E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTüketiciler için yılbaşı tatili zorlu geçecek---

Tüketiciler için yılbaşı tatili zorlu geçecek

Tüketiciler için yılbaşı tatili zorlu geçecek
18 Kasım 2021 - 13:33 borsagundem.com

Küresel enflasyonun artmasıyla birlikte tüketici harcamalarındaki azalmaları Noel tatili döneminde etkilerini hissettirebilir. Uzmanlara göre Wall Street tüketici harcamalarındaki düşüşü hafife alıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’deki enflasyonun etkileri tüketicilerin bütçesini ciddi bir biçimde zorlayacak seviyelere gelebilir. Ünlü ekonomi tahmincisi Lakshman Achuthan’ın CNBC’deki açıklamalarına göre, Wall Street Noel tatili sezonunda tüketici harcamalarının yavaşlaması ihtimalini görmezden geliyor.

Araştırma enstitüsü Economic Cycle Research Institute’ün Kurucusu Achuthan konuyla ilgili açıklamalarında, “Ekonomik geri dönüşünün gerçekleşmekte olduğu algısı hala devam ediyor. Asıl ümit edilen şey insanların ürün harcamalarını hizmet sektörü harcamalarına çevireceği ve bunun ekonomik toparlanmayı canlı tutacağı yönündeydi. Bu gerçekleşmedi” ifadelerine yer verdi.

Achuthan, ABD Ekonomik Analiz Bürosu'nun gerçek tüketici harcama verilerine dikkat çekerek harcamalardaki düşüşü vurguluyor. Ekonomi uzmanı, “2021 baharından bu yana ani bir yükseliş görebiliyorsunuz ve bu da tüm teşvik ödemelerini takip ediyor. Bu tarihten sonra işler sert bir şekilde yavaşlamaya başladı. Ürün harcamalarındaki düşüşü görebiliyorsunuz. Hizmet sektöründeki büyüme de yavaşlıyor” açıklamasında bulundu.

Achuthan, konut, enerji ve gıda fiyatlarının yükselmesi nedeniyle tüketicilerin isteğe bağlı satın almaya harcayacak daha az parası kaldığını iddia ediyor. Ekonomi uzmanı, “Bunun bir etkisi olmayacakmış gibi davranabileceğimizi sanmıyorum” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, geçtiğimiz hafta yayınlanan ABD enflasyon rakamları ekonomik toparlanma beklentilerini derinden etkiledi ve piyasalarda da enflasyon endişelerini artırdı. ABD Çalışma Bakanlığı’nın paylaştığı rakamlarda Ekim Ayı Tüketici Fiyat Endeksi’nin yıllık %6,2 ile 31 yılın zirvesine çıktığı görülmüştü.

Achutan daha önce de enflasyon konusundaki endişelerini paylaşmıştı. Ekim 2020’de verdiği bir röportajda ekonomi uzmanı enflasyonun geniş tabanlı ve kalıcı bir geri dönüş yapmakta olduğu konusunda uyarmıştı. Achutan şimdi ise yavaşlayan ekonomik büyüme ile aynı anda oluşan yüksek fiyat baskılarının stagflasyon riskini ortaya çıkardığını belirtiyor.

Ekonomi uzmanı, “On yıllarca süren stagflasyon dönemlerini bilmiyorum. Ama sanırım bu tabloda döngüsel stagflasyon olarak adlandırabileceğimiz şeyin bir anlık görüntüsünü alabileceğiz. Enflasyon yükselirken döngüsel ekonomide bir yavaşlama olabilir. Bu bir anlık bir fotoğraftır. Adeta stagflasyonun polaroid fotoğraf makinesiyle çekilmiş bir pozu gibidir. Ancak enflasyon döngüsünün nereye gittiğini görmemiz gerekiyor. Bu konu hala belirsizliğini koruyor” ifadelerine yer verdi.

Wells Fargo: Küresel enflasyonda düşüş yakın

 

Cramer: Enflasyon geçici diyenler kazanacak

 

Enflasyona karşı en iyi yatırım aracı nasıl seçilir?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)