E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTotal ve ExxonMobil faaliyetlerini durdurdu---

Total ve ExxonMobil faaliyetlerini durdurdu

Total ve ExxonMobil faaliyetlerini durdurdu
14 Ocak 2022 - 15:49 borsagundem.com

Yunanistan’a ABD’den sonra ikinci şok ise Girit Adası açıklarında araştırma yapan Total ve ExxonMobil şirketlerinden geldi İki şirkette sismik araştırma faaliyetlerini durdurduklarını açıkladı.

Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'i enerji kaynakları üzerinden istikrarsızlaştırmaya yönelik politikalarının iflas ettiği açıklandı.

Sözcü'den Yaşar Anter'in haberine göre, Yunanistan, ABD'nin, Türkiye'nin bypass edildiği EastMed projesine desteğini çektiğini açıklamasının ardından büyük bir şok yaşarken bu kez Total ve ExxonMobil şirketlerinin de Girit Adası açıklarındaki sismik araştırma faaliyetlerini durdurduğu ortaya çıktı.

DOĞALGAZ REZERVLERİ BELİRLEME ÇALIŞMALARI DURDURULDU

ABD'nin Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail'in oluşturduğu konsorsiyum tarafından gündeme getirilen EastMed projesine muhalefetini, bir non-paper (Bağlayıcılığı olmayan belge) ile bildirmesinin ardından Fransız Total ve Amerikan ExxonMobil şirketlerinin, adanın güneyinde başlattığı belirtilen doğal gaz rezervlerini belirlemeye dönük sismik araştırma faaliyetlerini süresiz dondurduğu ortaya çıktı.

İki şirketin projeyi dondurma kararlarını Atina'ya bildirdiği kaydedildi. Yunan medyası gelişmeyi “Doğu Akdeniz'de ikinci darbe” diye nitelendirdi.

ÇALIŞMALAR SÜRESİZ OLARAK DONDURULDU

Yunanistan medyasında yer alan haberde, Worldstockmarket haber sitesinin bildirdiğine göre, Girit Adası'nın güneyinde ve batısında faaliyet yürüten Total, ExxonMobil ve Yunan ELPE şirketlerinden oluşan konsorsiyum, Yunan yönetimiyle imzalanan şartlarda öngörüldüğünün aksine 2022'de sismik araştırma çalışmalarını süresiz dondurduklarını bir yazıyla bildirdi.

Yunan medyasında kararın gerekçesi olarak, projenin ekonomik olarak sürdürülebilir olmaması gösterildi.

KARARDA ABD ETKİLİ OLDU

Mevcut sözleşmeye göre üç şirketin, 2019-2022 arasında sismik araştırma çalışmasını gerçekleştirmesi gerekiyordu.

Ancak faaliyetlerini süresiz dondurduklarını belirten üç şirketin, devlet iştiraki olan Yunan Hidrokarbon Kaynakları Yönetim Şirketi'ne ilettikleri ve sismik araştırmaları süresiz dondurduklarına ilişkin belgede, herhangi bir süre uzatımı başvurusunda bulunmadıkları da ortaya çıktı. Şirketlerin kararında ABD'nin EastMed projesine muhalefetinin etkili olduğu belirtildi.

Dışişleri'nden Yunanistan'a sert yanıt!

 

Dışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan'a tepki

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ14 Ocak 2022 19:58

    Reis denilince dünya yı titretiyor.ALLAH başımızdan eksik etmesin.

  • baran15 Ocak 2022 13:53

    Bu kendine Türk diyen ermeni kırmasının Türk devleti ile sorunu ne ola sizce?  Reis in Dünya yı falan titrettiğini sanmıyorum ancak tabi ki  insani ehli insaf bir yol izliyor devletine milletine hizmet amacından başka bir niyeti yok. Peki bu aşağıdaki malum itlerin her ne yaparsa yapsın havlamalarının sebebi ne ola ki? Çadır mahkemelerini kuranlar ile şu anda aynı kabı pisleten  onlara af çıkarmaya çalışan  pkk ypg ye kırıtan Kemal amcasına Ekrem abisine neden tek laf etmiyor acaba?  Nedeni belli!  Böyle itlerde şeytan karargah kurmuş Türk milletinin birliği ve dirliği ile problemi var bu soytarının! 

  • Volkan14 Ocak 2022 18:54

    Rusya izin istedi Karadeniz'den boru hattı geçti, önce Türkiye' sonra Bulgaristan olacak şekile rota belirlendi. Yunanistan da önce izin alması lazım. Aksi takdirde orada bir tatbikat sırasında mazallah bir bomba yanlışlıkla boru hattı üzerine düşer, sonra aksilikler devam eder daha büyük çevre sorunlarına yol açar. Benim evin otoparkı var, biri sürekli park ediyor, oraya park etmeyin benim çok düşmanım var, bilmeden benim araba zannedip zarar verebilirler deyince komşu anladı artık kendi yerine park ediyor.

  • Artur15 Ocak 2022 08:28

    Park yeri zekice

  • Mehmet14 Ocak 2022 17:38

    Baktılar Yunan Başbakanı Miço ipe sapa gelmez istekler one sürüyor. Abd ye sarkitiyor hortumlari. . Yer mi lan elin oğlu. . Yoldururlar mi sana.. Bu adamlar alamanlara benzemez. .çıkarı yoksa babasını bile satar..