E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTüpraş için kritik bir hafta---

Tüpraş için kritik bir hafta

Tüpraş için kritik bir hafta
05 Mayıs 2019 - 09:44 borsagundem.com

TÜPRAŞ’ta toplu sözleşme ve işçi eylemlerinde kritik viraja girildi. Petrol-İş, yarın başlayacak arabulucu sürecinden uzlaşma çıkmaması halinde rafinerilerde üretiminin durabileceği uyarısında bulundu.

Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.'de (TÜPRAŞ) toplu sözleşmedeki tıkanıklık ve işçi eylemlerinde kritik viraja girildi. Petrol-İş, yarın (pazartesi) başlayacak arabulucu sürecinden uzlaşma çıkmaması halinde rafinerilerde akaryakıt üretiminin durabileceği uyarısında bulundu. TÜPRAŞ'ta 6 Mayıs Pazartesi günü taraflar arabulucu ile masaya oturacak. Arabulucudan da çözüm çıkmazsa son kararı Yüksek Hakem Kurulu (YHK) verecek. TÜPRAŞ'ta örgütlü Petrol-İş Sendikası Başkanı Ali Ufuk Yaşar, işin YHK'ye kalması halinde rafinerilerde üretim ve satışların durdurulması da dahil etkili eylemlerin başlayabileceğini söyledi.

SATIŞLAR AKSAR

Rafinerilerde üretim ve satışın durması halinde istasyonlarda akaryakıt satışlarının aksayacağı, uzun kuyrukların oluşabileceğinden de endişe ediliyor. Petrol-İş Başkanı Ali Ufuk Yaşar, işverenle bugüne kadar yaptıkları görüşmelerde zamla ilgili maddelere dahi geçemediklerini belirterek, “3.7 milyar net kâr açıklamış bir kurumun idari maddelerde takılıyor olmasını anlayamadık” dedi. Yaşar, bulundukları sektörde grev hakkı olmadığını, bu nedenle bugüne kadar TÜPRAŞ'a ait İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinde sadece bakım grubu işçilerinin eylem yapıp tam gün işi bıraktıklarını belirtti.

SIKINTILI SÜREÇ

Yaşar, TÜPRAŞ yönetiminin arabulucu aşamasında uzlaşmaya yanaşmaması halinde yaşanacak sıkıntıları ise “Biz şalteri indirip işi durdurmadık. Akaryakıt dolumu ve satışıyla ilgili bir eylemimiz henüz yok. Ancak süreç uzayıp insanlar yoruldukça aksaklıklar olacaktır. Üretim ve satış grubu eyleme başlarsa çok sıkıntılı sürece girilir. TÜPRAŞ'ta satışların kesilmesi, yabancı gemilerin bekletilmesi, dolumların ve satışların bekletilmesi sonucu, zor günler bizi bekler” sözleriyle açıkladı.

GÖRÜŞMELER 3 NOKTADA TIKANDI

PETROL-İş Sendikası Başkanı Ali Ufuk Yaşar, işin YHK'ye kalması halinde üretim, dolum ve satış grubundaki işçilerin de eyleme katılabileceğini belirterek, görüşmelerin tıkandığı 3 noktayı şöyle anlattı: “İşveren 2 yıllık sözleşme süresini 3 yıla çıkarmak, yılda 8 gün olan mazeret iznini düşürmek ve vardiya sistemini değiştirmek istiyor. Bunları kabul etmemiz mümkün değil. İlk 6 ay için yüzde 50 zam istemiştik. Şimdi sürecin ikinci adımı olan tarafsız arabulucu evresine geçildi. Arabulucu iki tarafla görüşüp uzlaşma arayacak. İşveren sorumlu davranıp bu süreci iyi değerlendirmeli ki rafinerilerimiz ve ülkemizde sıkıntı yaşanmasın. Gelsinler, bir an önce masada anlaşalım. (Erdoğan Süzer/Sözcü)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 176,90
En Yüksek: 176,90
En Düşük: 169,40
Değişim 4,24 %
FK: 0,91
PD / DD: 0,24
İşlem Hacmi 4.051.308.154
Toplam Adet: 23.359.964
Ağırlıklı Ort.: 173,43
ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş06 Mayıs 2019 13:09

    İşiniz o kadar tehlikeliyse yapmayın başka bir işe girin. Hangi meslek kolay askerlikmi? polislikmi?madencilikmi? yada evine ekmek götüremeyen siftahsız dükkanı kapatan esnaflıkmı?. Mılyonlarca insanımız iş ararken sizler işinize şükredin.

  • Vatandaş08 Mayıs 2019 12:00

    Burda diğer mesleklere kolay diyen varmı? Elbette her iş zor keşke herkes hakkını arasa, siftahsız kapatan dükkanları, sürekli artan fiyatları tüpraş işçisine değil hükümete sorsak keşke!!!

  • Vatandaş 06 Mayıs 2019 11:57

    Burda olumsuz yorum yapan arkadaşlar kaçınız evden işe giderken eşinizle çocuğunuzla ailenizle helalleşip gidiyorsunuz kaçınız öğlen başlayan yangını söndürmek için gece yarısına kadar 7 barlık 5 inchlik hortumu tuttunuz kaçınız gece patlamada görevli olup evden çağırılıp tamamen yanmış bir insan cesedini yangın alanından ambulans a koydunuz sen benzin al diye eli yüzü patlamada yanan kaç kişi gördün Yorum yaparken bunları düşün tabiki bunların bir karşılığı olacak gazoz fabrikası değil orası

  • tüpraş emekçisi06 Mayıs 2019 09:50

    Nerede bu antikapitalist çıkışlar yapan Ali koç? Fenerbahçe'ye para toplayacağım derken kendisine deve yüküyle para kazandıran işçileri neden görmezlikten geliyor. Lütfen inandırıcılık ciddiyetten uzaklaşmasınlar

  • Batmanlı06 Mayıs 2019 03:13

    Ramazan ayı yuzu suyu hurmetine bol dualrın kabulune ulkemize ve milletimize bol kazanclı gunler diler, rafinerimizin daha kar etmesini ve isci ile isveren arasindaki iş barışının oluşmasını ve guzel bir surec gecirmesini yuce Allahtan temenni ederim.

  • ZEKI06 Mayıs 2019 03:05

    Benim en cok sevindigim durum burda ac gozlu bazı zavallı insanların tupras maasinda gozu kalması bu hep icinizde dert kalcak ya ben ona mutlu oluyorum , isveren işci ailedir bunu bilin hicbir zaman birbirinden kopmaz .

  • Burhan06 Mayıs 2019 01:47

    O maaşlara zam alamayıp isyan eden varsa çekilsin kenarı da biz çalışırız Maaşları çok güzel insan şükreder. İş bulamayan binlerce insan var ...

  • Yazık08 Mayıs 2019 11:56

    Azıcık düşünme kabiliyetin olsaydı zaten alınırdın Allah akıl fikir ve en güzel işi sana versin.

  • Tüpraşlı05 Mayıs 2019 23:35

    Dünyada rafineri maasları kac para bilen varmı her gün ise giderken döneceğin bile belli degil bombanın icinde calısıyorsun..Cok maas alıyorlar diyeceginize bizim 2 lira nasıl yükselir tüprası örnek gösterseniz sizler icin daha iyi olur bence..

  • Vatandaş05 Mayıs 2019 20:09

    İlk 6 ay için %50 zam az en az %100 isteyin hatta başka yerde iş bakın belki o istediklerinizin daha fazlasınıda verirler.

  • Yusuf Cemal06 Mayıs 2019 09:04

    Vatandaş sen medyanın yazdığına bakma.Onlar işçinin pazarlık rakamları.O medya işverenin istediğini yazmıyor.Sorgulama yeteneğin olsun biraz.

  • akıl hocası05 Mayıs 2019 19:58

    piyasanın üstünde maaş alıyorlar bide grev le tehdit ediyolar azıcık kanaatkar olun üç kuruş ile geçinen insanlar var ama sesleri çıkmıyor.

  • Aras halil06 Mayıs 2019 02:59

    Ramazan ayinda hayirlisini isteyin, nedir bu icinizdeki tupras iscisini kıskanma duygusu, biraz insan olup dusunseniz tupras iscisinin size faydali oldugunu anlarsiniz, siz gece evinizde yataginizda osururken adamlar ,sabaha kadar gozunu kapamiyor evinden cocugundan kopiyor ,cocugun atesimi cikmis ,baslarina birseymi geldi, baba vardiyada gunduzmuki binsin arabaya gelsin, ne zaman gozunuz tupras iscisinin maasindan cikacak ac gozlu Allahın merhametimden yoksun bazı kendini bilmez dengesizler

  • Selahattin Kuş05 Mayıs 2019 20:27

    Adamların nasıl bir iş yaptığını biliyormusun ki öyle diyorsun

  • Bika05 Mayıs 2019 18:05

    Tüpraş çalışanlarını  enflasyona ezdirmeyecek KOÇ gibi zam yapılmalı.