E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPelosi, Trump'ın konuşmasını resmen erteledi---

Pelosi, Trump'ın konuşmasını resmen erteledi

Pelosi, Trump'ın konuşmasını resmen erteledi
24 Ocak 2019 - 05:18 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump ile Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Pelosi'nin mektup polemiği sürüyor. Pelosi Trump’a yazdığı mektupta Meclis’te yapılması planlanan konuşma için gerekli kararı geçirmeyeceğini söyledi

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Donald Trump’ın “Birliğin Durumu” konuşmasını hükümet tamamen açılana kadar resmen erteledi.

Pelosi Çarşamba günü Trump’a yazdığı mektupta Demokratlar’ın kontrolundaki Temsilciler Meclisi’nin Meclis’te yapılması planlanan konuşma için gerekli kararı geçirmeyeceğini söyledi.

Başkan Trump ise Beyaz Saray’daki bir etkinlik sırasında Pelosi’nin bu hamlesine şaşırmadığını söyledi. Demokratlar’ın “radikalleştiklerini” belirten Trump, “Suçun önlendiğini görmek istemiyorlar. Biz bunu güney sınırımızda kolaylıkla yapabiliriz” diye konuştu.

Trump, Meclis’te konuşmasının engellenmesinin üzerine "alternatif" bir etkinlik düzenlemek zorunda kalacağını söyledi.

TRUMP'IN SON MEKTUBU

Trump, Pelosi'ye hitaben kaleme aldığı son mektubunda, "Hükümetin kapanma sürecinden çok sonra bana gönderdiğiniz, beni 29 Ocak 2019'da Birliğin Durumuna ilişkin ulusal seslenmek üzere davet ettiğiniz 3 Ocak 2019 tarihli mektubunuzdan dolayı teşekkür ederim. Bildiğiniz üzere nazik davetinizi kabul ettim, ancak sizden 16 Ocak 2019 tarihli hükümetin kapalı olmasından dolayı Birliğin Durumu sırasındaki güvenlik kaygılarınızı ifade ettiğiniz ikinci bir mektup daha aldım. Ben sormadan önce İç güvenlik Bakanlığı ve ABD Gizli Servisi konuşmayla ilgili güvenlik bakımından herhangi bir sorun olmayacağını ifade etmek üzere benimle irtibata geçti." ifadesine yer vermişti. 

Mektubunda kurumların güvenlik sorunu olmadığına dair beyanatlarını gerekçe gösteren Trump, "Sizin (ilk) davetinize icabet edip, Anayasal görevimi yerine getirerek Birliğin Durumuna ilişkin halka ve Amerikan Kongresine hitap edeceğim." ifadelerini kullanmıştı. 

TRUMP: BÜYÜK BİR LEKE

Konuşmanın iptal edilmesinin “ayıp” olduğunu söyleyen Trump, bundan sonraki adımının ne olacağı sorusuna, “Ne yapacağımızı sonra açıklayacağız” yanıtını verdi.

Çok önemli bir konuşma planladığını kaydeden Trump, Pelosi’nin adımını “hepimizin sevdiği ülkemiz için büyük bir leke” olarak niteledi.

Trump, Pelosi’nin konuşmasını engellediğini çünkü sınır güvenliğiyle ilgili gerçekleri duymak istemediğini de öne sürdü.

Başkan Trump’ın siyasi gündemini ve planladığı icraatleri kamuoyuyla paylaştığı, televizyondan canlı yayınlanan konuşmayla ilgili Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’yle arasında bir süredir mektup trafiği yaşanıyordu.

Son olarak Başkan Trump konuşmayı Beyaz Saray’ın planladığı gibi 29 Ocak’ta Temsilciler Meclisi’nde yapma kararından geri adım atmadığını mektupla Pelosi’ye bildirmişti.

ALTERNATİF ARAYIŞI

Pelosi’nin bu hamlesi Beyaz Saray’ı konuşma için alternatif bir plan yapma mecburiyetinde bırakıyor. Birliğin Durumu konuşması Amerikan Başkanlarının halka hitap ettiği ve politika önceliklerini sıraladığı en önemli etkinliklerden biri.

Pelosi mektubunda “Sizi her iki taraf için de daha uygun bir zamanda, hükümet açıldığında ağırlamayı dört gözle bekliyorum” ifadesini kullandı.

Pelosi daha önce 16 Ocak’ta Başkan’a gönderdiği mektubunda hükümetin kapanması sebebiyle üst düzey güvenlik önlemlerinin alınamayacağını belirterek Trump’tan konuşma tarihini ertelemesi ya da konuşma metnini Temsilciler Meclisi’ne yazılı olarak iletmesi çağrısında bulunmuştu.

Nancy Pelosi’nin bu çağrısının ardından Başkan Trump da Pelosi’nin Afganistan dahil üç ülkeye yapacağı yurtdışı ziyaretlerini ertelemiş, devletin askeri uçak imkanı sağlayamayacağını belirtmişti.

Başkan Trump’ın yasa dışı göçmenlerin ülkeye girişinin önlenmesi için Meksika sınırına örülmesini istediği duvarın maliyetinin bütçe tasarısında yer almasını istemesi Kongre’de çıkmaza neden oldu. Tasarı üzerinde Kongre’de uzlaşılamaması yüzünden hükümet 33 gündür kısmen kapalı. (Amerika'nın Sesi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)