E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTSPAKB Başkanı’ndan ‘çıkar çatışması’ uyarısı---

TSPAKB Başkanı’ndan ‘çıkar çatışması’ uyarısı

TSPAKB Başkanı’ndan ‘çıkar çatışması’ uyarısı
04 Şubat 2014 - 17:27 borsagundem.com

TSPAKB Başkanı Köksal: Yeni Birlik Statüsü ile aralarında ciddi çıkar çatışmaları olabilecek kurumlar bir araya getiriliyor

TSPAKB Başkanı Attila Köksal, Sermaye Piyasası'nda Gündem'in Şubat sayısında ciddi uyarılarda bulundu. Köksal, “Sermaye Piyasaları Statüsü Taslağı'nda bazı unsurlar, Birliğin demokratik ve özdüzenleyici yapısını tehlikeye düşürebilecek" dedi. Birlik Başkanı, Sermaye Piyasaları Birliği Statüsü’nün bazı maddelerinin Anayasa’nın 135. maddesindeki meslek örgütü kavramıyla örtüşmediğini belirterek, sektörde yol açabileceği sorunları okuyucularla paylaştı.

Köksal, yapılan düzenlemenin yeni dönemde çok geniş yelpazeli bir meslek örgütü yapısı öngördüğünü belirterek: “Kanuna göre aracı kurum, banka ve portföy yönetim şirketleri dışında sermaye piyasasında faaliyette bulunabilecek diğer kuruluşların da yeni Birliğin üyeleri olma olasılığı bulunuyor. Bu düzenleme, aralarında ciddi çıkar çatışmaları olabilecek, farklı meslekleri icra eden kurumları bir araya getirmektedir. Kamu kurumu niteliğindeki diğer meslek kuruluşlarında bu tür bir yapılanma örneği görülmediği gibi, bu model Anayasa’da belirtilen meslek örgütü felsefesiyle de örtüşmemektedir” dedi.

Yeni tasarıya göre Birlik Yönetim Kurulu’nda görev yapacak iki bağımsız üye huzur hakkı alacak. “Kurulduğundan bugüne dek Birlik yönetim ve denetim kurullarında sektörümüzün deneyimli isimleri herhangi bir maddi karşılık beklemeden sadece ve sadece sektöre katkıda bulunmak için görev yapmışlardır. Önümüzdeki dönemde huzur hakkı karşılığı görev yapacak bu iki üyenin sektörümüze nasıl bir katkıda bulunacağını da anlamakta zorlanıyoruz” diyen Köksal, bağımsız olarak tanımlanan üyelerin atanma şekillerinin de Kurumsal Yönetim İlkeleri ile çeliştiğini belirtti.

Köksal, sermaye piyasalarının gelişmesinin bağımsız, üyelerinin uyum içinde olduğu, sektörün ve Türkiye Sermaye Piyasası'nın ortak çıkarlarının korunduğu ve gözetildiği demokratik bir Birlik yapısıyla mümkün olacağını da sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Rıfat04 Şubat 2014 23:13

    Başkan gün içi alan satan görünmesini engellemek için kim doçeden ne kadar rüşvet aldı? Bunu da açıklasan bir ara olmaz mı?

  • mikro04 Şubat 2014 23:10

    Sermaye piyasası birliği, yatırımcının temsil edilmediği ne birliği imiş bu... yıllarca keyif sürün, körler ve sağırlar birbirlerini ağırlasın oh ne ala anlaşılan rahat kaçacak, korku dağları sarmış.....

  • kim olacak ..04 Şubat 2014 22:33

    S P K .. tabii ki anladığım kadarıyla kendi çalıp kendi söylüyor ..

  • hazırlayan kim04 Şubat 2014 21:47

    Peki bu statü taslağını hazırlayın kurum hangisi? Uzman olmayan kurum veye kişiler mi hazırlıyor? Bilen birisi açıklar mı acaba?