E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump Cohen'e Kongre'ye yalan söyle talimatı verdi iddiası---

Trump Cohen'e Kongre'ye yalan söyle talimatı verdi iddiası

Trump Cohen'e Kongre'ye yalan söyle talimatı verdi iddiası
19 Ocak 2019 - 06:15 borsagundem.com

Buzzfeed adlı internet sitesi ABD Başkanı'nın eski avukatı Cohen'e "Kongre'ye yalan söyle" talimatı verdiğini iddia etti. Beyaz Saray iddiayı reddetti

İnternet haber sitesi Buzzfeed, Başkan Donald Trump’ın eski avukatı Michael Cohen’e Rusya’da yapılması planlanan Trump Tower projesiyle ilgili Kongre’ye yalan söylemesi talimatını verdiğini iddia etti. Demokratlar iddiaların bir an önce soruşturulmasını talep ediyor.

Beyaz Saray haberi yalanladı. Sözcü Sarah Sanders gazetecilere yaptığı açıklamada, Başkan Trump'ın eski avukatı Cohen'e Kongre'ye yalan söylemesi talimatı verdiği haberi için, "Kesinlikle saçma" dedi. Trump'ın avukatı Rudy Giuliani de, haberin "kati surette düzmece" olduğunu savundu.

Trump’ın eski avukatı Cohen savcılıkla işbirliğine gitmiş, geçen Kasım ayında da Rusya’nın başkenti Moskova’da yapılması planlanan Trump Tower projesiyle ilgili olarak Kongre’ye yalan söylediğini itiraf etmişti. Cohen, ilk ifadesinde Trump Tower projesiyle ilgili görüşmelerin 2016 yılı Ocak ayında sona erdiğini ve projenin şirket içinde de konuşulmadığını söylemişti.

Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller, Cohen’in projenin Ocak 2016’da sona erdiğini söylemesini Moskova projesi ve soruşturma belgelerinde “Şahıs 1” olarak geçen ve Başkan Trump olduğu belirtilen kişi arasındaki bağlantıyı gizleme çabası olarak nitelemişti.

Buzzfeed haber sitesinin iki emniyet yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Michael Cohen’e Kongre’ye Moskova projesiyle ilgili görüşmeler konusunda yalan söyleme talimatını Başkanı Trump verdi. İnternet sitesine konuşan iki kaynağa göre, Cohen özel yetkili savcıya, seçimden sonra Başkan’ın kendisine şahsen yalan söyleme talimatını verdiğini iddia etti.

Özel yetkili savcı Robert Mueller Trump’ın Cohen’e yalan söyleme talimatı verdiğinden Trump’ın şirketinden çok sayıda kişiyle yapılan mülakatlar, şirket içi yazışmalar, mesajlar ve diğer dökümanlar aracılığıyla haberdar oldu.

Buzzfeed’in iddiasına göre, Trump seçim kampanyası sırasında Cohen’in projeyi konuşmak ve şahsen Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le görüşmek üzere Moskova’ya gitmesi planına da destek verdi. Buzzfeed’e konuşan kaynaklara göre Trump Cohen’e “Bu işi hallet” dedi.

“Trump’ın çocukları Moskova projesiyle ilgili düzenli bilgi aldı”

İnternet sitesine göre, Başkan Trump Rusya’yla hiçbir iş anlaşması olmadığını söyleyese de, Buzzfeed’e bilgi veren kaynaklara göre Trump ve çocukları Ivanka Trump’la Donald Trump Jr. Moskova projesinden sorumlu olan Michael Cohen’den projeyle ilgili düzenli aralıklarla bilgi aldı.

Buzzfeed, Michael Cohen’in savcılığa verdiği bu bilginin, Trump’ın kendisi için çalışan bir kişiye Rusya’yla iş anlaşmaları konusunda doğrudan yalan söyleme talimatı vermesinin ilk bilinen örneği olarak niteledi.

Buzzfeed, seçim kampanyası sırasında Trump’ın Rusya’da iş anlaşmalarından kaynaklanan bir çıkarı olduğu iddialarını kesin bir dille yalanladığını ancak perde arkasında Trump’ın şirketine 300 milyon dolar değerinde kar getirmesini umduğunu Moskova projesi için çaba sarf etmeye devam ettiğini yazdı. Buzzfeed’e bilgi veren iki kaynak, Trump’ın Rusya projesiyle ilgili seçim kampanyası sırasında Cohen’le en az 10 kez yüz yüze görüştüğünü belirtti.

Bu kaynaklara göre yönetime yakın avukatlar Michael Cohen’in Senato İstihbarat Komisyonu’na verdiği ifadeyi hazırlamasına yardım etti. Kaynaklar bu avukatların kimler olduğunu ya da bu avukatların Beyaz Saray hukuk ekibinin bir parçası olup olmadığını söylemedi.

Michael Cohen’in geçen Kasım ayında Kongre’ye yalan söylediğini itiraf etmesinin ardından Başkan Donald Trump Moskova projesindeki rolünün seçim sırasında da devam etmesini “Seçimi kazanmama olasılığı vardı. Öyle bir durumda kendi işime geri dönecektim, neden fırsatları kaçırayım ki?” sözleriyle savunmuştu.

Buzzfeed haberinin arkasında durdu

Rusya’nın ABD’de 2016 yılındaki seçimlere müdahale ettiği iddialarına yönelik soruşturmayı yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller’ın ofisinden de açıklama gelmedi.

Buzzfeed ise kaynaklarının sağlam olduğunu söyleyerek haberinin arkasında durdu. Ancak haberi yapan gazeteciler, kendilerine bilgi veren kaynakların iddialarını dayandırdıkları yazışmaların ve belgelerin dökümünü kendilerinin görmediklerini söylediler.

Demokratlar iddiaların soruşturulmasını istiyor

Demokratlar Buzzfeed’in haberinin ardından iddiaların soruşturulması talebinde bulundu. Haberin doğru olması halinde Trump’ın yalan ifade verme suçundan dolayı hesap vermesi gerektiğini savundu, bazı Demokrat Kongre üyeleri azledilme olasılığını bir kez daha gündeme getirdi.

Temsilciler Meclisi İsitahbarat Komisyonu Başkanı Adam Schiff, “ABD Başkanı’nın soruşturmayı engellemek için komisyonda yalan söylenmesine teşvik ettiği ve Rusya ile iş anlaşmalarını örtbas etmeye çalıştığı iddiası bugüne kadarki en ciddi iddialar. Bunların doğru olup olmadığını ortaya çıkarmak için gerekeni yapacağız” dedi.

Trump: “Cezası düşsün diye yalan söylüyor”

Başkanı Donald Trump’ın eski avukatı Michael Cohen’in 7 Şubat’ta Kongre’de ifade vermesi bekleniyor. Danışmanlarından biri Cohen’in Başkan Trump’ın gözdağı sebebiyle ifade vermeyi yeniden değerlendirdiğini söylemişti.

Trump Cumartesi günü Fox News’a verdiği röportajda Cohen’in kayınpederine ilişkin elinde olumsuz bazı bilgilerin olduğunu ima etmişti. Michael Cohen’in ailesinin güvenliğiyle ilgili endişelerine rağmen Kongre’de ifader verme kararından geri adım atmayacağı belirtiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump Twitter’dan paylaştığı bir mesajla iddiaları değerlendirdi. Michael Cohen’in hapis cezası azalsın diye yalan söylediğini savundu, “Kayınpederi izleyin” mesajını paylaştı. (Amerika'nın Sesi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)