E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump'ın destekçileri Kongre binasına girdi!---

Trump'ın destekçileri Kongre binasına girdi!

Trump'ın destekçileri Kongre binasına girdi!
06 Ocak 2021 - 22:27 borsagundem.com

ABD Başkanı Donald Trump'ın Washington DC'deki mitingi sonrasında destekçileri polisleri ve barikatları aşarak kongre binasına girdi. Silahlı çatışmalar yaşandı

ABD Kongresi'nin bugüne kadar genellikle formaliteden ibaret olan seçim sonuçlarını tescil için yaptığı oturum bu yıl tarihi bir nitelik kazandı. Seçimlere usulsüzlük karıştığı yönündeki asılsız iddiaları ortaya atan Donald Trump'ın çağrısıyla başkent Washington DC'de binlerce kişi toplandı. Trump, destekçilerine yaptığı konuşmada, "Asla vazgeçmeyeceğiz, yenilgiyi asla kabul etmeyeceğiz" dedi. Daha sonra kalabalık, bina çevresindeki güvenlik bariyerlerini aşarak, Kongre binasına ulaştı. Twitter, Trump hesabını 12 saat süreyle kilitlerken, Beyaz Saray'daki istifalar Başkan'a soğuk duş etkisi yaptı. Son dakika gelişmelerini canlı aktarıyoruz...

TRUMP TARAFTARLARI KONGRE BİNASINA GİRDİ

ABD'nin başkenti Washington'da Donald Trump'a destek gösterisi düzenleyen bir grup protestocu, polis barikatını aşarak Kongre binasına girdi. 

Washington'da, Seçiciler Kurulu oylarının sayıldığı ve 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçimlerinin sonuçlarının resmileştiği Kongre oturumu devam ederken Trump destekçileri de Kongre binasının dışında protesto düzenliyor. 

Göstericilerden bir grubun polis barikatını aşarak Kongre binasına girmesi sonucu polisin biber gazıyla müdahalesine ilişkin görüntüler sosyal medyaya yansıdı. 

Olaylar sırasında hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi. ABD medyası yaralıların olduğu bilgisini de paylaştı. İngiliz basını "ABD'de anarşi" başlıkları attı. Güvenlik güçleri, Kongre binasını dört saat sonra göstericilerden temizledi.

ULUSAL MUHAFIZLARA TALİMAT

Trump, Ulusal Muhafızlara "Kongre binasındaki olaylara müdahale etmeleri" yönünde talimat verdi.

Image

FOX NEWS: BİR KİŞİ VURULDU

Fox News'te yer alan habere göre, Kongre binası içinde bir kişi silahla vuruldu. Ağır yaralı halde hastaneye kaldırılan kişinin bir kadın olduğu ve hastanede hayatını kaybettiği öğrenildi. 

YARALI POLİSLER VAR

Çatışmalar sırasında çok sayıda polisin de yaralandığı bildirildi. Hayatını kaybeden bir gösterici ve yaralı polisler, ABD demokrasi tarihine unutulmaz bir leke bıraktı. 

PELOSI'NİN OFİSİ, BİLGİSAYARLARI VE E-POSTA HESAPLARI ELE GEÇİRİLDİ

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin ofisi, bilgisayarlar ve e-posta hesapları açık vaziyette ele geçirildi. Trump yanlıları Pelosi'nin e-postalarını yayınlamaya başladı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin binadan tahliye edildiği duyuruldu.

Image

MİKE PENCE, GÜVENLİK NEDENİYLE BİNADAN ÇIKARILDI

Öte yandan Arizona'daki seçim sonuçlarına itirazı değerlendiren Senato, olaylar nedeniyle oturuma ara verdi.

"Senato Başkanı" sıfatıyla söz konusu oturumu yöneten Başkan Yardımcısı Mike Pence'in ise güvenlik nedeniyle binadan çıkarıldığı öğrenildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

ABD'nin başkenti Washington'da çıkan olaylar nedeniyle yerel saatle 18.00'den sonra şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Trump destekçilerinden Kongre'ye baskın girişimi!

TRUMP'TAN ÇAĞRI

ABD Başkan Donald Trump destekçilerine "Polise destek olmaları, barışçıl kalın" çağrısında bulundu.

PENCE'TEN "TEK TARAFLI DAVRANMA YETKİM YOK" MESAJI

Oturumdan kısa süre önce Washington'da destekçilerine hitap eden Trump, oturuma başkanlık eden Başkan Yardımcısı Mike Pence'in "delege oylarını kabul etmeyip, Cumhuriyetçiler lehine yeniden tescil edilmesi" için geri göndermesi gerektiğini savundu.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçim sonuçlarına göre belirlenen delege oylarının sayılıp, sonuçların resmen tescil edileceği Kongre oturumunda "tek taraflı" davranmak gibi bir yetkisi olmadığını bildirdi.

Pence, Trump'ın kendisine yönelik, "Gerekeni yap, seçim sonuçlarına itiraz et" çağrıları üzerine yazılı bir açıklama yayımladı.

Kongredeki oturumdan dakikalar önce açıklamayı yayımlayan Pence, "Anayasayı desteklemeye ve savunmaya yönelik ettiğim yemin, beni hangi Seçiciler Kurulu oyunun sayılıp sayılmayacağına karar vermek için tek taraflı yetki iddia etmekten alıkoyuyor." ifadesini kullandı.

Pence, Seçiciler Kurulu oylarına itiraz etmek için kendisinin herhangi bir yetkisi olmadığının altını çizerek, "ABD tarihinde hiçbir başkan yardımcısı böyle bir hak iddiasında bulunmamıştır." bilgisini paylaştı.

'GÜVENLİK SAĞLANDI' AÇIKLAMASI

Saat 18.00'de sokağa çıkma yasağının başlamasından 4 saat sonra ABD polisinden Kongre binasında güvenliğin sağlandığı haberi geldi. Bir süre sonra da Kongre'de yarım kalan oturuma devam edileceği açıklandı. 

CUMHURİYETÇİLERİN İLK İTİRAZI ARİZONA EYALET OYLARINA

Oturumun başlamasından birkaç dakika sonra seçimin kritik eyaletlerinden Arizona'nın delege oylarına Cumhuriyetçiler itiraz etti.

Senato ve Temsilciler Meclisinden birden fazla ismin imza attığı itiraz dilekçesinin oturum başkanlığına ulaşmasının ardından oturuma 2 saat sürecek tartışma bölümü için ara verildi.

Tartışma bölümünün ardından söz konusu itirazın kabul mü ret mi edileceğine ilişkin oylama yapılması ve ardından Kongrenin yeniden ortak oturuma dönerek delege oylarının sayımına devam etmesi bekleniyor.

ORTAK OTURUMDA NE BEKLENİYOR?

Bu siyasi tartışmalar altında başlayan ortak oturumda, Seçiciler Kurulunda yer alan her bir eyaletin delegelerinin 14 Aralık 2020'de kullandığı oylar, Pence'in önüne kapalı zarflar içinde sunulacak.

Pence'in zarfları alfabetik sıraya göre açıp, tek tek eyaletlerdeki delege oylarının hangi başkan adayı için kullanıldığını okuması gerekiyor.

Kongre kurallarına göre, her iki kanattan en az birer isim bu işleme itiraz ederse, o zaman Senato ve Temsilciler Meclisi kendi içinde konuyu tartışacak.

2 saatlik bu tartışma bölümünün ardından Kongrenin her iki kanadında da itirazların kabul edilip edilmemesine yönelik oylama yapılacak. İtirazın, kabul edilebilmesi için her iki kanatta da salt çoğunluğun oyunu alması gerekiyor.

Temsilciler Meclisinde, Demokratlar çoğunlukta olduğu ve Senatoda da birden fazla Cumhuriyetçi isim Joe Biden'ın seçimleri kazandığını kabul ettiği için 2 saatlik tartışma bölümünün ardından "delege oylarının sayılacağı" asıl bölüme devam edilmesi ve seçim sonuçlarının Biden lehine tescil edilmesi bekleniyor.

ABD Başkanı Trump, uzunca bir süredir Cumhuriyetçi Kongre üyelerine çağrıda bulunarak, seçim sonuçlarına itiraz etmelerini ve 6 Ocak'ta sonuçları tescil etmemelerini istiyordu.

3 Kasım 2020'de yapılan tartışmalı başkanlık seçimlerinin ardından 14 Aralık 2020'de ülke genelindeki 538 delege oylarını kullanmış, Demokrat aday Biden 306 delegeyle seçimleri kazanmıştı.

Trump: Kazanan benim, oyları çalıyorlar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (26)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HELAL OLSUN 07 Ocak 2021 13:06

    HELAL OLSUN . feto itini besleyen abd ye ders olsun. insallah iki de bir proje siyasetçileri T.C. nin başına bela eden bu kafir devlet tarihin karanlıklarına gömülür..feto itini de yanında tarihin karanlık çöplüğüne götürür. bir daha gelmemek üzere..

  • fetoyu da asın07 Ocak 2021 12:28

    feto yu da assalardı ibnetör katil feto piçini

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU07 Ocak 2021 10:48

    abd bence kirli bir oyun oynamaktadır.bunun sonucu iran sıkıntılar yaparak kendi iç gündemini değiştireceklerdir.

  • tv07 Ocak 2021 09:51

    tamda dollardan kaçma zamanı 

  • DOLAR07 Ocak 2021 12:20

    DOLAR ALMA VAKTİ 

  • tv07 Ocak 2021 09:50

    cerenimo

  • ergn07 Ocak 2021 08:21

    ABD de darbe girişimi...Sözde gelişmiş ülkenin az gelişmiş insanları... Patagonyadan farkınız yok.!!

  • Vatandaş Hasan07 Ocak 2021 08:16

    ABD artık "azgelişmiş ülke" statüsüne alınmalı.B

  • hsn Akbük07 Ocak 2021 03:24

    Türkiye ve dünyada Bir çok müslüman ülkelere yapmadığınız pislik kalmadı insanlıktan çıktınız artık sıççıtınız book yüzünüzü gözünüzü boyunuzu geçti hiç bir yere sığmıyor Ne ekersen onu biçersin Amerika

  • Türkoğlu Türk.07 Ocak 2021 12:44

    İşte görün ABD ve uşaklarının gerçek yüzünü.evlerinden ateş eksik olmasın ABD uşakları muhafazakarların.

  • Meto07 Ocak 2021 00:06

    Cumhuriyetci parti merkezinde bomba bulunmus güya ...trump ı harcayacaklar belli oldu.daha ne komplolar kurulacak.

  • Haşim06 Ocak 2021 23:58

    Bir zamanlar Abd... Başkasının hayatını kontrol altında tutacam derken kendilerini rezil ediyorlar oh ne iyi oluyor Biraz dünyayı rahat bırakırlar belki

  • Hehe07 Ocak 2021 00:38

    Amerikada normal seyler rahat olun biz degiller iki ay oncede zencileri vurdu diye yikiliyordu abd simdi kesin yikilir teoricieleri kaynar yakinda ama yine olan hep bize oluyor ne hikmetse

  • bolat06 Ocak 2021 23:56

    diğer eyaletlere sicrarsa iş kötü okur abd baharı okur

  • Hehe06 Ocak 2021 23:50

    Kapiya kelepce taksalardi yokmu ki bizde vardida kullandikyaa kusura bakmasinlar

  • Necati kurt06 Ocak 2021 23:47

    Bahaneyi de buldu piyasalar elumuze yarın verirler

  • Hehe07 Ocak 2021 00:35

    Amerika vadelileri dusmemisken tirsip satarsan sen bilirsin dunu hatirla adamlar yarim saate ne guzel stoploss patlatim hisse topladin 6 aydir borsa dusecek diye hisse alamayan bencede bundan kokup elindeki satsin daha mantikli dusunen adamlar lazim

  • Sedo 06 Ocak 2021 23:57

    2-3 gün düşer sonra bize artı yazar rahat ol

  • mehmet06 Ocak 2021 23:46

    tramp ı ortalığı illegal olarak karıştırdığı için yargılamalılar. monica olayında bill clinton dahi yargılanmıştı.

  • Bekle Gör06 Ocak 2021 23:17

    Dolar tuvalet kağıdı olacak yakında

  • Türkoğlutürk07 Ocak 2021 12:45

    He ağam he,

  • vatandaş bir iki07 Ocak 2021 09:52

    yav he he. 

  • Hamido06 Ocak 2021 23:05

    Yürü aslanım, kimse tutamaz seni... Bırakın da birazda coniler hırlaşsın.

  • Metin06 Ocak 2021 22:56

    memleket elden gidiyeaah

  • ali06 Ocak 2021 22:54

    secim biteli 2 ay olmuş bukada geri bir ülke girmedim

  • acacu06 Ocak 2021 22:42

    Hemen bizimkiler endişeliyiz, şuan yönetim kimde bilemiyoruz, demokrasiye saygılı olmaya çağırıyoruz diye açıklama yapmalılar.