E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizTrump sonrası korku endeksi VİX sert yükseldi---

Trump sonrası korku endeksi VİX sert yükseldi

Trump sonrası korku endeksi VİX sert yükseldi
12 Ocak 2017 - 08:45 borsagundem.com

Trump'ın açıklamaları sonrası VIX (korku) endeksi yukarı yönlü bir hareket gerçekleştirirken, ABD endeksleri ve Dolar endeksi baskı altında kaldı

Piyasalar TL'nin yaşadığı baskıyı konuşmaya ve derinden yaşamaya devam ediyor. Kurda neredeyse 4 seviyesine yaklaşıldı. 3.94 seviyesini test eden parite akşam saatlerinde bir miktar Dolar endeksindeki gerilemeden destek bularak 3.85 seviyesine geriledi. Bu seviye kısa vadede destek olmuşa benziyor. TL'nin zayıflamasında etkili olan başlıca unsur olarak görülen TCMB'nin sessizliği ise bozulmuyor. 24 Ocak'ta gelecek faiz kararı kurun kaderi açısından en önemli gelişmelerden bir tanesi olmaya aday gözüküyor. Diğer yandan FITCH'in 27 Ocak'ta açıklayacağı karar merakla bekleniyor. Bu stres ile birlikte kurun yukarı yönlü isteği devam ediyor. Ayrıca sabah saatlerinde açıklanan cari açık verisinde Türkiye, 2016'nın Kasım ayında 2 milyar 268 milyon dolar açık verdi. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 33 milyar 651 milyon dolar oldu. Portföy yatırımlarında görülen artış ise dikkatleri çekti. Diğer yandan yeni anayasa tartışmaları TBMM'de gergin bir ortamda devam ediyor. Anayasanın ilk üç maddesi hali hazırda kabul edildi.

Trump'ın merakla beklenen basın açıklaması gerçekleşti. Trump'a özellikle sorulan sorular Çin, Rusya, Obamacare ve yeni ABD ekonomi politikaları üzerindeydi. Çin ve Meksika'ya olan eleştirilerini yineleyen Trump, Rusya'ya olan yumuşak tavrını korumaya devam ediyor. Obamacare'in de Bakanlıkların net olarak yerleşmesi sonrası ortadan kaldırılacağını, yeni istihdam imkanları ile birlikte ABD ekonomisinin çok daha iyi düzeye geleceğini ifade etti. Açıklamalar sonrası VIX (korku) endeksi yukarı yönlü bir hareket gerçekleştirirken, ABD endeksleri ve Dolar endeksi baskı altında kaldı.
Bugün ise gündemde FED üyelerinin açıklamaları ve ECB'nin para politikası tutanakları takip edilecek.

EURUSD
Paritede Trump etkisi hissedilmeye devam ediliyor. Rusya ile arasındaki ilişkiye değinen Trump iki ülke arasındaki buzların kendi döneminde erimeye devam edeceğinin sinyallerini verdi. Yeni yatırımlar ile istihdam piyasasının hız kazanacağına da değinen Trump Obamacaare'in yerine daha işlevsel bir sağlık paketinin getirileceğini iddia etti. Paritede ise açıklamalar sert fiyatlamaları beraberinde getirdi. Kendine iyiden iyiye 1.05 seviyesinin üzerinde yer edinen paritede teknik olarak 1.0625'in aşılması büyük önem taşıyor. Eğer hareketlilik bu seviyenin üzerinde kalmayı başaramazsa 1.0500 desteğine gevşeme hareketine şahit olabiliriz. Düşüş devam eder ve 1.05 desteği kırılırsa hareketliliğin yeni hedefi 1.0450 olacak. Yeni günde ise Fed üyelerinden gelecek açıklamalar ve istihdam piyasalarına ait veriler yeni bir fiyatlamayı beraberinde getirebilir.

USDTRY
Uluslararası piyasalar Trump'ın gerçekleştirdiği basın açıklamasını konuşurken içeride anayasa değişikliğine dair gelişmeler takip ediliyor. Hararetli geçen oylamalarda üçüncü madde de 341 kabul 139 ret oyuyla kabul edildi. Madde seçilme yaşını 25'ten 18'e çekilmesini ve milletvekillerinin askerlikle olan ilişkilerini düzenliyordu. Yurtiçinde taşıdığımız riskler TL üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Siyasi tarafta durulmanın yaşanmaması Lira'daki değer kayıplarını daha da genişletebilir. Geçtiğimiz gün rekor tazeleyen hareketlilik zirveyi 3.94 seviyelerine taşıdı. Akşam saatlerinde dolar endeksindeki değer kaybından da destek bulan geri çekilme 3.86 seviyelerine kadar devam etti. Yeni günde ise takip edeceğimiz önemli destekler 3.8350 ve 3.8000 olarak gözükmekte. Eğer düşüş sürerse belirtilen seviyelerde tepki alımları gündeme gelebilir. Yükselişin devam edebilmesi içinse 3.8850 seviyesinin yeniden üzerinde kalmamız gerekecek. Böylelikle hareketlilik yeniden 3.92 - 3.93 aralığına ulaşabilir.

GBPUSD
Dün akşam İngiltere MB Başkanı Carney açıklanan son finansal istikrar rapor ile ilgili hazine komitesinin sorularını cevapladı. Carney son zamanlarda gündeme gelen AB'den ayrılış sonrası yapılabilecek bir geçiş anlaşmasının makul olduğunu dile getirirken AB ortak pazarından çıkmanın büyük etkileri olabileceği konusunda uyardı. Gündemdeki bir diğer konu ise ABD Başkanı Trump'in ssecimden sonra yaptığı ilk konuşmaydı. Trump en çok merak edilen maliye politikası ile ilgili seçimde ifade ettiklerini yenilerken konuyla ilgili detay vermedi. Bugün takvimde önemli veri bulunmuyor ancak birçok FED üyesinin hafta boyunca olduğu gibi konuşmaları var. Teknik olarak baktığımızda ise kurda satış baskısının ve Brexit kaynaklı kırılganlığın hala canlı olduğunu görüyoruz. Kurda son iki ayın en düşük seviyesi olan 1.2080 seviyesi kırılarak 1.2040 seviyesi görüldü. Yukarı yönlü harekette 1.2230 üstünde 1.2270-1.2300 takip edilebilir. Satıcılı seyirde ise 1.2160-1.2120-1.2080 seviyeleri destek olarak çalışabilir.

BRENT PETROL
Petrol piyasaları oldukça hareketli günler geçirmeye devam ediyor. Piyasaların gözü kulağı OPEC ve OPEC dışı üreticilerin vardığı anlaşmada iken, ABD tarafında ham petrol stoklarında karışık bir seyir takip ediyoruz. Geçen hafta 7 milyon varil azalan stoklar bu hafta 4 milyon varil artış gösterdi. Geride bıraktığımız günün en önemli gelişmesi ise ABD'nin yeeni başkanı Donald Trump'ın gerçekleştirdiği basın toplantısıydı. Toplantıda genel olarak Rusya, Meksika ve Çin konularına değinen Trump, Obama yönetiminin inşa ettiği Obamacare sağlık sisteminin ise önümüzdeki dönemde revize edileceğinin sinyalini verdi. Trump'ın açıklamaları ile dolar küresel anlamda değer kaybederken, petrol fiyatları günü primli kapattı. Teknik olarak ise yeni günde de yükselişin hakim olması durumunda 55.50 direncini takip edeceğiz. Buranın üzerinde kalıcılık sağlanırsa 56.00 ve 56.50 seviyeleri görülebilir. Geri çekilmelerde 54.75-54.25-54.00 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

ALTIN
Değerli metalde yukarı yönlü hareket geride bıraktığımız günde de devam etti. Böylelikle altın fiyatları üst üste üçüncü gününde de değer kazanmış oldu. Akşam saatlerinde Donald Trump'ın açıklamalarının ardından sert düşüş gösteren dolar endeksi altına en büyük destek olurken, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan geri çekilme de altın fiyatlarındaki yükselişi destekledi. BBugün ise Fed üyelerinin yapacağı konuşmalar ve ABD'den açıklanacak olan İşsizlik haklarından yararlanma başvuruları altın fiyatlarında hareketliliğin artmasına neden olabilecek önemli gelişmeler. Teknik olarak baktığımızda ise yukarı yönlü hareketin devamında 1200-1205 dolar direnç bandının aşılması durumunda 1215 Dolar hedefli fiyatlamalar görebiliriz. Olası geri çekilmelerde ise 1185 ve 1177 dolar seviyeleri destek olarak takip edilmeli.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)