E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTüketici ne diyor?---

Tüketici ne diyor?

Tüketici ne diyor?
28 Mart 2014 - 14:58 borsagundem.com

TÜİK'in açıkladığı son verilere göre belirsizlikler, tüketici güveninde olumsuz etkiye neden olmadı

İş Yatırım tarafından hazırlanan tüketici güven endeksi rakamları analiz raporu:

"Tüketici ne diyor?
    
TÜİK'in açıkladığı son verilere göre tüketici güven endeksi Mart ayında Şubat ayına göre %5 artarak 72,7 oldu. Senelik bakıldığında ise güven endekslerinde gerileme devam ediyor (%3,8).
    
Yılın ilk ayındaki sert düşüşten sonra, tüketici güveninin Mart ayında yükselmesi endeksin Şubat'ta dip yaptığına işaret ediyor. Büyük harcama kalemleri ve borçlanma eğilimi hariç diğer tüketici güveni endeksleri Aralık 2013 seviyelerine geri döndü.
    
Son verilerden artan belirsizliklerin ve faiz artışlarının tüketicilerin mevcut finansal koşullarındaki olumsuz etkilerinin sınırlı kaldığını anlıyoruz. Ancak veriler 300 baz puandan fazla artan kredi faizleri ve sıkılaşan finansman koşulları nedeniyle kredi finansmanıyla yapılan harcamalarda (dayanıklı tüketim, otomobil ve konut) temkinli duruşun korunduğuna işaret ediyor .

Yolsuzluk soruşturmaları ve kaset iddiaları gibi politik unsurların etkisinde Ocak ve Şubat'ta sert düşüş gösteren tüketici güveninde bir düzeltme söz konusu. Sanayi üretimi ve tüketici güven endeksleri yüksek korelasyona rağmen ilk ayda bir ayrışma gözlemiştik. Bugünkü veri tüketici güveninin yukarı yöndeki hareketiyle üretime yakınsadığını gösteriyor. Ancak, tüketici kredilerinde ve kredi kartı  harcamalarında süren yavaşlama hareketini önümüzdeki dönemde tablonun değişeceğinin işaretçisi olarak değerlendiriyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)