E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump: Yapılan yasa dışı bir darbe girişimi ve haince davranış---

Trump: Yapılan yasa dışı bir darbe girişimi ve haince davranış

Trump: Yapılan yasa dışı bir darbe girişimi ve haince davranış
19 Şubat 2019 - 05:29 borsagundem.com

15 Temmuz darbe girişimin başrol oyuncusu Gülen'i iade taleplerine kulak asmayan, Venezuela'da devlet başkanına darbeye destek veren Trump, kendisiyle ilgili görevden alma girişimi üzerine küplere bindi

ABD Başkanı Donald Trump, Trump, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile Adalet Bakanlığı yetkilileri arasında kendisini görevden almaya yönelik görüşmeler yapıldığı iddiaları ile ilgili olarak "Yasadışı ve haince bir davranış" dedi.

Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu, ABD Başkanı'na yönelik yasadışı bir darbe girişimidir" ifadesini de kullandı.

Trump'ın açıklaması, eski FBI Başkan Yardımcısı Andrew McCabe'nin Amerikan CBS televizyonuna yaptığı açıklamaların ardından geldi.

Andrew McCabe, Adalet Bakanı Yardımcısı Rod Rosenstein'in 2017 yılında kendisiyle, anayasının, "Trump'ın ehil olmadığına kanaat getirilirse görevden alınabilmesini sağlayan" bir maddesi hakkında bazı kabine üyeleriyle görüşmeler yaptığını iddia etti.

McCabe, "(ABD Anayasası'nın 2. maddesinde 1967 yılında yapılan) 25. değişiklikle ilgili görüşmelerde Rod benimle diğer kabine yetkililerinin kaç tanesinin bu tür bir çabayı destekleyip desteklemeyeceğini konuştu. Adil olmak gerekirse çok stresli bir dönemdi. Çok kaotik, öfkeli bir sohbet içinde ne noktada olduğumuzu ve bundan sonra ne yapmamız gerektiğini ortaya attı" dedi.

Rosenstein ise hakkındaki iddiaları reddetti ve söz konusu maddenin devreye sokulmasının "temeli olmadığını" söyledi.

Amerikan New York Times gazetesi de geçen yıl adlarını açıklamak istemeyen kaynaklara dayandırdığı haberinde aynı iddialara yer vermişti.

McCabe ise ayrıca FBI'ın Başkan Trump'ın "Rusya ile bağlarını soruşturmak için nedeni olduğunu", Rosenstein'in Trump ile görüşmesinde üstüne dinleme cihazı takmayı "çok ciddi anlamda" düşündüğünü de öne sürdü.

ABD Anayasası'nın ilgili maddesi

ABD Başkanı'nın ehil bulunmadığının tespiti halinde görevden alınmasını öngörüyor.
15 bakanın sekizinin yanısıra Başkan Yardımcısı ve Kongre'nin üçte ikisinin de onayı halinde, Başkan'ın yetkileri Başkan Yardımcısına geçiyor.

Eski ABD Başkanları Ronald Reagan ve George W. Bush bu maddeyi, tıbbi anestezi aldıklarında yetkilerini geçici olarak devretmek için kullanmışlardı.

'Bürokratik darbeye eş, soruşturma açacağım'

Öte yandan, ABD Senatosu Adalet Komisyonu Başkanı Lindsey Graham, iddialar hakkında soruşturma açacağını açıkladı. Graham iddialar için "bürokratik darbeye eş" dedi.

CBS televizyonuna konuşan Graham, "Ülkenin üst düzey emniyet yetkililerinden birinin ulusal televizyona çıkıp, 'bu arada Adalet Bakan Yardımcısıyla 'Başkan'ı 25. maddeye dayanarak görevden alabilir miyiz yönünde bir sohbetimizi hatırlıyorum' demesi dudak uçuklatıcı. Ülkedeki herkes ne olduğunu bilmeli. Adalet Bakanlığı ve FBI'ın Trump ve kampanyasına yönelik tavrına iyi incelemek için elimden geleni yapacağım" dedi.

Beyaz Saray: McCabe güvenilir değil, bunu herkes biliyor

ABD medyası Ocak ayında Rosenstein'ın görevden ayrılmayı düşündüğünü yazmıştı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise "Andrew McCabe, FBI'dan yalan söylediği için utanç içinde görevden alındı. Başkan'a karşı temeli olmayan bir soruşturma başlattı. herkes onun güvenilir olmadığını biliyor" denildi.

FBI Başkan Yardımcısı McCabe geçen yıl Mart ayında dönemin ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions tarafından görevden alındı.

Sessions, McCabe'in bilgi sızdırdığını ve Başkan Trump hakkındaki Rusya soruşturmasını yanlış yönlendirdiğini öne sürmüştü.

Son olarak FBI'daki göreviyle ilgili bir kitap yazan McCabe ise iddiaları reddediyor ve Rusya'nın 2016 seçimlerine müdahale ettiği iddialarına yönelik soruşturmadaki rolü nedeniyle hedef gösterildiğini savunuyor. (BBC Türkçe)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Fedai Keser19 Şubat 2019 09:26

    Allah var gam yok bi gün gelir hepsinin sonu olur

  • AHMET ÖZBİR19 Şubat 2019 09:02

    HAYDUT devlet yok olacak elbet! Yıllarca müslüman kanı döktüler yetmedi, sınırımıza hainleri doldurup silahlandırdılar! Ancak Türk'ün gücünü anlayamadılar! Allahın izniyle teröristlerin alayı işbirlikçileriyle birlikte imha edilecek. TRAMPET DE ABD'DE DEVRİL ECEK!.. Amerikalılar da DARBEYİ TATACAK!

  • KILIÇ19 Şubat 2019 08:04

    SARHOŞ TUM AYDIM KENDİME GELİNCE CAYDIM DEMİŞ POFİDİK ADAM EGERKİ ADAMSA.

  • Oflu19 Şubat 2019 07:49

    Trup dünyanın basına bela ,ehil degil ,alın görvden dünya rahat bi nefrs alsın bu enperyal klu kilan kafalı dan

  • vatandaş19 Şubat 2019 07:28

    Ulan köpek aynı söylemleri Rusyaya, Çine, K.Koreye de yapabilsen ya