E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump'tan Meksika'ya bu kez de ek vergi tehdidi---

Trump'tan Meksika'ya bu kez de ek vergi tehdidi

Trump'tan Meksika'ya bu kez de ek vergi tehdidi
05 Nisan 2019 - 06:15 borsagundem.com

ABD Başkanı, geçen hafta tüm sınırı kapatmakla tehdit ettiği Meksika'ya bu kez ek vergi tehdidinde bulundu. Trump, yasa dışı geçişlerin engellenmemesi halinde Meksika'da üretilen otomobillere vergi koyacağını söyledi

ABD Başkanı Donald Trump Meksika’dan gelen yasa dışı göçmen akışının durdurulması için güney sınırının bazı kısımlarının kapatılacağı açıklamasının ardından bu kez Meksika’da üretilen otomobillere gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulundu.

Trump gazetecilere Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada “bu güçlü, teşvik edici ancak daha yumuşak” önlemin de işe yaramaması halinde ABD-Meksika sınırını kapatacağını söyledi.

Trump geçen hafta Meksika’ya tüm yasadışı geçişleri derhal durdurmaması halinde sınırı kapatacağı uyarısında bulunmuştu. Trump o tarihten bu yana Meksika’yı yeni önlemler aldığı gerekçesiyle övüyor.

Trump son olarak “Meksika’yala birçok iyi şey oluyor. Meksika sınırı kapatacağımızı ya da otomobillere vergi getireceğimi anlıyor” ifadelerini kullandı.

Trump, Meksika’nın aldığı önlemlerde medyada yer alan haberlerin etkisinin büyük olduğunu söyledi.

Meksikalı ihracatçılar bu hafta ABD’ye ihracatı hava nakliyatıyla yapmayı planladıklarını böylece sınırda oluşan uzun kamyon kuyruklarına takılmayacaklarını bildirmişti. Başkan Trump’ın federal görevlileri gümrük kontrol noktalarından sınır geçiş noktalarına çekmesi gümrüklerde kuyrukların artmasına neden olmuştu.

Daha pahalı olan hava nakliyatını tercih eden şirketler arasında otomobil parçaları ve tıbbi malzeme üreticileri de yer alıyor. Bu firmalar ABD’li müşterilerine gecikmeli teslimat yaparak tazminat ödemek zorunda kalmamak için hava nakliyatı seçeneğini değerlendiriyor.

Trump ayrıca Meksika’nın sınırdan yasa dışı uyuşturucu geçişini önlememesi halinde yeni gümrük vergileri uygulayacağını belirtiyor. Trump bu konuda da önlem alması için Meksika’ya bir yıl süre tanıdığını söylüyor.

Başkan Trump Kongre’ye de çağrıda bulunmuş ve Twitter mesajında Kongre’nin göç ve güvenlikle ilgili yasal boşlukları doldurmak için gerekli adımları atmaması durumunda sınırı kapatacağını yazmıştı.

Sınırın kapatılmasının her iki ülke ekonomisine de olumsuz etkisi olacağı tahmin ediliyor.

ABD’nin Güney sınırında yapılan gözaltılar son aylarda hızla arttı. Sınır görevlileri sadece Mart ayında 100 bin kişiyi gözaltına aldı veya ülkeye girişlerini reddetti. Bunların yarısından fazlasını çocuklu aileler oluşturuyor.

Sınır güvenliğinin Trump’ın 2020 seçim kampanyasının en önemli gündem maddelerinden biri olması bekleniyor.

Başkan Donald Trump, yasa dışı göçün önlenmesi için Kongre’den bütçe tasarısında ödenek ayırmasını istemişti ancak bu konuda Kongre’de anlaşma sağlanamaması nedeniyle hükümet geçen yıl Aralık ayının ortasından başlayarak 35 gün süreyle kapalı kalmıştı.

Trump 15 Şubat’ta sınıra duvar projesi için Kongre’yi baypas etmek ve daha önce Kongre tarafından onaylanan ancak başka projelere ayrılan kaynakları kullanabilmek amacıyla ulusal acil durum ilan etmişti. Hem Temsilciler Meclisi hem de Senato Trump’ın ulusal acil durum ilanını oyladıkları tasarıyla sonlandırmış, Trump da 15 Mart’ta bu tasarıyı veto etmişti. (Amerika'nın Sesi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)