E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump'tan Birliğin Durumu konuşması: Eve dönme zamanı---

Trump'tan Birliğin Durumu konuşması: Eve dönme zamanı

Trump'tan Birliğin Durumu konuşması: Eve dönme zamanı
06 Şubat 2019 - 06:07 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump, hükümetin kapalı olduğu dönemde bir hafta ertelenen Birliğin Durumu konuşmasını yaptı. Trump, birlik ve partilerarası işbirliği vurgusu yaptı. Trump, "Suriye'deki savaşçılarımız için eve dönme zamanı" dedi

ABD Başkanı Donald Trump, ikinci Birliğin Durumu konuşmasını yaptı. Trump, bu yılki konuşmasında ana tema olarak birlik ve partilerarası işbirliği mesajını seçti.

Trump’ın normal belirlenen tarihinden bir hafta geç gerçekleşen konuşmasında kullandığı nispeten yumuşak ton, Demokrat Partili muhalefetle arasında Meksika sınırına örmek istediği duvarla ilgili anlaşmazlığı gidermeyi amaçlıyor.

Demokrat Parti’nin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin Trump’ın sınır duvarı için istediği 5,7 milyar dolarlık ödeneği vermeyi reddetmesi sonucu federal hükümete ödenek gitmemiş ve yaşanan anlaşmazlık hükümetin 35 gün boyunca kapanmasına yol açmıştı.

ORTAK HEDEFLER İÇİN MÜCADELE

Başkan Trump konuşmasının başında hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların ortak hedefler için mücadele verdiğini söyledi, bu hedefleri; Amerikalıların işlerini ve maaşlarını korumak; ülkenin altyapısını yeniden inşa etmek ve canlandırmak, sağlık hizmetlerini ucuzlatmak ve ilaç fiyatlarını düşürmek; güvenli, yasal ve çağdaş bir göçmenlik sistemi oluşturmak ve ülke çıkarlarını önde tutacak bir dış politika izlemek olarak saydı.

Trump intikam ve direniş siyasetinden kaçınma ve ortak amaçlar için işbirliği çağrısı yaptı; siyasi tıkanmayı aşmak için eski görüş ayrılıklarını giderme, eski yaraları sarma, yeni koalisyonlar kurma ve çözümler geliştirme önerisinde bulundu.

RUSYA SORUŞTURMASINA ELEŞTİRİ

Bununla birlite Trump konuşmasında yaklaşık iki yıldır süren Rusya soruşturmasını da eleştirdi. Başkanlığı döneminde Amerikan ekonomisinde sağlanan ilerlemelere işaret ederek, "ABD'de bir ekonomik mucize gerçekleşiyor" diyen Trump, "Bunu durdurabilecek tek şey aptalca savaşlar, siyaset ya da saçma partizan soruşturmalar. Eğer barış ve yasama olacaksa, savaş ve soruşturma olamaz. Bu işler bu şekilde yürümez. Yurtdışındaki hasımlarımızı yenilgiye uğratmak için evimizde birlik içerisinde olmalıyız" diye konuştu.

MEKSİKA SINIRINA DUVAR

Başkan Trump, Meksika sınırına duvar inşa etme konusundaki kararlılığına da konuşmasında vurgu yaptı. Amerika'nın güney sınırında bir krizin olduğunu ve bu krizi sonlandırmak için yönetim olarak Kongre'ye sağduyulu bir teklif sunduklarını belirten Trump, "Geçmişte bu salondaki kişilerin çoğu bir duvar lehine oy kullanmıştı ancak düzgün duvar hiçbir zaman inşa edilmedi. Ben inşa edilmesini sağlayacağım" ifadesini kullandı.

Bunun "sadece basit bir beton duvardan ibaret olmayacağını; akıllı, stratejik ve içini gösteren bir çelik bariyer olacağını" kaydeden Trump, duvarın sınır görevlilerince en fazla ihtiyaç duyulduğu tespit edilen noktalara dikileceğini ve yasadışı geçişlerin önemli ölçüde azalmasına katkıda bulunacağını söyledi.

Trump, "Duvarlar işe yarar ve duvarlar hayatlar kurtarır. O zaman birlikte çalışalım, uzlaşalım ve bir anlaşmaya varalım" dedi. 

EVE DÖNME ZAMANI

Konuşmasında Suriye konusuna da değinen Trump, "Artık Suriye'deki savaşçılarımızın eve dönme zamanı" dedi. Trump, DEAŞ'ın kalıntırılarını yok etmek için müttefiklerler birlikte çalıştıklarını söyledi. 

KİM İLE GÖRÜŞME İÇİN TARİH VERDİ

ABD Başkanı Trump'ın konuşmasında Kuzey Kore ile ilişkiler de ele alındı. Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile ikinci görüşmeyi 27-28 Şubat'ta Vietnam'da yapacağını ifade etti. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)