E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTopal ördek Trump Wall Street’i bataklığa mı sürükleyecek?---

Topal ördek Trump Wall Street’i bataklığa mı sürükleyecek?

Topal ördek Trump Wall Street’i bataklığa mı sürükleyecek?
12 Kasım 2020 - 13:45 borsagundem.com

Seçim sonuçlarının resmen açıklanmasının ardından Trump ABD başkanlarının geleneksel olarak “topal ördek” olarak anıldığı döneme girecek. Bu süreçte atacağı adımlar ABD borsalarını zora sokabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Donald Trump yaklaşık 10 hafta daha resmi olarak görev yürütecek. Joe Biden’ın seçimlerdeki zaferinin onaylanmasının ardındansa Trump görevden ayrılmaya hazırlanan başkanlar için kullanılan topal ördek safhasına girmiş olacak.

Bloomberg’in haberine göre Trump’ın bu süreçte uygulayacağı başkanlık kararnameleri yatırımcıları endişelendiriyor. Trump şimdiden ABD’nin ordu komutanlığı görevinde değişiklik yaparak Pentagon’daki liderliğini pekiştirdi.

ABD’nin Çin’le olan ticari, teknolojik ve insan hakları alanındaki anlaşmazlıkları, Avrupa ticaretiyle olan sorunlar ve aralıkta süresi dolacak olan ABD hükümet finansmanı konusu yakın zamanda piyasa hareketlerini etkileyecek önemli gündem maddeleri olarak gözüküyor. ABD Kongresi’nin şu anki yapısının süresi de yıl sonunda dolacak. Hafta başında ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo Trump hükümetinin Çin’e karşı sert uygulamalarının henüz bitmediğini açıkladı.

Avrasya Grubu siyasi risk danışmanlığı girişimi GZERO Media yazarı Gabrielle Debinski, “Kederli ve gitmesi yakın olan Başkan Trump çok işbirlikçi bir ruh hali içerisinde olmayabilir. Bu durum halihazırda devam eden pandemi nedeniyle zarar gören ABD ekonomisinin yeni bir yara almasıyla sonuçlanabilir. Önümüzdeki topal ördek süreci her zamankinden daha fırtınalı olabilir” dedi.

Yatırımcıların tek yönlü başkanlık kararlarının borsaları nasıl sarsabileceğini görmesi için ekim ayına geri dönmesi gerekiyor. Trump’ın teşvik paketi görüşmelerinden çekilme kararını Twitter mesajı üzerinden paylaşmasının ardından ABD Hazinesi tahvilleri yükselmiş ve hisse senetleri sert düşmüştü.

Cboe Volatilite Endeksi'nin ocak ayı sözleşmelerinin hem aralık ve hem de şubat ayı seviyelerinin üzerinde işlem gördüğü vadeli piyasa fiyatlandırmaları borsa simsarlarının yükselen bir türbülans dönemi ihtimaline hazırlandığını gösteriyor.

Küresel ticarette ABD’yi yeni krizler bekliyor

Çin’le olan ticaret küresel piyasalar için açık bir biçimde en savunmasız alan. Trump’ın iddialarının aksine bu durumun tek nedeni Trump’ın seçim yenilgisine de yardımcı olan korona virüs salgını değil. Asya yatırımcıları 2018'in büyük bir kısmını ABD Başkanı’nın ticaretle ilgili açıklamalarını merakla bekleyerek geçirdiler. Trump ABD Kongresi’ni atlayarak birçok mal ve hizmetlere uygulanan gümrük vergilerini yükseltebilir veya düşürebiliyor. Çinli firmaların ABD borsalarında zorla liste dışı bırakılması başka bir potansiyel piyasa hareketinin zaman zaman yönetim sistemi nedeniyle eleştirilen Pekin’i hedef olarak görmesiyle sonuçlandı. Bu hafta içerisinde dahi ABD Hong Kong’un özerkliğinin altını oydukları gerekçesiyle dört yetkiliye daha yaptırım uyguladı.

Bununla birlikte Avrupa Birliği’nin salı günü ABD mallarına 4 milyar dolarlık gümrük vergisi dayatması, uçak üreticisi firmalar Boeing ve Airbas’a yapıla yasadışı yardımla ilgili anlaşmazlığın tırmanması ve bir misilleme uygulanması ihtimali bölge pazarlarını etkileyecek potansiyele sahip gelişmeler.

Trump ABD’yi bataklığa sürükleyebilir

Yerel politika manevraları ve başkan tarafından yayınlanan özürler ayrılmaya hazırlanan Amerikan liderlerinin topal ördek süreçlerinin geleneksel özelliğidir. Bunun genellikle piyasalara büyük bir etkisi olmaması beklenir.

Ancak AXA Stratejisti ve ünlü borsa blogu Market Thinking’in Kurucusu Mark Tinker siyasi iç hesaplaşma girişimlerinin borsalarda bazı aksamalara yol açabileceği ihtimalini gündeme getirdi.

Tinker salı günü paylaştığı notta Trump’ın görevinin bitmesi sürecine kadar kaybedecek çok az şeyi olduğunu belirtti. Tinker’a göre bu süreçte Trump “bataklık” olarak adlandırdığı geniş çaplı belgelerdeki gizliliği kaldırabilir. Tinker, “Piyasaların buna hazır olup olmadığı henüz belli değil" ifadelerini kullandı.

Trump halen 3 Kasım seçimlerini kazandığına dair Twitter mesajları paylaşıyor. Ancak bazı yorumcular ABD Başkanı’nın görev süresi sonunda bir tahribata sebep olmadan çekilmesini bekliyorlar.

Ekonomideki ilk önceliği belli oldu

 

Yoğun pandemi gündeminde doğru yatırım nasıl olmalı?

 

Goldman Sachs'tan 5 büyük 2021 tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)