E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump’ı engelleyen teknoloji devleri çok mu ileri gitti?---

Trump’ı engelleyen teknoloji devleri çok mu ileri gitti?

Trump’ı engelleyen teknoloji devleri çok mu ileri gitti?
11 Ocak 2021 - 15:30 borsagundem.com

Trump’ın Facebook ve Twitter hesaplarının engellenmesi ABD’de Demokratlar tarafında olumlu ve geç kalınmış bir karar olarak görülse de özel şirketlerin ABD Başkanı’nın sesini kısması endişeleri beraberinde getiriyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz Çarşamba günü ABD Kongresi’nde gerçekleşen şiddet olaylarını destekler nitelikte paylaşımlarda bulunmuştu. Trump’ın bu tavrı sonucunda sosyal medya devleri birer birer Trump’ın ve destekçilerinin sosyal medya hesaplarına yönelik görülmemiş hamlelerde bulundular.

ABD’nin nükleer silahlarına erişimi bulunan Trump’ın Twitter ve Facebook’a erişememesi sosyal medyanın güç gösterisi olarak algılandı. Financial Times’ın haberinde Trump’ın sosyal medya engeli değerlendiriliyor. İşte o haber:

Donald Trump’ın 2024’te geri dönmesi ihtimali sadece ABD Başkanı’nın görevden azil işlemlerinin bu hafta yeniden başladığı Washington’da değil aynı zamanda teknoloji şirketlerinin başkanın tanıtım mekanizmasında beklenmedik bir çatırdama oluşturduğu Silikon Vadisi’nde de gündemin en üst sırasında.

Pelosi: Trump görevden alınmazsa azil sürecine başlıyoruz

Geçen hafta ABD Kongre Binası’nda Trump destekçilerinin yol açtığı şiddet olaylarının ardından Başkan Trump’ın hem Facebook’tan hem de Twitter’dan men edilmesinin ardından iki şirketin platformunda da hesabı bulunmuyor. Apple, Google ve Amazon da aşırı sağcı Trump destekçileri tarafından alternatif Twitter olarak kullanılan Parler uygulamasına karşı adım atmaya başladı.

Bu hamleler, bir teknoloji şirketinin içerik politikalarını ihlal eden kullanıcıları sansürleme hakkı ile bireyin ifade özgürlüğü hakkı arasındaki dengenin nerede olduğu konusunda ateşli bir tartışmaya körükledi.

Trump'ı eleştirenler, pek çok kişinin çok uzun zamandır yapılması gerektiğini düşündükleri platformların dışına atılma hamlesinin geciktiğini söyleyerek ortaya çıkan durumu alkışladılar. Ancak diğerleri, bu hamlelerin bir avuç özel şirketin ne kadar ciddi bir siyasi güç kurulduğunu göstermesinden endişe ediyor.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'nin Kıdemli Yasama Danışmanı Kate Ruane yaptığı açıklamada, "Bay Trump'ı şu anda kalıcı olarak askıya alma arzusunu anlıyoruz." dedi.

Raune, “Ancak Facebook ve Twitter gibi şirketlerin, özellikle de siyasi gerçekler bu kararları kolaylaştırdığında, milyarlarca kişinin konuşması için vazgeçilmez hale gelen platformlardan insanları çıkarmak için kontrolsüz gücü kullanması herkesi ilgilendirmelidir" ifadelerine yer verdi.

Yıllardır sosyal medya şirketleri Trump'a karşı harekete geçmeleri yönünde baskı altında. Sol kanattaki pek çok kişi, Demokratların seçim zaferini yasadışı yollardan "çaldığı" yönündeki asılsız iddialar da dahil olmak üzere, platformları şiddet ateşini körüklemek, komplo teorilerini güçlendirmek ve dezenformasyon yaratmak için kullandığına inanıyor.

Ancak bu hafta ABD Kongresi’ndeki Trump yanlısı bir çete ve ABD Başkanı’nın isyancıları sosyal medya üzerinden övmesi şirketleri Trump’ın tamamen engelleme konusunda ikna etti.

İlk olarak Facebook, ABD Başkanı’nın hesabını süresiz olarak askıya alacağını açıkladı. Ardından Trump'ın 88 milyon takipçisine doğrudan konuşmak için en çok tercih ettiği uygulama olan Twitter, ABD Başkanı’nın hesabını kalıcı olarak engelleyeceğini ve Beyaz Saray gibi ilişkili hesaplardan tweet yollamasına izin vermeyeceklerini söyledi. YouTube, TikTok, Pinterest ve Snap de ABD Başkanı’na kısıtlamalar getirdi.

İlk defa, internetin sosyal medya altyapısından sorumlu teknoloji grupları, Çarşamba günkü şiddet olaylarını organize etmek için kullanılan Trump yanlısı uygulamaları ve forumları susturmak için harekete geçtiler. Amazon, Parler için web hosting hizmetlerini askıya alacağını açıkladı. Uygulama etkili bir yedek sağlayıcı bulamazsa bir süre sonra çevrimdışı olmaya zorlanacak. Daha öncesinde ise Apple ve Google, Parler’ı uygulama mağazalarından çıkarmıştı.

Liberal sosyal medya aktivist grubu Sleeping Giants'tan Matt Rivitz, "Her sosyal platformunda olduğu gibi, bu hizmetlerin de hizmet şartları var. Bunların hepsinin de özellikle şiddet ve nefret çağrıları gibi olayları engellemeleri gerekiyor" dedi. Rivitz, "Şimdiye kadar, bu kuralları nadiren uygulamışlardı" ifadelerine yer verdi.

Eski bir üst düzey Twitter yöneticisi, şirketin Trump'a karşı "inanılmaz derecede sabırlı" davrandığına inandığını söyledi. Ancak 20 Ocak'ta Joe Biden'ın göreve başlamasıyla birlikte şiddetin yeniden başlaması korkusuyla bu hafta ABD Başkanı’nı engellemek zorunda hissettiklerini söyledi.

"Duyurudaki uyarılar açık. . . Daha fazla belanın geldiğine dair bir his vardı. Ve eğer hiçbir şey yapmasalardı, beklemede oldukları için eleştirileceklerdi."

Trump ve en yakın müttefikleri söz konusu duruma öfkeyle tepki gösterirken, Beyaz Saray Twitter çalışanlarının "Demokratlar ve Radikal Sol ile eşgüdümlü olduğu" için ABD Başkanı’nı susturduklarını söyledi.

Ancak başka bir görüşe göreyse bu kararın uzun zaman önce alınmış olması gerekiyordu. Bill Clinton'ın yönetiminde ABD çalışma bakanlığı yapan Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Birimi Kamu Politikası Profesörü Robert Reich şunları söyledi: "Sosyal medya platformları dört yıl gecikti. Trump'ın yalanlarının, komplo teorilerinin ve nefret sözlerinin kök salmasına izin verdiler. Bu miras yıllarca bizimle kalacak."

Yine de bazıları teknoloji şirketlerinin sadece kendi çıkarları için hareket ettiğine ve Demokratların eleştirilerini ve 20 Ocak’ta işbaşına geçecek Biden yönetiminin olası düzenleyici eylemlerini savuşturmaya çalıştıklarına inanıyor. Biden daha önce, ABD yasalarının sosyal medya şirketlerini platformlarında yayınlanan içerikler sebebiyle dava edilmekten koruyan bölümü olan Chapte 230'un yürürlükten kaldırılması yönünde çağrıda bulunmuştu. Kongre üyeleri çok daha sıkı federal gizlilik yasaları için bastırmaya devam ederken Biden yönetimi de aynı zamanda Google ve Facebook karşı anti tröst davaları açacak.

Cumhuriyetçi senatör Marco Rubio Pazar günü Fox News’e yaptığı açıklamada, "Bu çok acınası . . . Bu adamların bunu yapmalarının (Trump’ın engellenmesi) nedeni, Demokratların iktidarı ele geçirmek üzere olması ve bunu kendilerine zarar verecek herhangi bir kısıtlama veya yasanın geçirilmesini önlemek için iyi taraflarına geçmenin bir yolu olarak görmeleri" ifadelerine yer verdi.

Her halükârda, geçen haftaki olaylar Biden yönetimine büyük teknoloji şirketleri üzerindeki denetimini sıkılaştırmak için er ya da geç harekete geçmesi yönünde bir baskı uyguluyor.

Bu arada, Trump’ın destekçileri ve dünya ile iletişim için kurması için çok açık bir şekilde daha dar seçenek bırakıldı. ABD Başkanı kendi platform kurma ihtimalini lanse etti. Ancak bu süreçte örneğin, internet hosting hizmeti sağlayıcılarının engeliyle karşı karşıya kalabilir.

Konunun büyük çoğunluğu Facebook’un ABD Başkanı üzerindeki yasağını kalıcı hale getirmeye karar verip vermemesine bağlı. Kâr amacı gütmeyen şirket Media Matters’ın Baş Yöneticisi Angelo Carusone, “Eğer engellemezlerse Facebook Trump’ın yeni Twitter’ı olur ve paylaşımları kullandığı temel araç haline gelir” dedi.

Carusone Trump için, "Siyasi gücü etkilenecektir, çünkü bu onun muhalefetin merkezi sesi olarak hizmet etme becerisini sınırlandırıyor. Hiç şüphesiz arkasındaki rüzgârı büyük ölçüde azaltacaktır” ifadelerine yer verdi.

Twitter hisselerinde Trump depremi

 

Trump'a Cumhuriyetçilerden istifa baskısı artıyor

 

Rekabet Kurulu'ndan veri paylaşımına soruşturma

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)