E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTüpraş değerleme ve analizi---

Tüpraş değerleme ve analizi

Tüpraş değerleme ve analizi
08 Ekim 2018 - 12:13 borsagundem.com

Alan Yatırım Tüpraş için analizde bulundu

1955 yılında faaliyete başlayan şirket, Kocaeli, İzmir, Kırıkkale ve Batman olmak üzere 4 rafineride kurulu toplam 28,1 milyon ton işleme kapasiteli 4 rafineri altında faaliyetlerine devam etmektedir. Türkiye’nin ilk petrol rafinerisi olması ile beraber Avrupa’nın 7’nci büyük, Dünya’nın ise 26’ncı büyük rafinaj kapasitesine sahiptir.

Şirket, %49’u halka açık olarak BIST’te işlem görmekte olup, kalan %51’lik bölümü Enerji Yatırımları adı altında Koç Holding, Aygaz ve Opet ortaklığında bulunmaktadır. Şirketin 3 iştiraki bulunmakta olup, DİTAŞ, Körfez Ulaştırma şirketlerini lojistik taşıma operasyonları için kullanmakta olup, dağıtım kanalları için bir diğer iştiraki olan Opet Akaryakıt Dağıtım şirketini kullanmaktadır.

GLOBAL ve TÜRKİYE PETROL PİYASALARI

2018 başında 65$ seviyelerinde seyreden Brent, haftabaşı itibari ile 80$ seviyelerinin üstüne çıkıp yaklaşık yıl bazında yaklaşık %25 değer kazancı göstermiştir.  Mevcut fiyat artışlarının Trump yönetimi tarafından açıklamalar ile baskı altına alınmaya çalışılsada, İran’a yapılacak mevcut yaptırımların endişesi ile piyasa beklentilerinin 100$ olduğunu görmekteyiz.

Türkiye, dizel tüketimi konusunda yıllık ortalama %9 büyüme ile 2018 yılında 25 milyon ton dizel tüketimine sahiptir. 2020 yılında bu tüketimin yaklaşık 28 milyon tona ulaşması beklenmektedir. Ayrıca her bin kişiye düşen araba sayısı son 3 yılda %67 artarak 2017 yıl sonunda 213 kişiye yükselmiştir. Ülkede diğer ürün bazında dengeli bir ithalat ve ihracat dengesi olmasına karşın Dizel ürün grubunda yaklaşık 2017 yıl sonu itibari ile 13 milyon ton net ithalatımız bulunmaktadır.

Şirket, 2017 yıl sonu itibari ile Türkiye akaryakıt pazarının %60’ına, rafinaj kapasitesinin ise %100’üne sahiptir. . Rafineri Marjini olarak bölgedeki rakip şirketlerinin ortalamasına göre varil başına yüksek seviyelerdedir.

Ayrıca şirket, 2,7 milyar dolarlık yatırım ile 2014 yılında devreye soktuğu Fuel Oil Dönüşüm Projesi ile siyah ürünü ağırlıklı olarak motorine çevirerek brüt marjinini ortalama yaklaşık %10 lara yükseltimiştir. Türkiye’nin motorin arz açığına yönelik şirketin karlılığını arttıran bir yatırım olmuştur.

Sonuç

Tüpraş, Akdeniz rafineri marj ortalamarına göre avantajlı satış yapan şirketlerden biridir. Türkiye pazarında dizel arz açığının olması şirketin bu segmentteki ürünlerini karlı satmasına olanak vermekte olup, Türkiye coğrafyasına yayılmış optimal lojistik ve depolama ve üretim ağı, şirkete katma değer sağlayan bir başka unsur olarak görülmektedir.

Şirket 05/10/2018 kapanışına göre 135.50 TL den işlem görmektedir.  Tüpraş için 2 ayrı değerleme yöntemi uygulanmıştır. Bunlar indirgenmiş nakit akımları yöntemi ve benzer rakip şirketlere göre piyasa çarpanı karşılaştırma yöntemidir. Mevcut benzer rakip şirketler Tayland, Amerika, Macaristan, Avusturya, Güney Kore gibi çeşitli ülkelerin benzer rafineri şirketleri olup, Tüpraş'ı benzer rakip rasyo karşılaştırma yönteminde bu ülkelerdeki çeşitli şirketleri baz aldık. Bu iki değerleme yöntemine %50'şer ağırlık verilmiş olup, olması gereken ortalama fiyatı ..  ..  

Raporun fiyat değerleme kısmı için..

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)