenler ve hatlar kullanarak kullanım tek araçlara komple dönüşüm yapması önemli.