E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTrump'ın kararları piyasaları sarstı---

Trump'ın kararları piyasaları sarstı

Trump'ın kararları piyasaları sarstı
25 Haziran 2018 - 08:42 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump'ın ticaret savaşlarını sürdürmesi piyasalarda karışık seyre neden oluyor

Asya borsaları ABD ve dünyanın başlıca ekonomileri arasında dış ticaret politikası geriliminin artmasıyla birlikte geriledi. Petrol fiyatları ise OPEC'in üretimi ılımlı derecede artırma kararının ardından kaydettiği kazanımların bir kısmını geri verdi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.6, S&P 500 vadeli kontratları yüzde 0.5 ekside bulunuyor.
Asya borsalarındaki kayıplar ABD Başkanı Donald Trump'ın Çinli şirketlerin ABD'li teknoloji şirketlerinde yatırım yapmalarını sınırlamayı değerlendirdiğini bildiren Wall Street Journal haberini izliyor.
Dünya borsalarını izleyen MSCI endeksi ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin geniş çaplı bir savaş halini almasıyla birlikte geçen altı haftanın beşinde düşüş kaydetti. Dünya borsaları geçen haftanın tamamında yüzde 1 ile üç ayın en sert düşüşünü kaydetti.
Çin hisse piyasaları Trump'ın Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarında ürüne yüzde 10 gümrük vergisi tehdidinin ardından geçen haftanın tamamında yüzde 3.7 gerileyerek en çok kaybedenler arasında yer aldı.
Çinli yetkililer ABD ile yaşanan anlaşmazlığın ekonomik büyümede ivmeyi yavaşlatacağı endişelerinin önüne geçmek için hızla harekete geçtiler. Çin Merkez Bankası dün bazı bankaların zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan düşürdü.
Trump'ın Avrupa Birliği'nde üretilen otomobillere yüzde 20 gümrük vergisi tehdidinin ardından geçen haftayı yüzde 4.7 düşüşle kapatan dünya otomobil üreticileri hisse endeksi bugün de ekside bulunuyor.
Yatırımcılar ABD'nin gümrük vergisi tehditleri ve diğer ülkelerin buna karşılık vereceğini açıklamalarının ardından eşgüdüm halinde büyüyen küresel ekonominin güç kaybedeceğinden endişe
ediyor.

DÖVİZ

Dolar küresel ticaret geriliminin artmasının yarattığı endişelerle yen karşısında iki haftanın en düşük seviyelerine geriledi. Risk iştahındaki daralma ise ABD Hazine tahvil getirilerinin düşmesine yol açtı.
Dolar 109.45 yene kadar gerileyerek 11 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.4 ekside 109.54 yende bulunuyor.
Dolar endeksi <.dxy> ise Cuma günü 95.529 ile Temmuz 2017'den bu yana en yüksek seviyeyi
gördükten sonra geri çekilerek 94.559'da bulunuyor. Doların değer kazanmasında ABD ile Avrupa
merkez bankalarının para politikalarındaki ayrışma ve buna paralel olarak ABD Hazine tahvil
getirilerindeki gerileme rol oynuyor.
Ancak ABD Hazine tahvil getirilerinin ABD ile Avrupa Birliği arasındaki ticaret gerilimi nedeniyle bir miktar geri çekilmesi doların geçen haftanın sonuna doğru ivme yitirmesine neden oldu. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirileri bugün bir haftanın en düşük seviyesi olan yüzde 2.871'e kadar geriledi.
Euro Cuma günü Almanya ve Fransa'dan gelen güçlü PMI verilerinin ardından yüzde 0.5 değer kazandıktan sonra bugün 1.1654 dolar ile yatay seyrediyor. İtalyan politikacıların euro bölgesinden çıkmayacaklarını tekrar ifade etmeleri euryo destekliyor.

PETROL

Brent petrolü, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) Cuma günü aldığı üretimi artırma
kararının ardından geçen haftaki kazanımlarını kısmen geri vererek haftaya yüzde 1.8 düşüşle
başladı.
Analistler üretim artırma kararına rağmen küresel piyasada arz ve talebin bu yıl sıkı bir dengede olacağını tahmin ettiklerini ifade ettiler.
Petrol fiyatlarının yükselmesi için Rusya'nın önderliğindeki üye olmayan ülkelerle birlikte 2017 başından bu yana üretimini günde 1.8 milyon varil düşüren OPEC geçen haftanın son gününde
üretimi günde 1 milyon varil artırma kararı aldı. Brent petrolü üretimin beklentiler kadar fazla artırılmaması sonrası yüzde 3.4 değer kazandı. 

ALTIN

Altın fiyatları doların 11 ayın zirvelerinden geri gelmesi ve ABD ile Avrupa Birliği arasındaki ticaret geriliminden bulduğu destekle yükseldi. Altının spot piyadaki ons fiyatı yüzde 0.3 artıda 1,271.79 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie25 Haziran 2018 13:25

    Sessiz yığınların sesi, kimsesizlerin kimsesi sarı reyiz seni seviyoruz. Piyasaları karıştır. Borsayı düşür.