E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump'ın DEAŞ'lı teröristlerle ilgili çağrısı Avrupa'yı karıştırdı---

Trump'ın DEAŞ'lı teröristlerle ilgili çağrısı Avrupa'yı karıştırdı

Trump'ın DEAŞ'lı teröristlerle ilgili çağrısı Avrupa'yı karıştırdı
19 Şubat 2019 - 02:07 borsagundem.com

ABD Başkanı'nın, "Suriye'de yakalanan DEAŞ'lı teröristler teslim alınarak ülkelerinde yargılansın" çağrısı Avrupa'da farklı karşılıklar buldu. Belçika'dan teklife olumsuz karşılık gelirken Fransa, "Tek tek inceleyeceğiz" yanıtı geldi

ABD Başkanı Donald Trump, önceki gün yaptığı çağrıda, "İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerden Suriye'de yakaladığımız 800 DEAŞ militanını teslim alarak yargılamasını istiyoruz. DEAŞ çökmek üzere. Hoş olmayan diğer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak" ifadesini kullandı. Trump'ın çağrısı Avrupa ülkelerinde farklı farklı şekillerde değerlendirildi.  

BELÇİKA: SURİYE'DE KALSINLAR, ORADA YARGILANSINLAR

Belçika Başbakanı Charles Michel, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Avrupa ülkeleri DEAŞ'lı teröristleri yargılasın" çağrısına ilişkin, bu kişilerin Suriye'de kalması ve mümkünse orada yargılanması gerektiğini belirtti.

Başkent Brüksel'de basına açıklamalarda bulunan Michel, "Suriye'deki yabancı terörist savaşçılar bölgede tutulmalı ve mümkünse orada yargılanmalı." diye konuştu.

Yabancı terörist savaşçılara ilişkin uluslararası bir tutumun benimsenmesi gerektiğine işaret eden Michel, bu kişiler için özel bir mahkeme de kurulmasının bir seçenek olduğunu dile getirdi.

Michel, konuya ilişkin dün akşam İngiltere Başbakanı Theresa May ile telefonda görüşmüş, Avrupa'nın bu soruna ortak bir tutum benimsemesi gerektiği konusunu gündeme getirmişti.

Suriye ve Irak'ta, Belçika kökenli yaklaşık 500 DEAŞ'lı terörist olduğu düşünülüyor.

Fransa DEAŞ'lı teröristlerin durumunu inceleyecek

Fransa Adalet Bakanı Nicole Belloubet, France 2 televizyonunda yaptığı açıklamada, ABD'nin Suriye'den çekilme kararıyla bölgede yeni bir jeopolitik durumun oluştuğunu belirterek, buna karşın ülkesinin tavrında bir değişiklik olmadığını dile getirdi.

Suriye'deki Fransız DEAŞ'lı teröristlerin durumlarını tek tek inceleyeceklerini ifade eden Belloubet, ülkeye gelenlerin de yargılanacağını söyledi.

Suriye ve Irak'ta, Fransa kökenli yaklaşık 150 DEAŞ'lı terörist olduğu ve bunların 50'sinin terör örgütü YPG tarafından tutulduğu belirtiliyor.

LONDRA'DAN RET

Londra'dan Trump'ın çağrısına, "Bu cihatçılar nerede suç işledilerse, orada yargılansınlar" yanıtı geldi. Başbakan Theresa May'in ofisinden yapılan açıklamada, "Bu savaşçılar, işledikleri suçlara denk gelen yasal sürece uygun olarak adalete teslim edilmeli, mümkün olduğu kadar suçları işledikleri yerde yargılanmalılar" görüşü dile getirildi.

ALMANYA GERİ ALACAK

Berlin ise "organizasyonu çok zor olsa da, Suriye'de IŞİD saflarında çarpışan Almanların ülkelerine dönme hakkına sahip" olduğunu açıkladı. İçişleri Bakanlığı sözcülüğü konuya ilişkin, "Bütün Alman vatandaşları, DEAŞ üyesi olan şüpheliler dahil, temel bir hakka sahip" dedi. Pazar günü Alman ARD Televizyonu'na konuşan Dışişleri Bakanı Heiko Mass, "Geri dönüşün organizasyonu oldukça zor. Eğer bu kişilerin derhal bir mahkemeye çıkarılacağını ve yargılanarak cezaevine konacağını garanti edebilirsek dönüş mümkün olabilir" diye konuştu.

TRUMP'IN ÇAĞRISI

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından paylaştığı mesajda Avrupa ülkelerine, Suriye'de yakalanan Avrupa kökenli terör örgütü DEAŞ militanlarını teslim alarak yargılamaları çağrısında bulunmuş aksi halde teröristleri serbest bırakmak zorunda kalacağını kaydetmişti.

Trump, "İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerden Suriye'de yakaladığımız 800 DEAŞ militanını teslim alarak yargılamasını istiyoruz. DEAŞ çökmek üzere. Hoş olmayan diğer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak." ifadelerini kullanmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)