E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTSPB Genel Kurul Toplantısı’nın hareketli geçmesi bekleniyor---

TSPB Genel Kurul Toplantısı’nın hareketli geçmesi bekleniyor

TSPB Genel Kurul Toplantısı’nın hareketli geçmesi bekleniyor
17 Ekim 2019 - 07:20 borsagundem.com

Reyting şirketi JCR’ın satın alınması konusunda ilk adımın atılması beklenen TSPB Genel Kurulu’nun çok hareketli geçmesi bekleniyor

BORSAGUNDEM.COM/ÖZEL HABER

Uluslararası kredi derecelendirme şirketlerinin Türkiye’ye karşı taraflı tutumu nedeniyle alternatif bir yapılanmaya hazırlanan ekonomi yönetimi Japon reyting şirketi JCR’a ortak olmaya hazırlanıyor. Bu konuda ilk adımın 18 Ekim 2019 Cuma günü yani yarın yapılması planlanan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Genel Kurul Toplantısı’nda atılması beleniyor. Üyelerin tamamı bu ortaklık girişimine “Evet” diyecek mi? İşte bu net olarak bilinmiyor.

HİSSE DEVİR SÖZLEŞMESİNE YENİ BİR BÖLÜM EKLENDİ

Bu yüzden alınan yeni bir kararla ‘Hisse Devir Sözleşmesi’nin 2.1.9 Maddesi’nde değişikliğe gidildi. Borsa İstanbul’un da görüşü alınarak sözleşmeye şu bölüm eklendi:

“Diğer alıcılar içerisinde yer alan Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği, Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği açısından payların satın alınması veya buna ilişkin bütçelerin onaylanması genel kurullarının yetkisinde olduğundan,Birlik genel kurulları tarafından işbu Sözleşme kapsamında pay satın alımının onaylanması gerekli olup, Kapanış tarihine kadar genel kurul kararları alınacaktır. Şu kadar ki, genel kurul tarafından onay verilmemesi halinde, ilgili Birlik açısından bu sözleşme baştan itibaren yürürlüğe girmemiş olacaktır ve Sözleşmeye imza koyan Birlik yöneticilerini bağlamayacaktır.”

ONAYLANMAMA İHTİMALİ VAR MI?

Sözleşmeye bu bölümün sonradan ekletilmesi Birlik genel kurulunda konunun hararetli bir şekilde tartışılacağı anlamına geliyor. Borsa çevrelerinden aldığımız bilgilere göre Hisse Devir Sözleşmesi’nin onaylanmama ihtimali yok ancak son dönemde alınan bazı kararlar ve sermaye piyasası cephesinde yaşananlar yarın ortamın gergin olmasında etkili olacak.

2007’DEN BU YANA TÜRKİYE’DE

Japonya’nın başkenti Tokyo’da kurulmuş olan, Japon FSA (Finacial Services Agency) tarafından yetkilendirilmiş, ABD SEC (Securities and Exchange Commission) tarafından tanınan uluslararası bir derecelendirme kuruluşu olan JCR'ın iştiraki olan JCR Eurasia ise 2007 yılından bu yana Türkiye'de aldığı izinlerle faaliyette bulunuyor.

Daha önce kulislere sızan bilgilere göre reyting şirketinin yüzde 82.06’lık çoğunluk hisselerini elinde tutan Orhan Ökmen ve Rafi Karagöl, bu hisseleri 13 milyon dolara satmayı planlıyor.

YENİ ORTAKLIK YAPISI NASIL OLACAK

Uluslararası Japon kredi dereceleme kuruluşu JCR’ın (Japan Credit Rating Agency) yüzde 14.95’lik payında bir değişiklik olmayacak. Satın alma sonrası Borsa İstanbul (BİST) yüzde 18.5’la en büyük hissedar olacak. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, Türkiye Sigorta Birliği, Finansal Kurumlar Birliği yüzde 6’şar hisse alacaklar. 17 banka ve katılım bankası da yüzde 2.86’lık hisse alarak ortak olacaklar.

JCR’ın yeni yapılanmasında 7 kişiden oluşacak yönetim kurulunda 1 koltuğun Japonlara, 2 koltuğun BİST ve birliklere, 4 koltuğun da bankalara verilmesi planlanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Durun bende de var18 Ekim 2019 11:39

    SP Eurasia hemen kurayım size,s...partner Eurasia kısaltması olur.Fed de tanıtırız sorun değil 50 bin usd veririz biraz uğraşma falan :) kaç milyon dolar vereceksiniz söyleyin ayarlarız .Enflasyon rakamları gibi özel Rating verilir :)

  • Bilal Demir17 Ekim 2019 09:32

    Ahmet Mehmet in JCR Turkiye ofisini kaca cakmislar bu kadar adam toplandigina gore? Vaybe soyle bir alici kitlesi bulamadik benimde Turkiye haklarini satin aldigim bir marka var. Benide alin. Benimde pazarlama antlasmam yabanci ana grupla

  • Bulent Sezgin17 Ekim 2019 09:27

    Oglum Ahmet Mehmet in kurdugu sonradan ismini JCR yapan bir Turk sirketine mi bu kadar kisi ortak oluyonuz? Hic mi 1 tane akilli yok aranizda? Vay be yilin goludur bu. Bi pazarlama sirketine bu kadar kisi ortak olucak. Zaten bu Cakma JCR ofisinin yillardir yemedigi halt kalmadi, rating verdigi bir cok ihrac patladi. bende alsam yurtdisinda bir markanin turkiye haklarini bu kadar safi bir arada bulabilirmiyim acaba diye dusundum. Yazik su halkin vergisine. Valla cakma JCR deki Turk hissedara tebrikler istese bu kadar safi birarada bulamaz

  • Suleyman Kemal17 Ekim 2019 08:55

    JCR Turkiye nin JCR Global yaptigi marka antlasmasini satin alalim tabii kendimzii JCR zanneder AAA veririz. Yakisir boyle gaydiriguppak isler

  • Mehmet Kemal17 Ekim 2019 08:46

    JCR Turkiye ofisinde Turk hissedar arkadasin hisselerini alsan ne olacak. Zaten JCR Turkiye.nin JCR Global ile cakma pazarlama marka antlasmasi var. Yani JCR Turkiye ofisinin pazarlama adi disinda JCR Global ile hic bir alakasi olmadigini zaten herkez biliyor. Kaportayi alip motorun baskasinin olmasi gibi bir sey. He halkin vergisini buraya da harcayip kendimizi kandiralim diyorsaniz. Olur olur uyar bize.