E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump'ın Rusya'yı vuralım kararına Pentagon engeli---

Trump'ın Rusya'yı vuralım kararına Pentagon engeli

Trump'ın Rusya'yı vuralım kararına Pentagon engeli
16 Nisan 2018 - 08:54 borsagundem.com

ABD'nin geçtiğimiz günlerde Suriye'deki kimyasal hedefleri vurduğu operasyonun detayları ortaya çıktı. Trump cephesi ve Pentagon'dan operasyon öncesi hangi kararlar çıktı. İşte detaylar...

Son Suriye saldırısı ile ilgili önemli bir iddai ortaya atıldı. Wall Street Journal'ın haberine göre, saldırının planlama toplantısında senaryolar konuşulurken Başkan Trump, Suriye'deki Rusya askeri hedeflerinin vurulmasını da gündeme getirmiş. Ancak buna Savunma Bakanı Mattis başta olmak üzere Pentagon cephesi karşı çıkmış.

Pentagon'un hazırladığı raporda saldırı için üç seçenek sunulmuş: Sadece Esad'ın kimyasal tesislerinin vurulması, daha geniş Suriye hedeflerinin vurulması ve bunlara ilaveen Suriye'deki Rusya ve İran askeri hedeflerinin vurulması.

Gazetenin Pentagon kaynaklarına dayandırdığı habere göre, böylece sadece Suriye değil, Suriye topraklarındaki Rusya ve İran hedeflerinin vurulması da "bir seçenek" olarak masaya getirilmiş ve hararetle tartışılmış. 

Trump, Suriye rejimine silah sağlayan bölgedeki Rusya ve İran'a ait unsurların da gerekirse vurulmasını isteyip destek verince, Savunma Bakanı Mettis bunun vahim sonuçlarına dikkati çekerek vazgeçirmiş. 

Bu haberden çıkan sonuç, "Pentagon'dan destek bulsa Trump Rus hedefleini vurma kararı verebilirdi" diye yorumlanıyor. 

Öte yandan Suriye'ye yönelik saldırının ardından ABD şimdi de Rusya'ya "yeni yaptırımla" uygulamak için karar aldı. Geçen hafta başından ABD'nin büyük Rus şirketleri ile işadamlarına yönelik ambargosu yüzünden rublede sert düşüşler yaşayan piyasalar, yeni yaptırımları yine "kaygıyla" bekliyor. Bu kez yeni  "savunma sanayi" şirketlerinin hedef alınması bekleniyor.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımların Pazartesi günü açıklanacağını belirtti. Haley bu açıklamyı CBS kanalına yaptı. 

VOA'nın haberine göre Nikki Haley, “Esad rejiminin müttefiki Rusya için yeni yaptırımlar Pazartesi günü açıklanacak” dedi.

Haley, yaptırımların Esad’la ve kimyasal saldırıyla bağlantılı malzeme üreten şirketleri hedef alacağını vurguladı.

Haley, Amerika-Rusya ilişkilerinin düşük bir noktada olduğunu kabul etti ve ilişkilerin gerginleşmesinden Rusya’yı sorumlu tuttu.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi, ülkesinin Rusya’yla ilişkilerinin gelişmesini umduğunu da kaydetti.

Amerika 2016 seçimlerine müdahale ettiği gerekçesiyle daha önce de Rusya’ya yönelik bir dizi yaptırım kararı almıştı.

En son yaptırımlar Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e yakın bazı zengin Rus işadamlarını hedef almıştı.

Rusya yaptırım kararlarına karşılık vereceğini belirtiyor.

Moskova'dan tepki

Rus Parlamentosu üst kanadının Savunma Komisyonu başkan yardımcısı Evgeny Serebrennikov, yeni Amerikan yaptırımlarının Rusya için zor olacağını ancak bunun Amerika ve Avrupa’ya daha fazla zarar vereceğini belirtti.

Moskova’nın yeni yaptırımlara hazır olduğunu belirten Serebrennikov, “bunlar bizim için zor fakat Amerika ve Avrupa’ya daha fazla zarar verecek” ifadesini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erol g.16 Nisan 2018 10:30

    Başkanların her görüşü doğru/geçerli olsaydı harekatta Rusya hedefleri de vurulmuş olacağından belki de bugünlerde 3 dünya savaşı başlamış/başlıyor olacaktı BAŞKANIN HER DEDİĞİNİ YAPMAK HER DEDİĞİNİ İTİRAZSIZ UYGULAMAK DEMOKRASİ DEĞİL FİRAVUNLUK SİSTEMİDİR