E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTSK ilerlemeye devam ediyor---

TSK ilerlemeye devam ediyor

TSK ilerlemeye devam ediyor
04 Mart 2018 - 15:52 borsagundem.com

Türk Silahlı Kuvvetleri, Zeytin Dalı Operasyonu kapsamında kilit noktaları almaya devam ediyor

Son 24 saatte 178 teröristin etkisiz hale getirildiği Afrin'de bugün hareketli dakikalar yaşanıyor. Bülbül ve Raco'nun ardından Şeyh Hadid kurtarılan üçüncü belde oldu. Anadolu Ajansı saat 14:37'de TSK ve ÖSO'nun Afrin'in Bafliun köyü ve dağı ile Halilo, Soğulcak ve Aranda köylerini teröristlerden temizlediğini duyurdu. Bafliun Dağı'nda teröristlerin çok sayıda tünelinin, mevzisinin olduğu biliniyordu.

TSK, dün akşam saatlerinde yaptığı son açıklamada harekat kapsamında 2516 teröristin etkisiz hale getirildiğini, Racu beldesi başta olmak üzere, Hamilek, Ramadiye, Badinli, Karkin, Ali Bezanlı ve Çemenli dahil toplam 7 yerleşim yerinde kontrolün sağlandığını duyurmuştu.

SON 24 SAATTE 178 TERÖRİST

Genelkurmay Başkanlığı bu sabah yapılan açıklamada harekatın başından bu yana, 178’i son 24 saatte olmak üzere toplam 2 bin 612 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

ŞEYH HADİD BELDESİ DE KURTARILDI

Afrinin Şeyh Hadid Beldesi ve Mustakan köyü de terör unsurlarından arındırıldı. Bülbül ve Raco'nun ardından Şeyh Hadid, Afrin'de kurtarılan üçüncü belde oldu.

TSK ve ÖSO güçleri, Afrin’in doğusundaki Şeyh Hadid beldesinde çatışmaların ardından öğle saatlerinde kontrolü sağladı. Belde dışında direnen bazı teröristler ile çatışmalar yaşandığı belirtilirken, Mustakan ve Haci Halil köyleri de dün terör unsurlarından arındırıldı. Ayrıca dün Şeran Beldesi'ne bağlı Ali Bedirli ve Kırıklı köyleri de dün terör unsurlarından temizlendi.

ÇOK KRİTİK NOKTALAR ALINDI

Bugün son olarak Afrin'in batısındaki Şeyh Hadid beldesine bağlı Soğulcak ve Aranda köyleri, Şeran beldesinin Bafliun köyü ve dağı ile Racu beldesine bağlı Halilo köyü teröristlerden temizlendi.

Böylece Afrin belde merkezine doğu hattından giden yol ile Şeran belde merkezinin doğu ve güney kanadı ile örgütün Afrin merkezini doğu ekseninde ilk savunma hatlarının olduğu Kafr Cenne ve Kıtme köyleri ateş menzili içine giriyor.

Böylece Azez'den ve kuzeydeki Şeran belde merkezinden Afrin ilçe merkezine uzanan yollar ile örgütün ilçe merkezini ilk savunma hatlarının bulunduğu Kafr Cenne ve Kıtme köyleri TSK'nın ateş menzili içine girdi.

KARAYOLU BAĞLANTISI KESİLDİ

Son ilerlemelerle Cinderes-Afrin ilçe merkezi arasındaki karayolu bağlantısı da kesilmiş oldu. TSK ve ÖSO birlikleri, saat 13:00 sularında Şeyh Hadid belde merkezini teröristlerden temizlemişti. TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana YPG/PKK-DEAŞ'ın işgalindeki Afrin'de 3'ü belde merkezi, 102'si köy, 6'sı köy altı yerleşim ve 22'i stratejik dağ veya tepe, biri YPG/PKK'ya ait üs olmak üzere 134 noktayı ele geçirdi.

DÜN NELER YAŞANDI?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve destek verdiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Zeytin Dalı harekâtında önemli bir aşama olarak değerlendirilen Raco beldesinde hâkimiyeti sağladı. Raco merkezine yönelik operasyon 8 saatte tamamlandı. Böylece Raco, Bülbül’den sonra ele geçirilen ikinci büyük belde oldu.

Öncelikli hedefi Afrin kent merkezini terör örgütü PYD/PKK’dan temizlemek olan Zeytin Dalı harekâtında dün çok önemli bir aşama geçildi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve destek verdiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, Afrin’e batıdan girişte stratejik öneme sahip, karayolu kavşakları ile tren yolunun olduğu, tepelik yerlere kurulu Raco beldesinin merkezi olarak değerlendirilen yerleşim alanının sınırından giriş yaptı. Çevre mahalleleri ele geçirilen Raco’nun merkezine yönelik, sabah saat 07.00 sıralarında, Jandarma Özel Harekât (JÖH) ve Polis Özel Harekât (PÖH) timlerinin desteğiyle ilerleyiş başladı.

Raco’nun kısa süre içinde tamamen temizlenip tam kontrol altına alınması için, aralarında kadınların da bulunduğu teröristlerle sıcak çatışmalar yaşandığı bildirildi.

ESAD VE PYD BAYRAKLARI İNDİRİLDİ

Raco’nun merkezine ilerleyişte JÖH ve PÖH’ler, teröristlerin mayın ve el yapımı patlayıcılarla (EYP) kurdukları tuzakları da imha etti. Ve saatler 15.00’i gösterdiğinde Mehmetçik kent merkezinde tam hâkimiyeti sağladı. Bu operasyon yaklaşık 8 saatte tamamlandı. Teröristlerin boşalttığı evler tek tek arandı. Evlerin çatılarında bulunan Suriye rejimi ile terör örgütü PYD/YPG’ye ait bayrak ve flamalar indirilerek yerine ÖSO bayrakları asıldı. Askeri kaynaklar, sivillerin zarar görmemesi için birliklerin büyük özen gösterdiğini, bu nedenle ilerleyişin de zaman aldığı bilgisini verdiler. Raco’daki ilerleyişe Fırtına obüsleri, çok namlulu roket atarlar (ÇNRA), savaş uçakları, ATAK helikopterleri ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) teröristlerin kaçış ve ikmal yollarını vurdu.

AFRİN-CİNDERES YOLU KAPANABİLİR

Afrin’in batısında bu önemli gelişme yaşanırken, güneyde Raco’dan daha stratejik öneme sahip Cinderes yakınlarında da ilerleme kaydedildi. TSK ve ÖSO, güneyini çevrelediği Cinderes’in doğusundaki Ramadiye, Hamilek ve Badanli köylerini teröristlerden temizledi. TSK ve ÖSO birlikleri böylece, Afrin ile Cinderes arasındaki yolu her an kesme olanağına kavuştu. Cinderes karşısındaki Reyhanlı’ya dün öğle saatlerinde yoğun asker ve zırhlı araç takviyesi dikkat çekti.
TSK ve ÖSO, Afrin’in kuzeydoğusundaki Şeran beldesinin kuzeyindeki Çemenli, Alibezanlı ve Karkin köylerini Zeytin Dalı Harekatı kapsamında YPG/PKK-DEAŞ’tan kurtardı. Harekatın başından bu yana Afrin’de 2’si belde merkezi, 96’sı köy, 6’sı köy altı yerleşim ve 21’i stratejik dağ veya tepe, biri YPG/PKK’ya ait üs olmak üzere 126 noktayı ele geçirildi.

ATATÜRK KARARGÂH KURMUŞTU

RACO, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir yere sahip. Mustafa Kemal Atatürk, 7. Ordu Komutanı olarak 26 Ekim 1918 tarihinde İngilizlere ve asi Arap kuvvetlerine karşı kazandığı ve 1. Dünya Savaşı’nın en son meydan muharebesi olarak bilinen Katme Savaşı’ndan sonra ordu karargâhını 30 Ekim 1918’de Raco’ya taşımıştı. Türk askeri, tam 100 yıl sonra Atatürk’ün komutan olarak bir anlamda bugünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin güney ve güneydoğu sınırlarını kafasında şekillendirdiği Raco’ya girdi. Raco, TSK ve ÖSO’nun Afrin’de ele geçirdiği 120’den fazla nokta arasında ikinci büyük belde oldu. Daha önce ele geçirilen kuzeydeki Bülbül beldesi de köyden büyük yerleşim merkeziydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Muhsin Erfidan04 Mart 2018 19:37

    Allah ordumuzun yardımcısı olur o bölge temizlenir temizlenmez.Türkiyedeki 3 milyon Suriyeli yerleştirilmeli ve Türkiyenin koruması altında olmalıdır.