E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTümosan Altay tankı motoruna talip---

Tümosan Altay tankı motoruna talip

Tümosan Altay tankı motoruna talip
07 Kasım 2013 - 14:18 borsagundem.com

Tümosan Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, yeni bir motor geliştirdiklerini ve bu motorun kamyon ve otobüslerde kullanılacağını söyledi

Tümosan Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, yeni bir motor geliştirdiklerini ve bu motorun kamyon ve otobüslerde kullanılacağını söyledi.  Öğün, Tümosan olarak, Altay tankının motorunu ve transmisyonunu üretmek için Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın ihalesine katıldıklarını sonucu beklediklerini de açıkladı.
 
Konya'da basın mensuplarıyla bir araya gelen Tümosan Genel Müdürü Öğün, Tümosan'ın traktör motorlarının bir dönem kamyonlarda da kullanıldığını hatırlatarak yeni bir motor üzerinde çalıştıklarını söyledi.  "Bir otomobil veya traktör üretebilmek için öncelikle motor ve transmisyonunu üretmek zorundasınız." diyen  Tümosan Genel Müdürü, bunun tasarımdan daha önemli olduğunu, aksi halde fiyat rekabetiyle baş etmenin mümkün olmadığını anlattı.
Kurtuluş Öğün, yeni nesil motor çalışmalarındaki amaçlarının bir taraftan traktör ve tarım makinalarında kullanılan ve aynı zamanda kamyon ve otobüslerde de kullanılabilecek motor geliştirmek olduğuna değindi. Kamyon motoru üretebilecek teknolojiye sahip olduklarını aktaran Öğün "Bu motoru kesinlikle dünyadaki teknolojik kriterler ne ise aynı standartlarda üreteceğiz. Kamyon ve otobüs motorları için teknolojiyi yakaladıktan sonra Pazar olarak Avrupa'yı hedefliyoruz. Ancak Transmisyon üretimi konusunda birilerinin de yer alması gerekiyor. İTÜ ile olan çalışmalarımız devam edecek." açıklamasında bulundu.
 
 KAMYON VE OTOBÜS MOTORUNU 2015'TE TAMAMLAYACAĞIZ
 

Kamyon ve otobüs motoru için ilk prototip motoru önümüzdeki ağustosta ateşleyeceğiz." diyen  Öğün, yıl sonunda muhtemelen ön seri imalatlarına başlayacaklarını aktardı. Yeni motorun farklı bir motor olacağı için imalat hatları kurmaya başlayacaklarını ifade eden Tümosan Genel Müdürü, "Ar -Ge çalışmalarımızın maliyeti biraz daha artacak. Yakın gelecekte yeni nesil ve eski nesil olmak üzere iki tip motor üretmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.   Gazetecilerin motorun ne zaman üretileceğine sorusuna Öğün şu cevabı verdi: "Biz tarih vermesek bile devlet tarafından tarih verildi. Bunu 2015 sonu itibariyle devreye almak zorundayız." 
 
ALTAY TANKI'NIN MOTORUNU ÜRETMEK İSTİYORUZ
 
Türkiye'de askeri araç üretiminde ciddi gelişmeler olduğunu anlatan Öğün, 'V' motor denilen motor teknolojisine girmek istediklerini ve bu araçların transmisyonu konusundaki çalışmaların devam ettiğini aktardı. Altay tankının güç gurubunun Türkiye'de yapılması konusunda Savunma Sanayi Müsteşarlığı aracılığıyla ihaleye çıkıldığını hatırlatan Öğün, ihalenin henüz sonuçlanmadığını  söz konusu projede Tümosan'ın da kısır destek alan firmalardan biri olduğunu söyledi. Öğün: "Yani şuanda Türkiye'deki tank motorunun güç grubu dediğimiz motor ve transmisyonunun üretimine talibiz ve bu konuda kazanan biz olursak Tümosan ve Konya'ya büyük bir kazancı olacağını değerlendiriyoruz. Bunun anlamı, sıfırdan Türkiye'de de bir motor ve transmisyon çalışmaların başlatılabileceği ve bu sanayideki ciddi teknoloji transferleriyle yakıt pompası gibi dışarıdan ithal ettiğimiz ileri teknoloji ürünlerini bu proje kapsamında Türkiye'de ciddi yatırımların yapılacağını değerlendiriyorum. Eğer Altay tankı güç grubunu geliştirme ve üretme yeteneğine kavuşacak olursak bu bizim için savunma sanayinde daha büyük adımların atılmasına neden olacak. TÜMOSAN, tank, gemi ve zırhlı araçların motor ve transmisyonlarını sağlayabiliyorsa biz savunma sanayisinin içinde olduğumuzu değerlendirebiliriz." dedi. 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 148,00
En Yüksek: 155,90
En Düşük: 148,00
Değişim -4,70 %
FK: 15,33
PD / DD: 6,63
İşlem Hacmi 297.522.310
Toplam Adet: 1.967.129
Ağırlıklı Ort.: 151,44
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)