E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTrump'ın Türkiye'ye esnek davranmasının sebebi ne?---

Trump'ın Türkiye'ye esnek davranmasının sebebi ne?

Trump'ın Türkiye'ye esnek davranmasının sebebi ne?
16 Kasım 2018 - 09:47 borsagundem.com

Rahip Brunson'ın iadesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye karşı olan tutumunu değiştirdi

Kasımda Aşk, Son Gaz

Türkiye, dünyanın en gözde portföy yatırımı ülkesi konumunu sürdürüyor. Türk Lirası bugün 5.35’e kadar inerek Ağustostan beri dolara karşı % 25 değer kazanırken 10 yıllık tahvilin faizi % 22.6'dan % 16'ya geriledi (ki parada dalgalanma başlamadan 13 seviyelerindendi) 3 gündür yükselen borsa dün Tl bazında yatay gözükse de dolar bazında % 1.6 yükseldi.

Bu güzel gelişmelerde; verilen yüksek faizin ve alınan geçici önlemlerle daha güvenilir hale gelen sistemin etkisi kadar ABD başkanı Trump'ın jestleri de etkili oluyor. Rahibi bırakmadığı için Türkiye'ye kızan ve iki bakana yaptırım uygulamaya kadar giden tepkisi, 12 Ekim'de rahibin serbest bırakılmasıyla terse dönerek evrildi. Neredeyse her hafta bir jest geliyor ki hoşumuza gitmesin.

İki başkan arasında buzları eriten 21 Ekimdeki telefon görüşmesi sonrası 1 Kasım'da yeniden telefonla görüşüldü. Bu görüşmede Erdoğan ayrıca Halk Bankası sürecinin düşürülmesinin normalleşme sürecinde önemli bir adım olacağını söyleyince Trump, "Hazine Bakanlığımla görüşeceğim" demiş. Menbiç’te Türk-Amerikan askerlerinin ortak devriyesi 1 Kasım’da başladı. Ertesi gün iki ülke, karşılıklı olarak bakanlara uyguladıkları yaptırımların kaldırıldığını duyurdu. 11 Kasım'da Paris'te Devlet Başkanları yemeğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump yan yana oturmuştu.

5 Kasım’da İran'a uygulanmaya başlayan ambargolarda Türkiye geçici muafiyet alan 8 ülkeden biri olarak açıklandı. 6 Kasım'da ABD, PKK’nın lider kadrosundan 3 kişiye toplam 12 milyon dolar ödül koydu. 14 Kasım'da ABD'den kiralanan 'Rowan Norway' platformu, TPAO tarafından belirlenen koordinatlarda sondaj çalışması yapmak üzere Mersin'e geldi. 15 Kasım akşamı ise NBC haberine göre, Trump, Fetö elebaşı Gülen'in yasal olarak iadesi konusunda çalışmalar için talimat verdi. Bugün gelen haberlerde ise Pentagon, Türkiye'nin satın alması planlanan 100 F-35 uçağıyla ilgili raporunu Kongre'ye sundu. Açıklamaya göre raporda tavsiye verilmiyor. Yani negatif bir durum yok. Ancak bir konu daha var ki Trump'a müteşekkiriz o da İran'a ambargoya rağmen petrol fiyatlarının düşmesindeki payı. Ekim'de 86 dolara çıkan Brent varil fiyatı şimdi 66 dolara indi, ki bu Türkiye'nin milyarlarca dolarının cebinde kalmasını sağlayacak.

Bu haberler güzel ama ABD başkanının Türkiye’yi kara kaşı kara gözü için sevmediği aşikar. Suriye politikalarından ve Rusya ile olan ittifakından ötürü Türkiye ile çatışmalar daha da sürecek. Fırat’ın doğusunda özerk PKK bölgesi kurmaları karşılığında Irak'taki PKKlılara ödül koymalarına bakanlarımız tepki gösterdi. 2019 sonunda Türkiye'ye kurulacak rus S-400'lerin bölgesine ABD'nin yıllarca hayalini kurduğu görünmez uçaklarını vermek istemiyorlar. Halk Bankası konusunda Trump'ın OFAC soruşturmasına müdahale edebileceği ama New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’nda (SDNY) devam eden soruşturmaya müdahale edemeyeceği basında yazılıyor. Fetö için iade konusunu ise Trumpın sözcüsü yalanladı. Bu gerçekler yüzünden ABD konusunda çok da iyimser olamıyoruz. Çıkarı ne gerektirse onu yapacaktır. Gölge etmesin başka ihsan istemeyiz.

Avrupa tarafında ise Brexit sürecindeki yeni sancılar beliriyor. Başbakan May, bir azınlık hükümetini yönetiyor. Ve 4 bakanı istifa etti. Sterlin, dün şelale düşüşü yaptı. AB ile anlaşmayı çoğunluğa beğendiremeyeceği ortada. Sıkıntı büyüyecek gibi. İtalya ise Bütçesini AB'ye sundu ve ses yok. Bakalım AB ona nasıl bir ceza verecek.

STRATEJI

88.6 binden gelen yükseliş trendi 96 binden dönünce 94 binde hedge yapmayı önermiştik. Aynen devam! 94 bin yukarı geçerse yine stoplamayı öneririz.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 500 puan civarında artışla, BIST 100 tarafında ise % 0.4 civarında güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 1Borsacı16 Kasım 2018 21:45

    İngiliz devlet adamının sözü var, Türkiye'yi kuruyunca sulayıp büyüyünce budayacaksın diye. Demek budama dönemi bitti sulama dönemi başladı. Hepden batarsak sosyal patlama olur, çevreye de sıçrar.

  • YORUM16 Kasım 2018 15:17

    TL. dolara karşı  % 25 değer kazanmış, tersinden bakınca öyle, pekala dolar 3.50 den 5.35 lere kadar çıkmış bu durumda Tl nin değer kaybı ne? tam  %52.8  bu durumda TL nin değer kazandığından bahsedilebilir mi? Alnus gibi  dar pencereden bakılınca oluyormuş demek...

  • fafa16 Kasım 2018 15:07

    Trump veya Amerika bir çocuk tehdit eder gibi Türkiye'yi tehdit etti .Bir ülkeye yapılmaması gereken hareketleri yaptı,yalnız Trump değil,Obama da sopa göstermed mi?Öyleyse Amerika'ya genel anlamda bakılmalı.Türkiye ekonomisi iyi olmadığı için sesini çıkaramadı.Halbuki Türkiye Asya'nın kapısı.Ekonomimiz iyi olsaydı ,hodri meydan diyebilirdik.İsraf biz mahvetti,aldığımız borçları,kazancımız gibi harcadık.Adam parmak sallad,biz,yumuşak davranıyor ,diyoruz;olacak iş değil.

  • ...16 Kasım 2018 13:26

    orta asyada ve stratejik olarak şuanki coğrafyada.... araplar gibi dağılmayan, asgeri güçü çok çok kuvvetli, her türlü operasyonel kabiliyeti heln olan(avrupada yok) ileride Rusyaya yanaşmasını istemediğinden dolayı... nato adı altında ciddi güç durumunda Türkiyeyi kaybetmek istemiyor ( 1. dünya savaşında müttefikler kaybetsede bir sürü cephede imkansızlıklar içinde başarıya ulaştığımız çok yer var. Dönemin süper gücü ingilterenin kraliyet donanması, fransanın seçkin deniz gemileri tek tek imka edilmiştir.)  Ki abd uçakları için en iyi üs tamemen silahların uyumlu oldugu Türkiye.. silah mühimmat vb. uyumlu %100

  • belirsizlik16 Kasım 2018 11:44

    amerika suçsuz olan hakan atillayı bir an önce türkiyeye göndermelidir.