E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTÜFE'de beklenti ne yönde?---

TÜFE'de beklenti ne yönde?

TÜFE'de beklenti ne yönde?
03 Eylül 2013 - 08:46 borsagundem.com

Piyasaların gözü Tüketici Fiyatları Ağustos ayı Endeksi verileri bugün açıklanacak...

Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Ağustos ayında medyan bazında yüzde 0.1 düşüş beklenirken; 2013 sonu TÜFE beklentisi yüzde 7.35 ile bir önceki anketteki yüzde 7.2'ye göre yükselmeye devam etti.Yıl sonu enflasyon beklentisi Merkez Bankası'nınyılın üçüncü enflasyon raporunda yüzde 5.3'ten yüzde6.2'ye revize ettiği tahmininin üzerinde kalmayı sürdürüyor.
Reuters'ın 12 ekonomistin katılımıyla yaptığıankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 0.60düşüş ve 0.30 artış bandında yer alırken, yıl sonu TÜFE beklentileri ise yüzde 6.10-8.00 aralığında bulunuyor.
TCMB Başkanı Erdem Başçı, "Enflasyon ile ilgili çokfazla endişemiz yok" diyerek, piyasadaki yıl sonuenflasyon beklentilerinin TCMB beklentisinden daha yukarıda olmasının temel nedeninin döviz kuru olduğunusöyledi. Ağustos'ta enflasyonun büyük ihtimallebeklentilerden iyi geleceğini de belirten Başçı, uzunvadeli tahvil faizlerinin de yıl sonunda tek haneye düşeceğini tahmin ettiğini söyledi.
ING Bank Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Son dönemde gıda grubunda görülen fiyat artışının tersine dönmesini bekliyoruz. Bu grupta görülebilecek fiyat düşüşü manşet enflasyonu etkileyecek. Ayrıca TL'de
görülen değer kaybı ulaştırma grubunda etkili olmaya devam edecek ve enflasyondaki düşüşü sınırlandıracak"dedi.Merkez Bankası, enflasyon raporu toplantısında döviz kurundaki yukarı yönlü hareket ve enerji fiyatlarındaki artışlar nedeniyle yıl sonu enflasyon beklentisini 0.9 puan artışla yüzde 6.2'ye revize ederken, enflasyon görünümü hedeflerle uyumlu olana kadar temkinli duruşunu koruyacağını ve para politikasını sıkılaştıracağını açıkladı.
Bu çerçevede TCMB, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla,2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 6.2 olmak üzere yüzde 5.2-7.2 aralığında, 2014 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3.3-6.7 aralığındagerçekleşeceğini tahmin etti.
Enflasyonun kısa vadede enerji fiyatlarındaki baz etkisi kaynaklı olarak dalgalı bir seyir izlemesinin beklendiğini söyleyen Başçı, "Bu çerçevede yıllık enflasyonun Temmuz ayında yüzde 9 ile yılın en yüksek
seviyesini gördükten sonra Ağustos ayından itibaren aşağı yönlü bir eğilim göstereceği tahmin edilmektedir"dedi.TÜİK verilerine göre Temmuz ayında TÜFE yüzde 0.31 artmış, yıllık TÜFE yüzde 8.88 olmuştu. TÜFE geçen yılın Ağustos ayında ise yüzde 0.56 artmıştı.ÜFE tahmini yapan iki kurumun tahminlerininmedyanına göre ise Ağustos'ta ÜFE'de yüzde 0.63 artış beklenirken, yıl sonu beklentisi ise yüzde 6.6 seviyesinde.       

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)