E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTuhafiyede devrim hazırlığı---

Tuhafiyede devrim hazırlığı

Tuhafiyede devrim hazırlığı
29 Nisan 2014 - 04:16 borsagundem.com

Türkiye'nin en eski ‘el örgü yün’ markalarından Kartopu, bir tuhafiyecide bulunması gereken ürünlerin yüzde 85’ini tedarik edecek şekilde yapılandı

Eskiden her mahallenin, bakkalı, manavı, kasabı ve tuhafiyecisi olurdu. İlk üç esnaf hipermarketlerle büyük sorun yaşıyor ama tuhafiyeciler hâlâ ayakta. Türkiye’de gelir düzeyi yükseldikçe ‘hobisi olan kitle’nin de büyüyeceği tahmin ediliyor. 1952’den beri ‘el örgü yünü’ markası olarak tuhafiyecilere çalışan Kartopu Tekstil A.Ş. de yeniden yapılanarak, bir tuhafiyecide bulunan ürünlerin yüzde 85’ini temin edecek ürün çeşitliliğine ulaştı. Bu yıl yarısı ihracattan 40 milyon lira ciro hedefleyen firma tüm tuhafiyecilere örnek bir konsept ‘hobi mağazası’ açacak. Kartopu Tekstil A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Karabel şöyle konuşuyor:

ERSUR, DÜNYAYA ÜRETİYOR

Kayseriliyiz. Ersur Tekstil üretici firmamız. Kartopu, 1952’de iki Kayserili tarafından kurulmuş. Sonra, 3 gayrimüslim işadamımız satın almış. 1978’de ise babam (Süleyman Bey) almış. 1980’de de Dinçkök Ailesi bize ortak oldu (Ak-Al Tekstil). 2005’e kadar ortaklık devam etti. 2005’te Dinçkök Ailesi tekstilden çıkma kararı alınca, bize teklif ettiler. Ersur’da 850 kişi çalışıyor. Kartopu’nda 55. Ersur kapasitesinin yüzde 65’ini ihraç ediyor. En büyük pazarı ABD. Yıllık ihracatı 35 milyon doları aşıyor.  Kartopu olarak ayrıca büyüyoruz. Geçen yıl 35 milyon lira ciro yaptık. Bu cironun yüzde 35’i ihracattan geldi. Kartopu olarak ihracatımız; Rusya, Ukrayna, Özbekistan, Kazakistan, Balkanlar, İran, Suriye v.b. ülkelere. Bu sene ciro hedefimiz 40 milyon lira ve yarısını ihracattan sağlamak istiyoruz. İç pazarda da hem kendimizi hem ‘tuhafiyeci esnafını’ geliştirecek bir projemiz var. 4 bine yakın tuhafiyeci esnafına örnek olacak bir proje.

4 BİN ÇEŞİT ÜRÜNÜMÜZ VAR

El örgü yünlerinin yanısıra, makastan mezuraya, iğneden çıtçıta kadar hepsini tedarik edebiliyoruz. Ürün çeşidimiz 3 bine yakın. Bugün bir tuhafiyecinin ürünlerinin yüzde 85’ini kendi markamızla tedarik edebiliyoruz. Çıtçıt’ın mucidi 400 milyon dolar cirolu Alman Prym markasının Türkiye distribütörü de olduk ki bu grubun sadece iğne grubunda 100 çeşit ürünü var. Bizim projemiz, Türkiye’de hobi mağazacılığının gelişmesine öncülük edecek bir proje olacak. Bu konuda ilk konsept mağazayı Bakırköy’de açacağız. Burası hem tüketici için bir deneyim mağazası olacak hem de tuhafiyeciler konsepti yerinde inceleyecek. Sonra birlikte yürümek isteyenlerle dönüşüm projesi yürüteceğiz. ABD’de ‘hobi mağazacılığı’ olarak 5-10 bin metrekarelik mağazalar var. Her türlü hobiye hizmet veriyorlar. Türkiye’de de hobi sahibi insan sayısı hızla aratacak. Hedefimiz kendi ürün grubumuzda hobi mağazacılığını geliştirmek.

MYBOSHI'NİN İPLERİ BİZDEN

Almanya’da ‘bir kayak takımı üyelerinin’ el örgüsüyle ürettiği ve fenemon olan ‘Myboshi’ (örme bere) markasının iplerini de tedarik ettiklerini anlatan Kemal Karabel, şöyle konuşuyor: “Myboshi Avrupa’ya hızla yayılıyor. 3 tip iplikle bere örüyorlar. İpliklerini biz veriyoruz. Başlangıçta ‘bir heves’ dedik ama geçmedi. Artık dünya el örgü pazarında trendlerini Türkiye belirliyor. Çünkü, çok büyük üreticiyiz. Çin ve Hindistan bile rekabet edemiyor. Dünyanın en büyük firmalarına tedarik veriyoruz. Yeni ürünleri Türkiye geliştiriyor, diğer ülkeler taklit ediyor. Sürekli Ar-Ge yapıyoruz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)