E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTrump'ın açıklaması sonrası dolar/TL 5.72'ye geriledi---

Trump'ın açıklaması sonrası dolar/TL 5.72'ye geriledi

Trump'ın açıklaması sonrası dolar/TL 5.72'ye geriledi
23 Ekim 2019 - 08:35 borsagundem.com

Dolar/TL kuru, Trump'ın Türkiye yaptırımlarının kaldırılacağını açıklamasının ardından 5.72 seviyesine kadar geriledi

Dolar/TL Türkiye'nin ABD'nin ardından Rusya ile de Suriye konusunda anlaşma sağlamasıyla 5.7540'a kadar gerilerken, gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri ise düne göre yaklaşık 70 baz puanla sert geriledi.

Akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması talimatını verdiğini açıklamasının ardından düşüşünü hızlandırdı.

Dolar saat 18:54 itibariyle 5.7326 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7250 lira, en yüksek 5,8119 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.4032 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1116 seviyesinde. Gram altın 276.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.75 seviyesinde.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyareti öncesi 5.85'e yakın bir seyir izleyen dolar/TL 7 Ekim'den bu yana en düşük olan 5.7540'a kadar geriledi. Rabobank gelişmekte olan ülkeler döviz stratejisti Piotr Matys, TL'nin değer kazancının Rusya ile sağlanan anlaşma sonrası hızlandığını söyledi. Matys Suriye konusundaki gelişmelerin Merkez Bankası'nın faiz indirimi konusunda elini kuvvetlendirdiğini de söyledi. Piyasalarda anlaşmaların sahadaki etkisi yani jeopolitik gelişmeler takip edilmeye devam edilirken, bir diğer taraftan ise TCMB'nin yakınki faiz kararı bekleniyor.

TCMB'nin 425 ve 325 baz puanlık iki faiz indirimi ardından bu hafta da 200 baz puana ulaşan bir faiz indirimi yapabileceğine dair fiyatlamalar TL'yi baskılayan bir unsur olmayı sürdürüyor.

Öte yandan gelişmekte olan ülke para birimlerinin tamamında Brexit süreci endişesi ile ilgili sert satış baskısı yaşanırken TL açık ara benzer para birimlerinden pozitif ayrışıyor. Türkiye ve Rusya, Suriye ve Rusya'ya ait kuvvetlerin Suriye'nin kuzeydoğusuna yerleşerek bölgeden YPG'yi çıkarması üzerinde anlaşırken, anlaşma hem Moskova hem de Ankara tarafından zafer olarak nitelendi. Haberin Orjinali İçin Tıklayın Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında ise "mevcut harekat alanımız dışında bu aşamada yeni bir harekat icra edilmesine gerek kalmamıştır" denildi.

Piyasalar Suriye'de ABD ile 5 günlük sürenin dün tamamlanması ardından yaşanacakları da yakından takip etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz ay boyunca 5.65-5.75 bandında sakin bir seyir izleyen, Suriye gerilimi ile 5.93 seviyesine kadar yükselen dolar/TL geçen hafta ABD anlaşmasıyla yeniden 5.7580'e kadar geriledi ancak bu seviyelerde kalıcı olamadı.

İŞLEMCİLER: TL'DE BASKI YARATAN PPK KALDI

İşlemciler jeopolitik tansiyonun sahaya da tam olarak yansımasının takip edileceğini belirtirken, TCMB'nin yüksek bir faiz indirimi yapabileceğine yönelik endişelerin ise TL'yi baskılamaya devam ettiğini belirtiyorlar.

Geçen hafta başlayan harekat sonrasında TL'deki volatilitenin artmasıyla yarın gerçekleşecek PPK toplantısı beklentisi hiç indirim yapılamayacağı yönünde fiyatlamaya evrilmişti. Analistler son gelişmelerin ardından oluşan olumlu havanın ve bu havanın toplantıya kadar devam etmesinin ise yeniden 150-200 baz puana varabilecek bir indirimin önünü açabileceğini belirtiyordu.

Reuters'in TCMB faiz kararına ilişkin ekonomist tahminlerinden oluşan anketinde faiz indirim beklentisi 100 baz puan seviyesinde.

İşlemcilerin fiyatlamaları ise 100 baz puanın üzerinde, hatta bazı işlemciler indirimin 200 baz puana ulaşabileceğini de fiyatlıyor. Reuters anketinde Ekim ayına yönelik tahmin veren 20 katılımcının 10'u 100 baz puan, beş katılımcı 150 baz puan, bir katılımcı 75 baz puan, bir katılımcı 125 baz puan, bir katılımcı 200 baz puan indirim beklerken, iki katılımcı ise politika faizinin sabit tutulmasını bekliyor. İşlemciler ayrıca bu hafta TCMB ile aynı gün ECB'nin faiz kararının da yakından izleneceğine dikkat çekiyorlar.

Bankacılar kurda jeopolitik endişelerin daha da azaldığından emin olunana ve PPK tamamlana kadar 5.75 altında kalıcı seyrin kolay olmayabileceğine de dikkat çekiyorlar.

Öte yandan bankacılar kurun yeniden 6 seviyesine yaklaşmasını da beklenmedik yeni bir gelişme olmadan mümkün görmediklerini de belirtiyorlar.

Erdoğan, NTV'de yer alan habere göre Soçi'den dönüşü esnasında uçakta yaptığı açıklamada ABD'nin mutabakat çerçevesinde verdiği sözleri tam olarak yerine getirmediğini ifade ederek, "Savunma Bakanı'nın bana verdiği bilgilere bakarsak, ABD ile varılan mutabakat neticesinde verilen sözler tam manasıyla yerine getirilmiş değil... Döner dönmez kesin neticeleri alacağım ve atmamız gereken adımlar neyse onları atacağız" dedi.

HAZİNE EKİM BORÇLANMA PROGRAMINI TAMAMLADI

Tahvil/bono piyasasında ise getirilerde son aylarda belirginleşen düşüş sonrası TL'ye paralel dalgalı bir seyir yaşanıyor. Gösterge 10 yıllık tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %14.33 idi. Bugün ise gösterge 10 yıllık getiri spot piyasada son işlemde %13.61, valörde saat 1739'da son işlemde %13.56 seviyesindeydi. Böylece düne göre 77 baz puan düşüş oldu. Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs'ta %21 seviyesindeydi.

Eski iki yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %14.16 oldu. Bugün yeni iki yıllık gösterge tahvil spot kapanışta %14.05, valörde saat 1743'te %13.81 seviyesindeydi. Hazine bu hafta gerçekleştirdiği 4 ihale ile Ekim ayı iç borçlanma programı da tamamladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet bir 23 Ekim 2019 21:58

    Dolarcılarrr ne olduuuuu hainlerrrr sizi dolar 5 olacak

  • AhmetK23 Ekim 2019 23:35

    İnşallah kardeşim beş değil 4 olsun ham maddeyi dışardan alıp üreterek para kazanılmıyor direk ithalat yapılmayı doğru buluyorum o zaman da hain olmuş olurmuyum sana zahmet cvp verirsen sevinirim

  • mehmet yılmaz 23 Ekim 2019 21:43

    doların düşüşü TÜRKİYE düşmanlarını maymuna çevirdi kendi rumuzlarını bile kullanamıyorlar.

  • mehmet yılmaz23 Ekim 2019 18:45

    Değerli devlet büyüklerimiz lütfen dövizi 5 tl ye düşürün ithalattaki kar marjımızı yükseltmeyi hedefliyoruz dolar beş tl olursa yabancı turist gelemez ki o zaman yerli milli vatandaşımız turüzme yönelir

  • Aydın Doğan 23 Ekim 2019 19:32

    Ne dedigini kendi de bilmeyen bir zerzavar daha bir bu birde okum bokum