E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump, Rusya'yla paylaştığı gizli bilgileri savundu---

Trump, Rusya'yla paylaştığı gizli bilgileri savundu

Trump, Rusya'yla paylaştığı gizli bilgileri savundu
16 Mayıs 2017 - 15:28 borsagundem.com

Dünya, ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la terör örgütü IŞİD'in planlarının yer aldığı çok gizli bilgileri paylaştığı haberiyle çalkalanıyor

Amerikan gazeteleri ABD Başkanı'nın geçen haftaki Lavrov randevusunda IŞİD'in gizli bir planını masaya getirdiğini yazdı, haber anında depreme yol açtı. Söz konusu hassas bilgiyi ABD'ye veren müttefik ülke, Rusya ile paylaşılmasına izin vermemişti. Haberler üzerine Twitter üzerinden açıklama yapan Trump, paylaştığı bilgileri savundu: "Uçuş güvenliği ve terörizme dair gerçekleri Beyaz Saray'daki açık buluşmada paylaşmak istedim. İnsani nedenler ve artı Rusya'nın IŞİD ve terörizme karşı hava saldırılarını geliştirmesini istiyorum."

Twitter hesabından peş peşe iki mesaj yazan Trump, "Uçuş güvenliği ve terörizme dair gerçekleri Beyaz Saray'daki açık buluşmada paylaşmak istedim. İnsani nedenler ve artı Rusya'nın IŞİD ve terörizme karşı hava saldırılarını geliştirmesini istiyorum" diye yazdı.

Rusya'dan da gün içinde yapılan açıklamada ise, haberlerde sözü edilen gizli bilgiler yalanlandı.

Washington Post, New York Times ve diğer gazetelerin söz konusu haberi anında dünyada ilk haber oldu, halen tüm büyük medya organları tarafından manşetten veriliyor.

Amerikan medyasının haberlerine göre, Trump-Lavrov görüşmesinde ABD lideri IŞİD hakkında son derece gizli bilgileri masaya getirdi. Söz konusu hassas bilgiler ABD'ye bir müttefik ülkeden gelmişti, terör örgütü IŞİD'in bir planını açığa çıkarıyordu.

Washington Post, Trump'ın paylaştığı bilgiyle gösteriş yaptığını belirterek istihbaratı veren müttefik ülkenin bilginin Rusya ile paylaşılmasına izin vermediğini yazdı. New York Times ise, gizli bilginin Amerikan hükümet çevreleri ve diğer müttefik ülkelerle bile paylaşılmadığının altını çiziyor.

Amerikan medyasına göre, paylaşılan çok gizli bilgiler istihbarat kaynağının ifşasına yol açtı.

Washington Post gazetesi, haberini emekli yetkililerin yanında şu anda görevde olan resmi yetkililere dayandırıyor.

Oval Ofis'te geçen hafta gerçekleşen görüşmede, Lavrov'la birlikte son dönemde ismi gündemden düşmeyen Rusya Büyükelçisi Sergey Kislyak da vardı. Kislyak'ın Oval Ofis'te gülerken bir Rus fotoğrafçı tarafından çekilmiş fotoğrafları, geçen haftaya damga vurmuştu.

Beyaz Saray'dan jet açıklama

Haberin duyulmasıyla Trump yönetiminden üst üste açıklamalar geldi.

Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster, haberi hemen yalanladı. Sinirli tonda konuşan Mcmaster, "Bu gece yayınlanan haber gerçek dışı. Başkan ve Dışişleri Bakanı sivil havacılığı tehdit eden şeyler de dahil olmak üzere iki ülkeyi ilgilendiren tehditleri konuştu. Hiçbir şekilde istihbarat kaynakları ve işleyiş yapıları hakkında konuşulmadı. Ayrıca Başkan Trump kamuoyunun bilmediği hiçbir askeri operasyondan da bahsetmedi. Ben odadaydım. Böyle bir şey yaşanmadı. Herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Toplantıda bulunan Ulusal Güvenlik Danışman Vekili Dina Powell ise, "Bu hikaye yalan. Devlet Başkanı sadece iki ülkenin karşı karşıya olduğu ortak tehlikeleri değerlendirdi" ifadesini kullandı.

Demokrat ve Cumhuriyetçiler rahatsız

Haber Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti temsilcileri arasında da rahatsızlığa yol açtı. Demokrat Senatör Dick Durbin Trump'ın yaptığının tehlikeli ve umursamaz gibi göründüğünü belirtti. Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin Cumhuriyetçi başkanı Bob Corker eğer doğru ise olayın rahatsız edici olduğunu belirtti.

Trump'ın başını ağrıtan sorun: Rusya

ABD Başkanı'nın gizli bilgileri açıklamasını engelleyen bir yasak bulunmuyor ancak söz konusu bilgileri Amerika’ya sağlayan müttefik ülkeyle ilişkilerin zarar göreceği endişesi var. Amerikan medyasının ulaşmaya çalıştığı CIA ve diğer istihbarat örgütleri haberlerle ilgili bir yorum yapmadı.

Donald Trump'ın başkanlık kampanyasından başlayarak Rusya ile kurduğu ilişkiler, halen soruşturuluyor. Rusya'nın ABD seçimlerine müdahalesiyle Trump'ın Beyaz Saray'a çıktığı yönündeki haberlerin ardı arkası kesilmedi. Trump'ın kampanya ekibinin Rusya ile ilişkileri halen resmi olarak soruşturuluyor. Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, Rusya Büyükelçisi Kislyak'la görüşmesini gizleyince birkaç hafta içinde istifa etmek zorunda kalmıştı.

Başkan Trump, kampanya günlerinde Rusya’yla yakın ilişkiler kurmak istediğini birçok kez ilan etmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)