E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTrump, Avrupa’dan savunma harcamalarını artırmasını istiyor---

Trump, Avrupa’dan savunma harcamalarını artırmasını istiyor

Trump, Avrupa’dan savunma harcamalarını artırmasını istiyor
10 Temmuz 2018 - 11:36 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump'ın Avrupa'dan savunma harcamalarında artış talep etmesi euro için baskı unsuru olabilir

NATO Brüksel’de 11-12 Temmuz’da toplanıyor… 

29 ülkenin liderlerinin bir araya geleceği zirvede gündem maddelerini Transatlantik ilişkileri, Rusya ve Asya/Pasifik ile ilişkiler oluştururken Trump’ın üye ülke savunma harcamalarında artış talebine ilişkin görüşleri yakından izlenecek. Zirve sonrasında sonuç bildirgesinde nelerin yer alacağı dünya için önem arz etmekte. 

Trump, Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını GSMH’lerinin %2’sine kadar artırmalarını istiyor…

Trump 2016 yılında seçim döneminden başlamak üzere NATO’da en çok harcamayı ABD’nin yaptığını, üye ülkelerinin hedeflerin altında düşük harcama yaptıklarını ve harcamalarını artırmalarını istemişti. Trump bu konuda zirve öncesinde Almanya, Belçika, Norveç ve Kanada dahil 9 ülkeye mektup göndermişti. Aşağıdaki grafiklerde de görüldüğü üzere NATO’da en büyük harcamayı GSMH’ye oran olarak %4’e yaklaşan seviye (yıllık yaklaşık 700 milyar US$) ile ABD yapmakta olup Avrupa ülkelerinin ortalaması %1,5 seviyelerinde bulunmakta. Özellikle ekonomik olarak en güçlülerden olan Almanya’nın savunma harcamalarının %1 düzeyinde bulunması dikkat çekici olup Trump’ın bu konuda harcama artışına ilişkin isteklerine maruz kalmakta. 

Savunma harcamalarında olası artış EURO için negatif…

Avrupa ülkeleri NATO’da GSMH’ye oran olarak %2 savunma harcamalarını artırma yolunda ilerlemeleri durumunda gelecekte bütçe açıklarında artışın söz konusu olmasını beklemekteyiz. Mevcut Avrupa Birliği ülkelerinde bütçe açığının GSMH’ye oranı %1 seviyelerinde bulunuyor. Bütçe Açığı / GSMH olarak Almanya %1,3 fazla verirken Fransa %2,6, İtalya %2,3 ve İspanya %3,1 açık vermekte. Son dönemde ABD-Çin arasında başlayan global ticaret savaşından negatif etkilenmesini beklediğimiz Avrupa ekonomisi için savunma harcamalarında da olası artışın ek yük getirmesini beklemekteyiz. Nitekim ABD Başkanı Trump dün Twitter paylaşımında da NATO harcamalarının %90’ını ABD’nin yaptığını, NATO üyesi Avrupa ülkelerinin %2 harcama hedefini gerçekleştirmediğini ve buna karşılık ayrıca Avrupa ülkelerinin ABD ürünlerine karşı ticaret bariyerleri sayesinde 151 milyar US$ fazla verdiğini ifade ederek eleştirilerini sürdürdü.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)