E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTrump Borsa İstanbul'da düşüşü durduramadı---

Trump Borsa İstanbul'da düşüşü durduramadı

Trump Borsa İstanbul'da düşüşü durduramadı
08 Ekim 2019 - 09:55 borsagundem.com

Yaptırım tehdidi ve Türk askerinin Suriye sınırını geçmesiyle artan jeopolitik risklerin etkisiyle düşüş kaydededen BIST, Trump'ın Türkiye'ye dostane mesajlarıyla bir nebze olsun toparladı. Ancak BIST günü %1.10 oranında düşüşle 101.859 puandan kapattı.

BORSAGUNDEM.COM

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyon beklentisi ve ABD’den gelen tutarsız açıklamalarla BIST dün yaklaşık 2500 puanlık geniş bir bantta dalgalandı.

ABD Başkanı Trump, önce Türkiye’nin Suriye’ye operasyon yapmasına destek verdi. O saatlerde Senatör Graham ise operasyonun olması durumunda Türkiye’ye yaptırım için elinden geleni yapacağını açıkladı. Piyasalar Trump’ı fiyatladı ve borsa 105 bine kadar tırmandı. Ancak BIST piyasa kapanışına doğru gelen kar satışlarıyla düşüş kaydetti.

Yurt içinde dün piyasa kapanışının ardından ABD Başkanı Trump’tan flaş bir açıklama geldi. Trump yine şapkadan tavşan çıkardı ve Türkiye’ye operasyon konusunda yaptırım tehdidinde bulundu. Trump, “Türkiye’nin benim emsalsiz mantığıma göre sınırı aştığını düşündüğüm bir şey yapması halinde, Türkiye'nin ekonomisini yerle bir ederim” dedi. Bu açıklamanın ardından TL varlıklarında gevşeme gözlendi ve dolar 5.85’e kadar yükseldi.

Öte yandan ABD Başkanı Trump Türkiye’yi tehdit etmesinin ardından Beyaz Saray'da düzenlenen ABD ile Japonya arasındaki ticaret anlaşmasının imza töreninde konuştu, "Suriye'de kimsenin tarafını tutmuyorum, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iyi bir ilişkimiz var. Askerlerimizi evlerine döndürmek için seçildim" dedi.

ABD Başkanı’nın bu ikinci açıklaması yurt içinde borsada yaşanacak satışları sınırlandırarak tepki alımlarına neden olabilir yorumlarına neden oldu.

BORSA İSTANBUL DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Borsa İstanbul, dün piyasa kapanışının ardından ABD Başkanı Trump'ın yaptırım tehdidinin etkisiyle yeni güne %0.70 oranında düşüşle 102.269 puandan başladı.

Açılışta sektör endeksleri arasında tek kazandıran yüzde 0,53 ile inşaat, en çok gerileyen ise yüzde 1,88 ile gıda, içecek oldu.

Avrupa borsaları günü satışla karşıladı

Borsa İstanbul, ABD Başkanı'nın yaptırım tehdidi ve Türk askerinin Suriye sınırını geçmesiyle artan jeopolitik risklerin etkisiyle sert düşüş kaydederek öğleden önce 100.656 puana kadar geriledi. Bu noktadan sonra gelen tepki alımlarıyla endeks kendini 101 binin üzerine attı.

Ve... Operasyon başladı! Türk askeri birlikleri sınırı geçti

ABD'de üretici fiyat endeksi (ÜFE) Eylül'de % 0.3 düştü, yıllık bazda % 1.4 ile beklentinin altında kaldı. Verinin ardından toparlanmaya başlayan BIST, ABD Başkanı Trump'ın açıklamaları ile kaybettiklerini bir nebze daha topladı.

ABD Başkanı Trump, Türkiye'nin NATO müttefiki olduğuna vurgu yaptı ve ekledi, "İnsanlar Türkiye'nin ABD'nin büyük ticari ortağı olduğunu unutuyor."

Trump'tan Türkiye'ye dostane mesajlar!

ABD'de ÜFE Eylül'de artış beklenirken düştü

Yurt içinde piyasalarda Suriye'ye operasyon ve ABD Başkanı Trump'ın açıklamaları gündem olurken, küresel piyasalarda ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerine dair iyimserliğin azalmasıyla piyasalarda satış baskısı arttı.

New York Borsası düşüşle başladı

Borsa İstanbul günü %1.10 oranında düşüşle 101.859 puandan tamamladı. Hacim 12.4 milyar lirayı aştı. Bankacılık endeksindeki kayıp %1.09 olurken, sanayi endeksindeki kayıp %1.67 olarak dikkat çekti.

Günün önemli şirket haberleri 08/10/2019

Türkiye ve dünyada veri gündemi 08/10/2019

 

DOLAR/TL

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.8255 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7819 lira, en yüksek 5.8472 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3844 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.0955 seviyesinde. Gram altın 281.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.00 seviyesinde.

Dolarda Trump hareketliliği

BORSA İSTANBUL DÜN KÂR SATIŞLARIYLA DÜŞTÜ

Borsa İstanbul dün dalgalı ve kararsız hareket etti. Önce yatayda başladı, sonra 105 bine tırmandı ardından kar satışları ile kazandıklarını geri vererek satıcılı seyretti. Borsa İstanbul günü %0.45 oranında düşüşle 102.993 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul kâr satışlarıyla düştü

 

TRUMP'TAN TÜRKİYE'YE EKONOMİK YAPTIRIM TEHDİDİ

Trump, Türkiye'nin yapmayı planladığı operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, ekonomik yaptırım tehdidinde bulundu.

Trump'tan Türkiye'ye ekonomik yaptırım tehdidi

 

TRUMP: ERDOĞAN İLE İYİ BİR İLİŞKİMİZ VAR

ABD Başkanı Donald Trump, "Suriye'de kimsenin tarafını tutmuyorum, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iyi bir ilişkimiz var. Askerlerimizi evlerine döndürmek için seçildim" dedi.

Trump: Erdoğan ile iyi bir ilişkimiz var

 

ABD’Lİ BAKAN TÜRKİYE TWEETİNİ SİLDİ!

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Twitter'dan yaptığı Türkiye paylaşımını sildi. Esper paylaşımında, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yapacağı operasyonu desteklemediklerini belirtmişti.

ABD’li bakan Türkiye tweetini sildi!

 

PENTAGON: TÜRKİYE, SURİYE'DE GÖREV EMRİNDEN ÇIKARILDI

Türkiye’nin sınır ötesi operasyonunun başlaması beklenirken, ABD’den beklenmedik bir tavır geldi. Amerikalı gazeteciler, ABD’nin bölgede hava sahasını Türkiye’ye kapattığını duyurdu. Pentagon'dan da doğrulama geldi.

Pentagon: Türkiye, Suriye'de görev emrinden çıkarıldı

 

ASYA BORSALARI YAKLAŞAN TİCARET GÖRÜŞMELERİYLE YÜKSELDİ

Asya'da hisse senetleri ticaret müzakelerine dair umutlarla yükseldi.

Asya borsaları yaklaşan ticaret görüşmeleriyle yükseldi

 

TRUMP FED'DEN GÜÇLÜ BİR FAİZ İNDİRİMİ İSTEDİ

Trump: ABD bir faiz indirimini hak ediyor, çünkü enflasyon çok düşük.

Trump Fed'den güçlü bir faiz indirimi istedi

 

ABD BORSALARI YENİ HAFTAYA DÜŞÜŞLE BAŞLADI

ABD Başkanı Trump ile ilgili azil soruşturmasının yanı sıra Çin ile perşembe günü başlayacak ticaret görüşmelerindeki belirsizlik Wall Street'te düşüşe yol açtı.

ABD borsaları yeni haftaya düşüşle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)